Συμμετοχή σε μάθημα του καθηγητή Γιώργου Πλειού
19 Ιουλίου 2021
Εκδρομή στην Αγιάσο – Οκτώβριος 2021
28 Οκτωβρίου 2021

Άρθρο του Δημήτρη Αγγελίδη στο Efsyn

Ετσι «εξαφάνισαν» τους πρόσφυγες από το Βασιλίτσι

 
Η μαρτυρία των κατοίκων του Βασιλιτσίου Μεσσηνίας στην «Εφ.Συν.» για επαναπροώθηση προσφύγων από το χωριό τους αναπαράχθηκε και στο γερμανικό πρακτορείο Tagesschau με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες και επικοινωνία με παθόντα πρόσφυγα ● Τα τεκμήρια της αρπαγής (ρούχα, τρόφιμα, προσωπικά αντικείμενα) «προδίδουν» το Λιμενικό, που φέρεται να υποσχέθηκε στους ανθρώπους πως θα τους πάει στην Ιταλία, αλλά τους παράτησε μεσοπέλαγα στην Τουρκία…

Ενα μαύρο τζιν, μπλουζάκια, ένα πουκάμισο, ένα τζάκετ, ρούχα πεσμένα στο έδαφος λίγα μέτρα από την ακτή στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας, τα ίχνη που άφησαν στο σύντομο πέρασμά τους από τη Μεσσηνία οι περίπου 25 Κούρδοι πρόσφυγες από το Ιράκ την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, λίγο πριν πέσουν στα χέρια του Λιμενικού και εξαφανιστούν από την Ελλάδα.

Την παρουσία τους τη βεβαιώνουν από τότε στην ΕΡΤ Καλαμάτας και σε άλλα τοπικά μέσα ο πρόεδρος της κοινότητας Βασιλιτσίου, Νικοστέλιος Τομαροπανάγος, και ο κάτοικος του χωριού Βασίλης Λυμπέρης, που έχει δώσει αναλυτική μαρτυρία στην efsyn.gr («Μαρτυρία στην “Εφ.Συν.” για την “εξαφάνιση” προσφύγων στο Βασιλίτσι», Γεωργία Σάκκουλα, 29/9/2021).

Τηλεοπτικό ρεπορτάζ του γερμανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Tagesschau που προβλήθηκε τις τελευταίες ημέρες στη δημόσια γερμανική τηλεόραση ARD ρίχνει φως στην «εξαφάνιση» των προσφύγων. Οι δημοσιογράφοι επισκέφτηκαν την περιοχή και βρήκαν τα πεσμένα στο έδαφος ρούχα, τα οποία ανήκουν στους πρόσφυγες, όπως βεβαιώνουν οι κάτοικοι. Ο κ. Λυμπέρης δείχνει στην κάμερα ευρήματα που συγκέντρωσε ο ίδιος – μια τσάντα από τουρκικό κατάστημα, το όνομα και το τηλέφωνο του οποίου αναγράφονται εμφανώς, και μέσα μερικά φρούτα, σάπια πια, και πακέτα μπισκότα που δεν πρόλαβαν να ανοιχτούν.

Ο κ. Λυμπέρης, κάτοικος Βασιλιτσίου, περιγράφει τι είδε. Πίσω του διακρίνεται το χαρακτηριστικό αυτοκίνητο που φαίνεται και στις φωτογραφίες των προσφύγων

Οι δημοσιογράφοι κατάφεραν να εντοπίσουν στα κοινωνικά δίκτυα με τη βοήθεια κουρδικών κοινοτήτων έναν από τους πρόσφυγες και επικοινώνησαν μαζί του με βιντεοκλήση. Ο Λάζο Μαχάμαντ Χασάν, 19 ετών, τους περιγράφει την άφιξή του στο Βασιλίτσι – οι περιγραφές συμπίπτουν ακριβώς με την εμπειρία των κατοίκων. Ο Λάζο μιλά στους δημοσιογράφους από το Ιράκ, τη χώρα από την οποία έφυγε για να ζητήσει διεθνή προστασία στην Ευρώπη, ένα δικαίωμα που δεν του δόθηκε ποτέ. Οπως αναφέρει, οι λιμενικοί τούς έβαλαν ξανά στο χαλασμένο ιστιοπλοϊκό με το οποίο αποβιβάστηκαν στο Βασιλίτσι. Μια μικρή βάρκα το ρυμούλκησε σε άλλο σημείο και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε μεγαλύτερο πλοίο, που τάχα θα τους πήγαινε στον αρχικό προορισμό τους, την Ιταλία, όπως τους είπαν.

