Μουσικές Δράσεις
15 Μαρτίου 2017
Ένας χρόνος από την συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας
22 Μαρτίου 2017

Στο Συμπόσιο που έγινε στις 13/1/17 στη Σμύρνη και στο οποίο συμμετείχαν οι οργανώσεις: Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο, Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο και Γέφυρα Λαών, η τελευταία παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία για την κατάσταση των Σύρων προσφύγων που ζουν στην Τουρκία.Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε:

  “Ο απάνθρωπος εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, μετά από 5 ολόκληρα χρόνια, έχει μετατραπεί σε μια διεθνή σύγκρουση. Στην εξέλιξη του, 6.000.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να διαφύγουν σε γειτονικές χώρες, όπως την Τουρκία, Λίβανο, Ιορδανία, Ιράκ και Αίγυπτο.

Σήμερα , ο επίσημος αριθμός Συρίων προσφύγων στην Τουρκία ανέρχεται στα 2,7 εκ., ενώ ο πραγματικός αριθμός εκτιμάται στα 3,5 εκ. Περίπου 260.000 Σύριοι συνεχίζουν να φιλοξενούνται σε 23 προσφυγικούς καταυλισμούς. Επειδή οι καταυλισμοί αυτοί βρίσκονται πολύ κοντά στα σύνορα με τη Συρία, μερικοί απ ‘αυτούς παραβιάζουν τις διεθνείς προδιαγραφές. Επίσης δεν υπόκεινται σε κανένα έλεγχο των οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.Δεν υπάρχει επίσης συστηματικό στεγαστικό πρόγραμμα και γι’ αυτούς που διαμένουν εκτός των καταυλισμών.

Έτσι, εκατομμύρια προσφύγων εγκαταλείπονται σε μια αναξιοπρεπή διαβίωση. Πολλοί πρόσφυγες καταφεύγουν σε ετοιμόρροπα κτίρια, κάτω από γέφυρες, σε πλαστικές σκηνές, στις λάσπες, ενώ στερούνται των βασικών τους δικαιωμάτων όπως η πρόσβαση στην υγεία και την εκπαίδευση .Για να επιβιώσουν, αναγκάζονται να μετακινούνται εντός συνόρων, από πόλη σε πόλη, δουλεύοντας άτυπα και περιστασιακά σε αγροτικές εργασίες.

Η μεγαλύτερη εκμετάλλευση των προσφύγων γίνεται στην αγορά εργασίας. Η απουσία νομικού πλαισίου έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να απασχολούνται de facto σε συνθήκες “δουλείας”. Όσον αφορά το σήμερα, υπάρχουν γύρω στις 400.000 Σύριοι ανειδίκευτοι εργάτες στην Τουρκία, η άγρια εκμετάλλευση των οποίων αποφέρει τεράστια κέρδη στις τσέπες των αφεντικών. Αυτή η κατάσταση παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα εργασιακά δικαιώματα και πρέπει να σταματήσει αμέσως.

Για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι διαφόρων εθνοτήτων που καταφεύγουν στην Τουρκία και κυρίως οι Σύριοι, πρέπει να πλαισιωθούν από ένα νομικό καθεστώς. Η λύση εξαρτάται από την ισότιμη παροχή ενός σταθερού πλαισίου.
Ο ασφαλής τρόπος για την εξάλειψη των αντιδραστικών διαφοροποιήσεων και την αποτροπή εχθρικών συναισθημάτων γίνεται χωρίς την ευνοιοκρατία και τον νεποτισμό και με την εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων για όλους τους ανθρώπους χωρίς διάκριση οποιουδήποτε είδους, όπως η φυλή, η εθνικότητα ή η θρησκεία.

“Οι Σύριοι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Τούρκους εργαζομένους”. Επιπλέον, η αδήλωτη(μαύρη) και άναρχη εκμετάλλευση είναι επίσης ένα βασικό πρόβλημα και για τους Τούρκους εργάτες και αλλαγή αυτών των καταχρηστικών όρων είναι δυνατή μόνο μέσω ενός κοινού αγώνα. Σε αυτό το πλαίσιο, το προσφυγικό ζήτημα γίνεται επίσης και ένα ταξικό ζήτημα. Τα λόγια μίσους και διακρίσεων σε βάρος των προσφύγων στην Τουρκία αυξάνονται συνεχώς. Γι’ αυτό, γίνεται όλο και πιο σημαντικό να σταθούμε αλληλέγγυοι και να συμμετάσχουμε στους αγώνες των ακτιβιστών.

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες «Οι Τούρκοι πιστεύουν ότι οι Σύριοι θα πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα τους μετά τον πόλεμο, και έχουν μια αρνητική στάση ως προς την παραμονή τους (των Συρίων)στην Τουρκία».
Τα πρωτοσέλιδα και η ειδησεογραφία των μέσων ενημέρωσης για το θέμα των Σύρων που λαμβάνουν υπηρεσίες βοήθειας και υποστήριξης, μπορεί να(έχει) παίξει αρνητικό ρόλο σε αυτό. Ο υπερτονισμός του Συριακού θέματος,
–χωρίς να δίνονται λεπτομέρειες σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσής τους και τους οικονομικούς πόρους– από τα ΜΜΕ, ενισχύει την αντίληψη της αδικίας που αισθάνονται οι Τούρκοι πολίτες”.