Όσο υπάρχουν άνθρωποι
10 Δεκεμβρίου 2012

Ζούμε σε μια εξαιρετικά αντιφατική εποχή. Η πρόοδος και ευημερία συνυπάρχουν με ακραία φαινόμενα εξαθλίωσης. Ο πολιτισμός δίνει πάλι εξετάσεις.
Απελπισμένοι πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες κατακλύζουν τις αναπτυγμένες χώρες. Εθνικές, φυλετικές, θρησκευτικές συγκρούσεις με ανυπολόγιστες καταστροφές – αδιανόητες πριν από λίγα χρόνια – εξελίσσονται στη γειτονιά μας. Στη γωνιά της Ελλάδας όπου ζούμε, στη Λέσβο, κάθε άλλο παρά μένουμε ανεπηρέαστοι από αυτά τα φαινόμενα.

Το Αιγαίο δοκιμάζεται από την ένταση. Επιθετικοί κύκλοι στην Τουρκία αμφισβητούν αναφαίρετα δικαιώματα της Ελλάδας. Όπλα συσσωρεύονται στην περιοχή.
Οι λεγόμενοι λαθρομετανάστες, άνδρες και γυναικόπαιδα, διωγμένοι από την πείνα, την εθνική και πολιτική καταπίεση, αποβιβάζονται συχνά στις ακτές μας αναζητώντας μοίρα στον ήλιο.
Αλβανοί και άλλοι μετανάστες, νόμιμοι ή παράνομοι, προσπαθούν να επιβιώσουν ανάμεσά μας.
Τσιγγάνοι αναζητούν ένα ασήμαντο εισόδημα, με το ιδιόμορφο εμπόριό τους, υπερασπίζοντας τον δικό τους τρόπο ζωής και τα έθιμά τους.

Φαινόμενα όπως τα παραπάνω είναι φυσικό να προκαλούν αντιδράσεις. Είμαστε υπέρ των θετικών, χρήσιμων και εποικοδομητικών αντιδράσεων στον προβληματισμό που εύλογα δημιουργείται από τα φαινόμενα αυτά.
Αποδοκιμάζουμε τον εθνικισμό, που καλλιεργεί συγκρουσιακή ένταση. Ένταση που χωρίζει τον λαό σε δήθεν «ενδοτικούς και πατριώτες» ή σε «ειρηνιστές και πατριδοκάπηλους». Αποδοκιμάζουμε τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Τα θεωρούμε απαράδεκτα για τον πολιτισμό μας και επικίνδυνα για το μέλλον μας. Συντασσόμαστε με τους πολίτες και τους παράγοντες που δείχνουν διορατικότητα και έντιμη διαχειριστική ικανότητα των προβλημάτων αυτών. Υπερασπιζόμαστε τις καλύτερες παραδόσεις μας: την ανθρωπιά, τον σεβασμό στο διαφορετικό, την ικανότητα προσαρμογής στα δεδομένα της εποχής, την ειρηνική προοπτική.

Η εξωτερική πολιτική ασκείται από τις κυβερνήσεις. Ενισχύουμε πολιτικές προσέγγισης, διαλλακτικότητας, αποφυγής προκλήσεων, επεισοδίων και συγκρούσεων.

Λέμε όχι στην επιθετικότητα, τις απειλές πολέμου και τον επεκτατισμό ηγετικών κύκλων της Άγκυρας.
Λέμε όχι σε όσους στην χώρα μας θεωρούν βέβαιη την σύγκρουση, την πολεμική αναμέτρηση και την καταστροφή, προσπαθώντας να στρέψουν και την κοινή γνώμη σε μια τέτοια κατεύθυνση.
Λέμε όχι σε όσους θεωρούν τους Τούρκους συλλήβδην εχθρούς, βάρβαρους κλπ. Αποκρύπτοντας επιμελώς ότι εκατομμύρια άνθρωποι στη γειτονική μας χώρα επιθυμούν, όσο κι εμείς, την ειρήνη, τη συνύπαρξη, την αμοιβαία επωφελή συνεργασία.
Εμείς διαχωρίζουμε τον Πατριωτισμό απ’ τον Εθνικισμό. Άλλο πράγμα η υπεράσπιση της πατρίδας κι άλλο η συστηματική καλλιέργεια εχθρότητας, επιθετικών αντιλήψεων, απομονωτισμού, πολεμικής ατμόσφαιρας και περιφρόνησης των ιδιαιτεροτήτων των γειτόνων μας.

Ζητούμενο είναι η απομάκρυνση της έντασης, ειρηνική επίλυση των διαφορών, η προστασία του κοινού περιβάλλοντος, η ανάπτυξη και στις δυο ακτές του Αιγαίου. Ενισχύουμε κάθε πρωτοβουλία που αποβλέπει στη γνωριμία, την αμοιβαία κατανόηση και την ενδυνάμωση φιλειρηνικών, πολιτιστικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ πολιτών και φορέων της Λέσβου και των γειτονικών παραλίων της Τουρκίας.
Η προώθηση των σχέσεων αυτών θα δημιουργήσει στην περιοχή ένα γενικότερο θετικό κλίμα για οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας, πράγμα που σήμερα, σε μεγάλο βαθμό, εμποδίζεται από τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως «επικίνδυνης για επενδύσεις» εξ αιτίας της παρατεινόμενης έντασης στις σχέσεις των δυο χωρών.
Έχει πολλά να κερδίσει η οικονομία του τόπου μας από την δημιουργία φιλειρηνικού κλίματος στην περιοχή. Το βέβαιο όφελος καταδεικνύεται από την 3,000 ετών ιστορία των σχέσεων της Λέσβου με τα απέναντι παράλια της Μικρασίας. Επίσης, η δημιουργία των προϋποθέσεων για μείωση των εξοπλισμών, θα αποδεσμεύσει σημαντικούς πόρους για την ανάπτυξη της περιοχής.

Ζητούμενο είναι η ομαλή καθημερινή ζωή, η συνύπαρξη με ανθρώπους άλλης εθνικότητας, χρώματος και πολιτισμού. Ενισχύουμε ενέργειες για ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων (περίθαλψη, υλική και ψυχολογική υποστήριξη). Ευνοούμε την ομαλή ένταξη των αλλοδαπών, που έτσι κι αλλιώς ζουν κι εργάζονται ανάμεσά μας, συνήθως σε συνθήκες εκμετάλλευσης της εργασίας που παρέχουν. Είμαστε αντίθετοι στις αντιλήψεις περί ανωτερότητας ή κατωτερότητας των ανθρώπων ανάλογα με τη φυλή, το χρώμα, τη γλώσσα και το θρήσκευμα.

Τέλος, θεωρούμε ότι η ενεργοποίηση του καθενός μας, είναι περισσότερο από αναγκαία. Κάθε ευκαιρία που αφήνουμε να χάνεται είναι σε βάρος του μέλλοντος της κοινωνίας.