ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
19 Νοεμβρίου 2015
Κοπή πίτας Συνύπαρξης με ξένες ΜΚΟ
5 Ιανουαρίου 2016

 

 

Γ.Παναγή 5, Νεάπολη, 81100 Μυτιλήνη

kinisi@ilesvos.com“>kinisi@ilesvos.com

siniparxi-epikoinonia.gr/                                                                 

 Μυτιλήνη 1/12/15            

 

             ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η εβδομάδα που διανύουμε είναι η 14η στη σειρά, όπου τα μέλη της «Συνύπαρξης» απ’ τα μέσα του καλοκαιριού, βρίσκονται από νωρίς το πρωί στον παραλιακό δρόμο Μυτιλήνης – Κρατήγου, προσφέροντας συμβολική βοήθεια και κουράγιο στους πρόσφυγες – μετανάστες, που μόλις αποβιβάζονται . Το καλοκαίρι πρόσφεραν νερό και τώρα ζεστό τσάι μαζί με ένα σάντουιτς , γλυκά και φρούτα στα παιδιά καθώς και στεγνά ρούχα για τους βρεγμένους. Παράλληλα σε συνεννόηση με τις Αρχές φρόντιζαν να σταλεί λεωφορείο για να τους μεταφέρει στην Μόρια ή στον Καράτεπε. Με την δράση της αυτή η «Συνύπαρξη» διευκόλυνε χιλιάδες συνανθρώπους μας, ώστε να γλυτώσουν την ταλαιπωρία και τον ποδαρόδρομο, ιδιαίτερα οι γονείς με τα μικρά παιδιά. «Σταγόνα στον ωκεανό» χαρακτηρίζουν οι ίδιοι την όποια προσφορά τους, μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος, που προέκυψε από την έξαρση του «προσφυγικού», το οποίο κλήθηκε εντελώς απροετοίμαστο να αντιμετωπίσει το νησί μας. Στη χρονιάτικη Γενική Συνέλευση τον Ιανουάριο θα παρουσιαστεί και ο οικονομικός απολογισμός των δράσεων που θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Παρά τα όσα λέγονται, τα μέλη της «Συνύπαρξης» αξιολογούν ως ιδιαίτερα θετική την παρουσία και την συμβολή των ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων) στην ομαλή και αποτελεσματική διαχείριση του κοινωνικού αυτού προβλήματος στο νησί μας. Χωρίς την συνδρομή τους ίσως η επιβάρυνση απ’ τη διέλευση των εκατοντάδων χιλιάδων αυτών κατατρεγμένων από την Λέσβο θα είχε οδυνηρές συνέπειες. Βέβαια αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας η καταγραφή των εθελοντικών οργανώσεων, πολύ περισσότερο δε ο συντονισμός του έργου τους ανάλογα με τις δυνατότητες τους, ώστε να είναι πιο ουσιαστική και ωφέλιμη η προσφορά τους. Προς τούτο επισημαίνεται ότι πέραν των εκάστοτε εισηγήσεων της προς τις αρχές, ήδη απ τις αρχές Οκτωβρίου η «Συνύπαρξη» με επιστολή της προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Μουζάλα, είχε ζητήσει τον ορισμό «Συντονιστή Μετανάστευσης» σε κάθε νησί που δέχεται προσφυγικές ροές, αλλά δυστυχώς μέχρι τώρα αυτό δεν συνέβη.

Τέλος, απολογίζοντας την ως τώρα δράση τους στον παραλιακό Μυτιλήνης –Κρατήγου, τα μέλη της «Συνύπαρξης» ευχαριστούν θερμά το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης και τα Αστικά ΚΤΕΛ για την συνδρομή τους στη μεταφορά των προσφύγων, το ξενοδοχείο «Λασία» για την υποστήριξη των δράσεων τους και πολλούς ανώνυμους συμπολίτες μας για την προσφορά εφοδίων και ρουχισμού. Κυρίως όμως την εκκλησιαστική οργάνωση «DIAKONIE» και το ανθρωπιστικό ίδρυμα KEPLER απ’ το Ντίσελντορφ της Γερμανίας , τους φοιτητές και καθηγητές από το Michigan State University, καθώς και τον Richard Dukellis από το Σαν Ντιέγκο, ΗΠΑ, χωρίς την οικονομική στήριξη των οποίων θα ήταν ανέφικτη η συνέχιση του έργου τους.-