Οι πρόσφυγες στο Βασιλίτσι, πριν αρπαχθούν από το Λιμενικό

«Ηταν ένα μεγάλο πλοίο. Υπήρχαν άντρες με μαύρα ρούχα. Μας πήραν τα χρήματα και ό,τι άλλο αξίας είχαμε μαζί μας. Οταν επιβιβαστήκαμε, είδαμε ότι υπήρχαν περισσότεροι από 100 μετανάστες στο πλοίο», διηγείται στους δημοσιογράφους. Τους είχαν μεταφέρει από διαφορετικά σημεία στο μεγάλο πλοίο και ύστερα από μερικές ώρες τούς έβαλαν σε φουσκωτές σχεδίες. Τους έσωσε το Τουρκικό Λιμενικό και τους οδήγησε στη Σμύρνη.

Πέντε ημέρες μετά την άφιξη των προσφύγων στο Βασιλίτσι, το τουρκικό Λιμενικό δημοσιοποίησε οπτικό υλικό από τη διάσωση 149 προσφύγων ανοιχτά της Σμύρνης.

Ο πρόσφυγας Λάζο περιγράφει, μέσω βιντεο-κλήσης, το βίωμά του

Ο κ. Λυμπέρης λέει σήμερα στην «Εφ.Συν.» ότι ο ίδιος και άλλοι κάτοικοι αναγνωρίζουν στις φωτογραφίες της διάσωσης αρκετούς από τους πρόσφυγες που είχαν δει μπροστά τους. Και προσθέτει τις δικές του πληροφορίες, που επιβεβαιώνουν τη διήγηση του Λάζο. «Ακουσα ότι τους ρυμούλκησε ένα καΐκι από την Κορώνη στην παραλία Καλαμάκι Βασιλιτσίου, δυο χιλιόμετρα από το σημείο της άφιξής τους, δεμένους με πλαστικές χειροπέδες. Εκεί ήταν δυο γυναίκες που κάνανε νυχτερινό μπάνιο και τις έδιωξαν ένοπλοι για να γίνει η επιχείρηση με τους πρόσφυγες. Είναι η παραλία από την οποία αναχώρησε από την Ελλάδα στην Κατοχή σε ηλικία 13 ετών ο Γιώργος Μπίζος, που έγινε αργότερα δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα στον αγώνα κατά του απαρτχάιντ. Εδωσαν πρόσφατα το όνομά του στην πλατεία του χωριού για να τον τιμήσουν. Τώρα οι κάτοικοι έχουν θορυβηθεί με αυτά που συμβαίνουν με τους πρόσφυγες – δεν μπορούν να πιστέψουν τη συμπεριφορά των Αρχών και ψάχνουν να διαβάσουν στον Τύπο τι έχει γίνει».

Ιλαρές διαψεύσεις

Ούτε είδε ούτε άκουσε τίποτα το Λιμενικό για την παρουσία προσφύγων στο Βασιλίτσι, σύμφωνα με όσα απαντά ο αρχηγός του, αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης, σε κοινοβουλευτική ερώτηση 38 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Το Λιμενικό «ουδέποτε έλαβε γνώση ούτε διαχειρίστηκε το εν λόγω συμβάν», αναφέρει επί λέξει ο αρχηγός, διαψεύδοντας κατοίκους-αυτόπτες μάρτυρες, δημοσιογράφους, θύματα και οπτικό υλικό από φωτογραφίες και βίντεο.

Η χαρά τους που έφτασαν ασφαλείς… δεν κράτησε πολύ

Το ίδιο και για το περιστατικό επαναπροώθησης 35 προσφύγων από τα Αντικύθηρα στις αρχές Ιουλίου, όπου και εκεί υπάρχουν ευρήματα από την παρουσία των προσφύγων. «Διενεργήθηκε, κατόπιν σχετικής πληροφορίας, ενδελεχής έλεγχος στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ν. των Αντικυθήρων, με αρνητικά αποτελέσματα», αναφέρει ο αρχηγός.

Η διάσωση των προσφύγων από το τουρκικό λιμενικό

Aλλά και στη Χίο, όπου υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας και οπτικά τεκμήρια για την παρουσία προσφύγων, ο κ. Κλιάρης ισχυρίζεται ότι το Λιμενικό έκανε εκτεταμένους ελέγχους «με αρνητικά αποτελέσματα».

Οσο η κυβέρνηση αρνείται την ανεξάρτητη και σοβαρή έρευνα των καταγγελιών, ο αρχηγός θα μπορεί να διαψεύδει ανερυθρίαστα θύματα, μάρτυρες και οπτικά τεκμήρια. Αν όμως ακολουθεί η κυβέρνηση τέτοια συμπεριφορά στα οφθαλμοφανή, τότε τι να περιμένει κανείς για όσα δεν γίνονται γνωστά;