Το χρονικό ενός πογκρόμ / The history of a pogrom
23 Απριλίου 2021
Ο παραλογισμός δεν έχει όριο
25 Απριλίου 2021
πηγή: efsyn

Ξεκινά η εκκένωση του καταυλισμού – πρότυπο στο Καρά Τεπέ

Στη εκκένωση της δημοτικής δομής του Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη, προχωρά το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Ήδη από χτες, Παρασκευή, 13 οικογένειες αποτελούμενες από 50 συνολικά άτομα που διέμεναν σε κοντέινερ στον προσφυγικό καταυλισμό – πρότυπο φιλοξενίας και οργάνωσης, ειδοποιήθηκαν να μαζέψουν τα λιγοστά τους υπάρχοντα για να μετακομίσουν στον λασπότοπο της δομής που δημιουργήθηκε μετά τη φωτιά στη Μόρια, στο διπλανό χώρο του πεδίου βολής (Μαυροβούνι).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία της εκκένωσης θα συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς, που προβλέπουν την σταδιακή αποχώρηση και των περίπου 680 ανθρώπων που διαμένουν εκεί. Καθημερινά δηλαδή θα αποχωρούν 50 έως 100 άνθρωποι με στόχο μέχρι το τέλος του μήνα ο δημοτικός καταυλισμός να αδειάσει οριστικά.

Απαράδεκτη έχει χαρακτηρίσει την απόφαση η ομάδα «Συνύπαρξη και επικοινωνία στο Αιγαίο», υπενθυμίζοντας πως το δημοτικό κέντρο κατασκευάστηκε από δωρεές και χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός. (Βλ. «Σε 11 μέρες κλείνει το Καρά Τεπέ», Εφ.Συν., 19.04.2021).

Διαμαρτυρία στη Χίο

Στο μεταξύ οι κάτοικοι της Χίου προχωρούν σήμερα σε συγκέντρωση διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια του υπουργού και βουλευτή του νησιού, Νότη Μηταράκη, σε σχέση με την δημιουργία νέας προσφυγικής δομής στο νησί και ειδικότερα στο ακρωτήρι Ακρα Παχύ, στο κόλπο του Θόλους.

Στη κινητοποίηση που ξεκινά 11.30 το πρωί του Σαββάτου, η Συντονιστική Επιτροπή Αιρετών και Κατοίκων καλεί τους Χιώτες να δημιουργήσουν μια ανθρώπινη αλυσίδα, γύρω από το λιμάνι ως μια συμβολική κίνηση αποτροπής των σχεδίων.

Στο κάλεσμα ήδη έχουν ανταποκριθεί συλλογικοί συνδικαλιστικοί και άλλοι φορείς , ενώ έχει διαχωρίσει τη θέση της μεγάλη μερίδα αλληλέγγυων πολιτών και αριστερών συλλογικοτήτων.

Παρών στην εκδήλωση θα είναι και ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης που το τελευταίο διάστημα ανταλλάσει εξώδικά με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου εξαιτίας δήλωσης του δευτέρου ότι η πολιτική Μουτζούρη  οδήγησε στη φωτιά που κατέστρεψε τη Μόρια ενώ τον κατηγορεί και για συμπόρευση με αριστερές ιδέες!