Ετσι «εξαφάνισαν» τους πρόσφυγες από το Βασιλίτσι
27 Οκτωβρίου 2021
«Το Αφγανιστάν βρίσκεται τώρα σε μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο -αν όχι στη χειρότερη- και η διατροφική ασφάλεια έχει σχεδόν καταρρεύσει. Αυτόν τον χειμώνα εκατομμύρια Αφγανοί θα αναγκαστούν να διαλέξουν μεταξύ μετανάστευσης και λιμοκτονίας, αν δεν εντείνουμε τη βοήθειά μας που σώζει ζωές. Βρισκόμαστε σε μια αντίστροφη μέτρηση προς την καταστροφή»…
Κραυγή αγωνίας από τον εκτελεστικό διευθυντή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP), Ντέιβιντ Μπίζλι, για το φάσμα της ακραίας πείνας που απειλεί πλέον πάνω από τον μισό πληθυσμό του δύσμοιρου Αφγανιστάν -σχεδόν 23 εκατομμύρια ψυχές-, αν η διεθνής κοινότητα δεν αναλάβει επείγουσα δράση προτού να είναι πολύ αργά για να αποσοβηθεί μια μαζική λιμοκτονία, ειδικά μεταξύ των παιδιών.
Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο για εκατομμύρια Αφγανούς: λιμοκτονία ή μετανάστευση.
Αυτές είναι οι ειδήσεις που έρχονται από το Αφγανιστάν τις τελευταίες μέρες. Την ίδια ώρα, στη Μυτιλήνη, χιλιάδες Αφγανοί πρόσφυγες βρίσκονται ακόμα εγκλωβισμένοι στη Μόρια 2- Καρά Τεπέ.
Η Συνύπαρξη στέκεται σταθερά στο πλευρό τους. Το πρόγραμμα βοήθειας με τρόφιμα και είδη υγιεινής συνεχίζεται. Άρχισαν και πάλι οι εκδρομές, που αποτελούν “ανάσα ελευθερίας” γι΄αυτούς, μιας και τους επιτρέπουν δύο μόνο φορές την εβδομάδα να βγαίνουν από το καμπ.
Σήμερα, η εκδρομή έγινε με οικογένειες κι επισκεφτήκαμε την όμορφη (ιδιαίτερα αυτή την εποχή) Αγιάσο, με μια στάση στην Καρήνη. Ευχαριστούμε τον Παναγιώτης Κουτσκουδής για την ξενάγηση στο λαογραφικό Μουσείο.