Την Παρασκευή 22 Ιουλίου η αδελφή της Συνύπαρξης τουρκική οργάνωση Ege Baris ( Ειρήνη στο Αιγαίο) διοργάνωσε εκδήλωση με τρείς διαλέξεις διακεκριμένων καθηγητών- ερευνητών , με θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος:
α) Την νομισματική συνεργασία αρχαίας Φώκαιας και αρχαίας Μυτιλήνης,
β) Τις προσφυγικές ροές Ελλήνων από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προς τα τουρκικά παράλια κατά τη διάρκεια του β’ Παγκόσμιου Πολέμου, είτε για την αποφυγή της πείνας είτε για να μεταβούν ως πολεμιστές στο μέτωπο της Αφρικής
γ) Τη συνεισφορά των απανταχού Ελλήνων για μεταφορά τροφίμων στην πεινασμένη Αθήνα με το τουρκικό πλοίο Κουρτουλούς κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
Στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος της Συνύπαρξης Στρ. Πάλλης εξέφρασε ικανοποίηση για τη βούληση των διοργανωτών να εστιάσουν σε θέματα που φωτίζουν θετικά συμβάντα των σχέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές του Αιγαίου.
Τόνισε ότι 100 χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, αντί να εστιάζουμε στις αγριότητες που προηγήθηκαν σε βάρος των Τούρκων πολιτών και αυτές που ακολούθησαν σε βάρος των Ελλήνων έως και τον ξεριζωμό τους από τις πατρογονικές εστίες, είναι ωφελιμότερο να θυμίζουμε τη Συμφωνία Φιλίας Ελ.Βενιζέλου- Κεμάλ Ατατούρκ λίγα μόλις χρόνια μετά, που εξασφάλισε αδιατάρακτη ειρήνη και συνεργασία για πάνω από 25 χρόνια.
Τόσο ο εκπρόσωπος της Συνύπαρξης όσο και ο πρόεδρος της Ege Baris Μπουλέντ Τανίκ υπογράμμισαν τους κινδύνους για την ειρήνη από την εγκατάλειψη του καλόπιστου διαλόγου, την αμοιβαία καχυποψία, τη ρητορική του μίσους από όποιον και αν εκφωνείται και τον εξοντωτικό και για τους δύο λαούς ανταγωνισμό των εξοπλισμών.
Επανέλαβαν τη δέσμευση να συνεχίσουν οι δύο οργανώσεις να συμβάλουν στην προσέγγιση, την αμοιβαία κατανόηση και τη φιλία μεταξύ των απλών πολιτών των δύο χωρών και συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους.