Συνοπτική Παρουσίαση Δράσεων

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΡΑΣΗΣ - «ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ»

Απολογισμός 2023
2/2/23 Με Δελτίο Τύπου και με αφορμή τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εκφράζεται για άλλη μια φορά η αντίθεση της Συνύπαρξης στην κατασκευή κλειστού τύπου Κέντρου Προσφύγων στην τοποθεσία Βάστρια. Υποστηρίζεται η θέση για μικρή δομή προσωρινής παραμονής, καταγραφής και η μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα για τις διαδικασίες ασύλου.
9/3/23 Με Δ.Τ. γίνεται γνωστή η συγκρότηση σε σώμα του Δ.Σ. που προέκυψε από τις εκλογές της 7 και 8/3. Πρόεδρος: Βήλυ Τεντόμα-Ζερβού, Αντιπρόεδρος: Γιάννης Παυλής, Γραμματέας: Χριστίνα Χατζιδάκη, Ταμίας: Σωτήρης Φράγκου, Μέλη: Πάρης Βουνατσής, Νεσρίν Ερμίς, Μαρία Ιωάννου, Λεν Μήτσιμ, Αδαμαντία Πετρίδου , Αναπληρωματικά μέλη: Κώστας Καρατζάς, Τζιουζεπίνα Ντιλίλο , Εξελεγκτική Επιτροπή: Πρόεδρος Γρηγόρης Μοριανός, μέλη Λαμπρινή Τσακμάκη, Μαρία Ψωμαδάκη. Γίνεται επίσης γνωστή η ομόφωνη απόφαση της Γ.Σ. να ανακηρυχτεί επίτιμη πρόεδρος του σωματείου η κ. Ιωάννα Ζαχαράκη.
26/3/23 Με Δ.Τ. γίνεται γνωστή η βράβευση της Συνύπαρξης με το βραβείο Ειρήνης Νίκος Νικηφορίδης που απονέμεται κάθε χρόνο από το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ). Το βραβείο παρέλαβε αντιπροσωπεία του συλλόγου σε ειδική τελετή στο Δημαρχείο Καισαριανής.
30/3/23 Επιστολή προς τα Υπουργεία Εξωτερικών, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού ταχείας έκδοσης βίζας βραχείας διαμονής 15 ημερών (Visa Schengen) με ετήσια πρόβλεψη για όλα τα νησιά του Αν. Αιγαίου.
6/4/23 Με Δ.Τ. γίνεται γνωστή η αλληλεγγύη προς σεισμοπαθείς σε Τουρκία και Συρία. Δυο χιλιάδες ευρώ συγκεντρώθηκαν από εισφορές με τη διοργάνωση δύο εκδηλώσεων στα πλαίσια του προγράμματος "Του κόσμου οι κουζίνες" με Συριακό και Τουρκικό φαγητό αντίστοιχα. Χίλια ευρώ στάλθηκαν στις οργανώσεις "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" και "INTERSOS", για τη Συρία, και χίλια ευρώ στην Τουρκική ανθρωπιστική οργάνωση "ahbap", ανεξάρτητο οργανισμό.
15/4/23 Μεγάλο Σάββατο, μοίρασμα τσουρεκιών στο εκκλησίασμα της Καθολικής Εκκλησίας Μυτιλήνης.
21/4/23 Τέλος Ραμαζανιού, μοίρασμα γλυκών στα ασυνόδευτα κορίτσια του safe zone.
24/4/23 Με Δ.Τ. εκφράζεται η δυσαρέσκεια των μελών της Συνύπαρξης για την απάντηση του αναπλ. υπουργού Εξωτερικών κ. Βαρβιτσιώτη στην επιστολή σχετική με τη βίζα βραχείας διαμονής. Στην απάντηση του υπουργείου, αναφέρεται ότι δεν πρόκειται να ισχύσει η βίζα για το 2023.
27/4/23 Σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης, προβολή του ντοκυμαντέρ "Διασχίζοντας τον ίδιο ποταμό" για τον διάσημο φωτογράφο Josef Koudelka. Παρουσία του Τούρκου σκηνοθέτη της ταινίας Coskun Asar. Στον χώρο της ΦΕΜ, Κάτω Κάστρο.
18/5/23 Δ.Τ.- Διαμαρτυρία για τη διακοπή σίτισης στον Καρατεπέ στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες και στους απορριφθέντες. 490 άνθρωποι χωρίς φαγητό ενώ ξοδεύονται δεκάδες εκατομμύρια για το χτίσιμο φυλακών όπως η Βάστρια.
22/5/23 Με δικό μας κάλεσμα, σύσκεψη στο γραφείο μας οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη σίτιση προσφύγων για την αντιμετώπιση του αποκλεισμού από σίτιση στο καμπ αναγνωρισμένων και απορριφθέντων στην αίτηση ασύλου. Αποφασίζεται ο συντονισμός των οργανώσεων.
21/6/23 Παγκόσμια ημέρα προσφύγων. Γιορτή στην πλατεία Σαπφούς με παρουσίαση ταλαντούχων προσφύγων (ζωγραφική, χορός, ζογκλέρ, μουσική), κουζίνα από Αφγανιστάν και Ερυθραία. Με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Κέντρου Αφρικάνικης Τέχνης και Πολιτισμών «ANASA», του RAD Music International και των Red Noses.
6/7/23 Συνάντηση, συζήτηση στο γραφείο μας με φοιτητές του Θερινού Σχολείου Παν/μίου Αθηνών με τον καθηγητή τους Γιώργο Πλειό με θέμα ΜΜΕ
18/7/23 Αγοράστηκαν και διανέμονται σετ φωτισμού ποδηλάτων σε πρόσφυγες που διαμένουν στον Καρατεπέ, για ασφαλέστερη οδήγηση στον δρόμο.
24/7/23 Με Δ.Τ. γίνεται γνωστό ότι στις 2 - 3 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί την Μυτιλήνη μεγάλη αντιπροσωπεία Τούρκων πολιτών με επικεφαλής τον Δήμαρχο Σμύρνης κ. Τούντς Σογιέρ. Η επίσκεψη γίνεται σε συνεργασία του Δήμου Σμύρνης και του αδελφού με την Συνύπαρξη τουρκικού συλλόγου Ege Baris ( Ειρήνη στο Αιγαίο).
2/9/23 Με συμμετοχή πλήθους κόσμου έγινε η προβολή του ντοκιμαντέρ "Komunist Osman" στο Δημοτικό μας Θέατρο. Μια ταινία του φίλου Gokmen Ulu για τον εμβληματικό Δήμαρχο του Δικελί, Osman Ozguven. Την εκδήλωση χαιρέτισαν η πρόεδρος της Συνύπαρξης Βήλυ Τεντόμα-Ζερβού, η πρόεδρος της Ένωσης για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο (Ege Baris) Zeynep Altiok Akatli, ο κ. Μάκης Βενέτας εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Μυτιλήνης και ο σκηνοθέτης της ταινίας Gokmen Ulu. Το πρωί της ίδιας μέρας, υποδεχτήκαμε τον δήμαρχο του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης Tunc Soyer ο οποίος συνυπέγραψε Μνημόνιο Φιλίας και Συνεργασίας με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης κ. Στρατή Κύτελη.
9/9/23 Εκδρομή του RAD για πρόσφυγες από το καμπ στην Χαραμίδα. Συμμετέχουμε προσφέροντας πρωϊνό.
25/9/23 Συνάντηση στο γραφείο μας με τον Τούρκο ποιητή-συγγραφέα Hasan Erkek και εκπροσώπους ντόπιων θεατρικών σχημάτων για να συζητήσουν το ανέβασμα δύο θεατρικών έργων για παιδιά. Παράλληλα το ίδιο θα γίνει σε πόλη της Τουρκίας
27/9/23 Αποστολή 100 κιλά σακούλες απορριμμάτων βαρέως τύπου για την υποστήριξη των πληγέντων από τις πλημμύρες της Θεσσαλίας. Ευχαριστίες στην Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ για τη μεταφορά και παράδοση της αποστολής μας στους πλημμυροπαθείς.
21/10/23 Μέλη της «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» παρευρέθηκαν σε εκδήλωση Φιλίας και Ειρήνης μεταξύ των λαών της Τουρκιάς και της Ελλάδας, που οργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος του δήμου Gaziemir “Seydiköylüler” σε συνεργασία με τον μητροπολιτικό δήμο της Σμύρνης. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην επέτειο των 100 χρόνων από την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και πραγματοποιήθηκε στο Ferry Bergama στη μνήμη του ατμόπλοιου Gülcemal, ενός από τα σύμβολα της ανταλλαγής πληθυσμών. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού Φιλίας και Ειρήνης μεταξύ φίλων Τούρκων και Ελλήνων στον κόλπο της Σμύρνης, χαιρέτησαν ο δήμαρχος της Σμύρνης Tunç Soyer , ο πρόεδρος του συλλόγου “Seydiköylüler”, Hakan Suvari, η πρόεδρος του αδελφού πολιτιστικού συλλόγου Βαθύλακου από την περιοχή Θεσσαλονίκης , Αθηνά Ρουμελιώτη και η πρόεδρος της «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» Βήλυ Τεντόμα.
30/10/23 Το σχολείο Boarding Schul LANDHEIM AMMERSEE από τη Γερμανία με 8 μαθητές και καθηγητή, επισκέφθηκε και πάλι τη Λέσβο, μεταφέροντας και πάλι εφόδια για τους πρόσφυγες. Πρόσφεραν εφόδια και κεράσματα για το πρωινό στους πρόσφυγες στο γραφείο μας.
15/11/23 Προβολή της ταινίας "Five broken cameras" στο γραφείο μας, συμμετοχή στον αγώνα συμπαράστασης στον δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό.
8/12/23 Γιορτή για τα 25 χρόνια λειτουργίας και συνεχούς δράσης της Συνύπαρξηςμε μια εκδήλωση αφιερωμένη στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε όλα αυτά τα χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Ομιλητές: Δημήτρης Χριστόπουλος, Κοσμήτορας Σχολής Πολιτικών Επιστημών, Καθηγητής Πολιτειολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, Πάνος Τριγάζης,Πρόεδρος της Φιλειρηνικής Κίνησης ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ, Zeynep Altiok, Πρόεδος της "Ένωση για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο" (Ege Baris). - Το μουσικό πρόγραμμα πλαισίωσαν οι: ΠΑΡΑΛΟΣ (Δημήτρης Καρπούζης, Φλώρα Αντωνοπούλου, Erdem Gureler,) και RAD MUSIC INTERNATIONAL
12/1/24 Ομιλία του Χρήστου Χατζηλία Δρ της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τίτλο «Αχ, βαχ Κεμέρ, Αϊβαλί / Η δικιά μου πατρίδα είναι η Μυτιλήνη…», Μικρασιάτες πρόσφυγες στο Σκαλοχώρι, Σκαλοχωρίτες μουσουλμάνοι στο Αϊβαλί στα γραφεία της Συνύπαρξης.
23/1/24 Συμμετοχή μας στη σύσκεψη Πολιτιστικών Σωματείων που κάλεσε η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Μυτιλήνης.
25/1/23 Σε συνεργασία με τον Ιταλικό σύλλογο Scuola in viaggio και το RAD, ξεκίνησαν μαθήματα ον λάιν, μαθηματικών, βιολογίας, χημείας, υπολογιστών, στο γραφείο του RAD.
11/2/24 Βραδιά Συριακής κουζίνας στο γραφείο μας.
Απολογισμός 2022
2/3 Δ.Τ. με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία.
4/3 Συγκρότηση σε σώμα του Δ.Σ. και της Ε.Ε. που αναδείχτηκαν στις εκλογές της  1ης και 2ας Μαρτίου 2022 μετά τη Γ.Σ. της 28ης Φεβρουαρίου.
Πρόεδρος:  Τεντόμα-Ζερβού Βήλυ, Αντιπρόεδρος:  Στρατής Πάλλης,Γραμματέας: Χριστίνα Χατζηδάκη, Ταμίας:  Σωτήρης Φράγκου, Μέλη:  Βωσέρ Σιλβίν, Ερμίς Νεσρίν, Μήτσιμ Λεν, Ντιλίλο Τζιουζεπίνα, Παπαδημητρίου Ελένη.  Αναπληρωματικό μέλος: Κατερίνα Μαρίνου. Πρόεδρος Ε.Ε. Γρηγόρης  Μοριανός, μέλη Γιάννης Παυλής, Ψωμαδάκη Μαρία, αναπληρωματικό μέλος Λαμπρινή Τσακμάκη.
22/3 Εκδήλωση στη Φώκια με τίτλο "Δήμοι για την Ειρήνη" από την Ένωση για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο (Ege Baris).  Χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Σμύρνης και δήμαρχοι της περιοχής. Προβλήθηκε μήνυμα της Συνύπαρξης.
1/4  Εκδρομή με οικογένειες από το ΚΥΤ.  Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Αγ. Παρασκευή και φαγητό στην Εδέμ του Μπέη.
10/4  Πρώτη επίσκεψη στην Τουρκία μετά την πανδημία. Αντιπροσωπεία επισκέφτηκε τον Δήμαρχο Αϊβαλιού Μεσούτ Εργκίν και συνάντηση με αντιπροσωπεία της  Ege Baris. Εκδρομή στην Πέργαμο και στο βουνό Κόζακ.
12/4 Συναυλία Ειρήνης  στην πλατεία Σαπφούς με συμμετοχή πολλών ντόπιων μουσικών και συγκροτημάτων. Διοργανώνεται από την Αλληλεγγύη για Όλους και συνδιοργανωτές εμείς και η Κίνηση Μνήμης και Δράσης.
21/4  Διανομή 200 τσουρεκιών με αυγό σε Χριστιανούς πρόσφυγες και στο προσωπικό του ΚΥΤ.  Την Κυριακή του Πάσχα 20 τσουρέκια στο εκκλησίασμα της Καθολικής Εκκλησίας.
5, 6, και 7/5 αντιπροσωπεία της Συνύπαρξης,  ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση που της έγινε από τον Πρόεδρο του Οργανισμού Τουρισμού του Γκιούρε,  όπου πραγματοποιήθηκε το Φεστιβαλ Κάζνταγ-Γκιούρε.   Η υποδοχή και η φιλοξενία εκ μέρους του Προέδρου κ. Αχμέτ Τσετίν ήταν εξαιρετική.  Χαιρέτισε από Συνύπαρξη η Μαρία Ζερβού. Με φροντίδα μας πήρε μέρος και χορευτικό συγκρότημα από Λέσβο.
13/5  Εκδήλωση με τίτλο "Αδερφικές φωνές" από την Ege Baris στο Μοσχονήσι, για τον ρόλο των γυναικών στον αγώνα για την ειρήνη , με ομιλήτριες την γνωστή στην Τουρκία συγγραφέα, δημοσιογράφο Ζεϊνέπ Οράλ και την Φωτεινή Σιάνου τ. πρόεδρο της Επιτροπής Γυναικών της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων , από τα ιδρυτικά μέλη της Winpeace (πρωτοβουλία γυναικών για την ειρήνη) που ξεκίνησε το 1997 από την Ζεϊνεπ Οράλ και την Μαργαρίτα Παπανδρέου.Χαιρέτισαν ο δήμαρχος Αϊβαλιού Μεσούτ Εργκίν και η πρόεδρος της Συνύπαρξης Βήλυ Τεντόμα.
26-28/5  Η πρόεδρος συμμετείχε στην αντιπροσωπεία του Δήμου Μυτιλήνης που επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Σμύρνης για συνομιλίες σχετικά με τη δρομολόγηση πλοίου Σμύρνη-Μυτιλήνη. Επίσκεψη επίσης στον Δήμαρχο Αϊβαλιού.
 21/6 Συναυλία αφιερωμένη στην ημέρα του Πρόσφυγα, στην Πλατεία Σαπφούς με τους RAD International και συμμετοχή του Anouman Quartet. Χαιρετισμός από την επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας για τη Λέσβο.
22/7 Η Ege Baris ( Ειρήνη στο Αιγαίο) διοργάνωσε εκδήλωση στη Φώκια, με τρείς διαλέξεις διακεκριμένων καθηγητών- ερευνητών , με θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος: α) Την νομισματική συνεργασία αρχαίας Φώκαιας και αρχαίας Μυτιλήνης, β) Τις προσφυγικές ροές Ελλήνων από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προς τα τουρκικά παράλια κατά τη διάρκεια του β' Παγκόσμιου Πολέμου, είτε για την αποφυγή της πείνας είτε για να μεταβούν ως πολεμιστές στο μέτωπο της Αφρικής γ) Τη συνεισφορά των απανταχού Ελλήνων για μεταφορά τροφίμων στην πεινασμένη Αθήνα με το τουρκικό πλοίο Κουρτουλούς κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Χαιρέτισε από τη Συνύπαρξη ο Στρατής Πάλλης.
29/7 Εγκαίνια της Έκθεσης Κεραμικής Μανταμάδου. .  Φέτος, συμμετέχει στην έκθεση και η Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο σε συνεργασία με την Εγκε Μπαρίς, με δύο έργα ένα της Γιλντίζ Ακέρ από την Τουρκία με το έργο της "Κοιταχτήκαμε-γνωριστήκαμε-αγκαλιαστήκαμε" και ένα του Θεοφάνη Τάκου από τη Λέσβο με τίτλο "Αλληλεξάρτηση", αφιερωμένα στην Ειρήνη και τη Φιλία ανάμεσα στους δυο λαούς. Στα εγκαίνια μίλησαν για την πρωτοβουλία αυτή, η εκπρόσωπος του Εγκε Μπαρίς Ζεϊνέπ Αλτιόκ και η πρόεδρος της Συνύπαρξης Βήλυ Ζερβού-Τεντόμα.
 1/9  Συμμετοχή μας στα εγκαίνια του καλλιτεχνικού χώρου Odeon (collective culture & art space)  στην Πέργαμο
12/9 Προβολή της ταινίας "Το Ελαιόδεντρο" της Marily Stroux, στον χώρο της Συνύπαρξης Μεραρχίας Αρχιπελάγους 5, Επάνω Σκάλα.Η Μαριλύ είναι Ελληνίδα φωτογράφος  που ζει στη Γερμανία. Εδώ και χρόνια βοηθάει γυναίκες πρόσφυγες και παιδιά, υποστηρίζοντάς τους στο να γράφουν οι ίδιες τις ιστορίες τους. Μεγάλο μέρος της εθελοντικής δράσης της το έχει αφιερώσει στη Λέσβο.
29/9   Προβολή της ταινίας  "Το άρωμα των πραγμάτων, η Μικρασιάτισα  Διδώ Σωτηρίου" των Thomas Balkenhol και Erman Okay.   Ένα οδοιπορικό της Διδώς Σωτηρίου στα "Ματωμένα Χώματα",   στις νέες Φοιτητικές Εστίες στην Καλλιθέα. Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.
11/11 Συμπόσιο  με θέμα "Ειρήνη στην πατρίδα - Ειρήνη στον κόσμο".  Διοργανώθηκε από την "Κίνηση για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο" (Ege Baris) και τον Μητροπολιτικό Δήμο Σμύρνης και έδωσαν το παρόν  αυτοδιοικητικοί  παράγοντες, διανοούμενοι, συλλογικότητες που αγωνίζονται για την Ειρήνη, επιστήμονες, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες κ.ά. στο Κέντρο Τέχνης Αχμέντ Αντνάν της Σμύρνης. Χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Ege Baris Μπουλέντ Τανίκ, ο δήμαρχος Τούντς Σόγιερ και η πρόεδρος της Συνύπαρξης Βήλυ Τεντόμα. Οι Δήμαρχοι Σμύρνης Τούντς Σογιέρ, Καισαριανής  Χρήστος Βοσκόπουλος και Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης συνυπέγραψαν κείμενο πέντε σημείων για κοινές δράσεις. "Το παρελθόν δεν πρέπει να μας χωρίζει, μας ενώνει το μέλλον.  Διακηρύσσουμε την απόφασή μας να δημιουργήσουμε γέφυρες κι όχι τείχη στις δύο πλευρές του Αιγαίου προς όφελος των λαών και των κοινωνιών μας" καταλήγει το κείμενο.
18/11  Πρώτη βραδιά "Του Κόσμου οι Κουζίνες" .  Προσφυγίνες από Καμερούν μαγείρεψαν φαγητά της πατρίδας τους.
4/12  Δεύτερη βραδιά "Του Κόσμου οι Κουζίνες", Συρία, μάγειρας ο Μαχμούντ ιδιοκτήτης του εστιατορίου REEM.
16/12  Στο Θέατρο του ΦΟΜ, παρουσίαση του Ερντέμ Γκιουλερέρ, ένας εξαιρετικός νέος μουσικός που γεννήθηκε στην Τουρκία και ζει στη Μυτιλήνη τα τελευταία 5 χρόνια.
20/12  Με Δ.Τ. γίνεται γνωστή η βράβευση της Συνύπαρξης με το βραβείο Ειρήνης "Νίκος Νικηφορίδης" από το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ)
22/12  60 πακέτα με γραφική ύλη παραδόθηκαν σε προσφυγόπουλα που φοιτούν σε δημόσια σχολεία στη Μυτιλήνη.  Με τη βοήθεια των υπεύθυνων εκπαιδευτικών.
23/12  Χριστουγεννιάτικο τσάι, απογευματινό, με γλυκά από διάφορες χώρες.
22/1/23  Τρίτη βραδιά "Του Κόσμου οι Κουζίνες", Αλβανία σε συνεργασία με τον σύλλογο Αλβανών Μεταναστών Λέσβου.
19/2  Τέταρτη βραδιά "Του Κόσμου οι Κουζίνες", Συριακή κουζίνα αλληλεγγύης. Τα έσοδα θα διατεθούν για τους σεισμοπαθείς της Συρίας.
24/2  Πέμπτη βραδιά "Του Κόσμου οι Κουζίνες", Τουρκική βραδιά αλληλεγγύης. Τα έσοδα στους σεισμοπαθείς της Τουρκίας.

Κορυφαίοι χορηγοί  μας το 2022: Diakonie Solingen, Kalimera, ShowerPower, Blumenthaler, Foerderverein fuer Fluechtlinge auf, Das Kollektiv, Soliexpo, Georgeta Lalis.  Επίσης δεκάδες πολίτες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Σ' όλη τη διάρκεια του έτους μοιράστηκαν σε μηνιαίες διανομές 1.400 πακέτα ξηράς τροφής σε διάφορες εθνικότητες και σε νέες αφίξεις στον Καράτεπε.

Επίσης μεγάλη ποσότητα ρούχων και παπουτσιών από δωρητές σε Ελλάδα και εξωτερικό καθώς και προσφορές ντόπιων.

Μια νέα δράση "Σινεμά Συνύπαρξη" Α΄κύκλος, Άνοιξη '22 τον Μάρτιο και Απρίλιο με εβδομαδιαίες προβολές 10 ποιοτικών ταινιών. Στο γραφείο μας.
Απολογισμός 2021
1/3 Ετήσια Γ.Σ. διαδικτυακή, διοικητικός, οικονομικός απολογισμός
3-4/3 Εκλογές, νέο Δ.Σ. Πρόεδρος: Ευστράτιος Πάλλης Αντιπρόεδρος: Βασίλης Τεντόμας Γραμματέας: Χριστίνα Χατζιδάκη Ταμίας Σωτήρης Βουγιούκας-Φράγκου Μέλη: Σιλβίν Βάουτσερ, Κατερίνα Μαρίνου, Λεν Μήτσιμ, Τζιουζεπίνα Ντιλίλο, Ελένη Παπαδημητρίου Εξελεγκτική Επιτροπή Πρόεδρος: Μαρία Ψωμαδάκη, μέλη: Μαρία Ζερβού, Γρηγόρης Μοριανός
11/4 Επιστολή προς τον αδελφό σύλλογο "Ένωση για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο" Σμύρνη, με αφορμή τη σύγκληση της Γ.Σ. στ Δίδυμα.
16/4 Με Δ.Τ. εκφράζεται η διαμαρτυρία για την απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης να κλείσει το Δημοτικό Κέντρο Φιλοξενίας του Καρατεπέ.
2/5 Πάσχα. Μοιράστηκαν 200 τσουρεκάκια με αυγό στα παιδιά Χριστιανών Προσφύγων στο ΚΥΤ.
12/5 Τέλος Ραμαζανιού. Μοιράστηκαν 1.500 σοκοφρέτες σε παιδιά Μουσουλμάνων προσφύγων στο ΚΥΤ.
13/5 Με Δ.Τ. ανακοινώνεται η προβολή ταινίας "Μια αγκαλιά για τη Λέσβο" για το προσφυγικό που έφτιαξαν η συλλογικότητα Αντισώματα και η Σύμπραξη Φεστιβάλ με τη συμμετοχή 100 μουσικών από την Ελλάδα και εξωτερικό. Τα έσοδα από τις εισφορές θα δοθούν στη Συνύπαρξη. Η προβολή θα γίνει διαδικτυακά στις 17/5.
2/6 Με Δ.Τ. εκφράζεται διαμαρτυρία για την αντιπροσφυγική ρητορική του περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη, αποδίδοντας στους πρόσφυγες και μετανάστες την ευθύνη για τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων στη Λέσβο και ζητώντας ουσιαστικά τον πλήρη εγκλεισμό τους.
3/6 Με Δ.Τ. δίνεται στη δημοσιότητα διαμαρτυρία για την απόρριψη από τις εκδηλώσεις του Δήμου της πρότασης για συναυλία με τα Υπόγεια Ρεύματα και τους RAD Music.
21/6 Παγκόσμια μέρα προσφύγων, εκδήλωση-συναυλία με τους RAD Music International στη Μαρίνα Μυτιλήνης.
28/6 Στήριξη-συμμετοχή στην εκδήλωση "44.000 ονόματα" στη μνήμη όσων χάθηκαν στην προσπάθεια να βρουν ασφαλές έδαφος. Άγαλμα Μικρασιάτισας μάνας.
2/7 Η Γερμανική οργάνωση Leave noone behind" αναλαμβάνει τη χορηγία του προγράμματος τροφίμων μέχρι τέλους του χρόνου.
14/7 Εκδρομή στην Αγία Παρασκευή ασυνόδευτων κοριτσιών από Ηλιακτίδα.
15/7 Συνάντηση-συζήτηση με τον καθηγητή Παν/μίου Αθηνών Γιώργο Πλειό και τους φοιτητές του (διαδικτυακά) που παίρνουν μέρος στο διεθνές μεταπτυχιακό "ΜΜΕ και προσφυγικές ροές".
16/7 Συνάντηση με τον καθ. της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας Λουκά Λουκίδη και τους φοιτητές του που παίρνουν μέρος στο εργαστήρι "Λάβα" στην Ερεσό, συζήτηση για το προσφυγικό. Στο γραφείο μας.
21/7 Συμμετοχή στη δράση "Europe look me in the eyes", Λιμάνι Μυτιλήνης.
26/7 Δ.Τ. Ποινικοποιείται η αλληλεγγύη; Διαμαρτυρία για την δικογραφία της Ελληνικής Αστυνομίας κατά μελών ΜΚΟ με βαριές κατηγορίες.
28/7 Εκδρομή στην Αγιάσο με ασυνόδευτα από Ηλιακτίδα.
3/8 Προβολή της ταινίας του Γερμανού σκηνοθέτη Martin Gerner «Η Γενιά της Κουντούζ» (Generation Kunduz). Αρχοντικό Γεωργιάδη.
18/8 Εκδήλωση για εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ομιλίες, τραγούδια από Αφγανική κοινότητα. Αρχοντικό Γεωργιάδη.
1/9 Εκδρομή στην Αγία Παρασκευή με ασυνόδευτα από Ηλιακτίδα.
8/9 Γραφική ύλη και εκπαιδευτικό υλικό έστειλε το RAD Education από τη Μυτιλήνη, μετά από συνεννόηση με το Δήμο Μαντουδίου, σε καμένα σχολεία των χωριών Αγία Άννα, Λίμνη και Κεχριές. Την κατανομή στα σχολεία των έξη κιβωτίων βοήθειας, θα κάνει ο Δήμος.
12/9 Εκδήλωση για την Ειρήνη από το Ege Baris και Δήμο Σμύρνης στη Σμύρνη με τίτλο ΜΑΖΙ. Βιντεοσκοπημένο μήνυμα από Συνύπαρξη.
17/9 Στήριξη-συμμετοχή στην καθιστική διαμαρτυρία Αφγανικής κοινότητας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα των γυναικών στην πατρίδα τους. Πλατεία Σαπφούς.
23/9 Με Δ.Τ. Η Συνύπαρξη χαιρετίζει την επίσκεψη στην Αθήνα του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου μετά από πρόσκληση του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.
24/9 Εκδρομή στην Αγία Παρασκευή με ασυνόδευτα Ηλιακτίδας.
27/10 Εκδρομή στην Αγιάσο με οικογένειες από το ΚΥΤ
27/10 Συμμετοχή στην Έκθεση Μνήμης ενάντια στον φασισμό με αφορμή την 28η Οκτωβρίου. Πλατεία Σαπφούς.
5/11 Εκδρομή στην Αγία Παρασκευή με οικογένειες από το ΚΥΤ.
9/11 Με Δ.Τ. Το ΔΣ της Συνύπαρξης αποδοκιμάζει την "εξαφάνιση" της μόνιμης Έκθεσης κειμηλίων και οπτικοακουστικού υλικού στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης, στο Αρχοντικό Χαλίμ Μπέη, με πρόσχημα την παρουσίαση κειμηλίων από την Επανάσταση του 1821.Πρόκειται για ωμή επίδειξη βαρβαρότητας, μισαλλοδοξίας και πολιτιστικής δυσφήμησης του τόπου, με αντάλλαγμα τον έπαινο των πιο καθυστερημένων νεοφασιστικών και εθνικιστικών κύκλων της τοπικής κοινωνίας.
11/11 Εκδήλωση "Αφρική: Άς μιλήσουμε" στο νέο θέατρο του ΦΟΜ, οργάνωση-ομιλίες από τους ίδιους τους πρόσφυγες.
5/12 Συμμετοχή μας στην υποδοχή του Πάπα Φραγκίσκου με πανό κοντά στο ΚΥΤ.
12/12 Κυκλοφορεί το ημερολόγιο της Συνύπαρξης με φωτογραφίες του Αφγανού πρόσφυγα Amir Ali.
16/12 Με Δ.Τ. ανακοινώνεται η βράβευση στην Αθήνα του προέδρου του Ege Baris Μπουλέντ Τανίκ, με το βραβείο Ειρήνης Νίκος Νικηφορίδης.
18/12 Το πρωί του Σαββάτου 18/12, ο χώρος της Συνύπαρξης, κατάλληλα διευθετημένος, φιλοξένησε μέρος του εκκλησιάσματος της Χριστουγεννιάτικης λειτουργίας της Καθολικής Εκκλησίας Μυτιλήνης. Τα μέτρα κατά του Covid δεν επιτρέπουν στη "Φραγκοκκλησιά" να δεχτεί όλους τους πιστούς. Έτσι ένας επιπλέον αριθμός παρακολούθησε τη λειτουργία από οθόνη στον χώρο μας.
2022 (μέχρι τη Γ.Σ.)
22/1 Συζήτηση με σπουδαστές του προγράμματος ERASMUS από ευρωπαϊκές χώρες για το προσφυγικό, στο γραφείο μας.
12/2/22 Επιστολή προς υπουργό Τουρισμού για την επανέναρξη των δρομολογίων με Αϊβαλί.
21/2/22 Με Δ.Τ. ανακοινώνεται η συμμετοχή μας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο χτίσιμο δομής στη Βάστρια, που οργανώνει η Περιφέρεια Β.Αιγαίου στις 23/2 στην Πλατεία Σαπφώς.

Από τον Μάρτιο '21 μέχρι Φεβρουάριο '22 μοιράστηκαν στους πρόσφυγες του Καρατεπέ περίπου 4.200 δέματα με τρόφιμα και είδη υγιεινής. 2.760 σε πρόσφυγες που διαμένουν έξω από το καμπ. 380 σε ευάλωτες περιπτώσεις που μας προτάθηκαν από οργανώσεις. 20 περίπου ανά μήνα στους πρόσφυγες εθελοντές μας στους οποίους επίσης παρέχουμε μονάδες ιντερνέτ και εισιτήρια λεωφορείου καθώς και τρία γεύματα την εβδομάδα. Ενισχύσαμε με αγορά τροφίμων την ομάδα Κανένας Μόνος που βοηθά ντόπιες οικογένειες. Παρείχαμε τρόφιμα και ρούχα σε οικογένειες Ρομά. Η παραλαβή, συσκευασία και παράδοση έγινε με την καθοριστική βοήθεια των εθελοντών μας προσφύγων, μελών και φίλων της Συνύπαρξης και ξένων εθελοντών από Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία, Βέλγιο, Αγγλία.

Στη διάρκεια του έτους έγιναν στο γραφείο μας μαθήματα από εθελοντές δασκάλους σε συνεργασία με το RAD Education: Αγγλικών, Γαλλικών, Ελληνικών, μουσικής, χορού, πλεκτικής-χειροτεχνίας.

Στη διάρκεια του έτους, παρείχαν βοήθεια σε είδος (ρουχισμό, παπούτσια, φάρμακα, δωροκάρτες, τρόφιμα) οι: Σχολή Hill και ομάδα Αθήνας, Αλληλεγγύη για Όλους Αθήνα, Άρης Δυνατός, Leave no one Behind, Σπόρος ΑΜΚΕ, Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ, κ. Πιεράκου Γαλλία, Ανταλλακτικό Παζάρι παιδικών ρούχων και παιχνιδιών Μυτιλήνη, Καθολική κοινότητα Σαν Ετζίντιο.

Χορηγοί μας το 2021 Diakonie Solingen, Stern Foundation, Kali:mera, Help International, Heimatstern e.v., Καθολικές κοινότητες Ολλανδίας και Γερμανίας, Das Kolektiv e.v., Αντισώματα και Σύμπραξη Φεστιβάλ, Ομάδα Αθήνας, Foerdervein fuer Fluechtlinge auf, Soliexpo, Leuchtenfeld Schloss-blumenthal, καθώς και πολλοί πολίτες από τη χώρα μας και το εξωτερικό.
Απολογισμός 2020
9/3 Γενική Συνέλευση και εκλογές, Open Space. Νέο Δ.Σ. Πρόεδρος: Ευστράτιος Πάλλης Αντιπρόεδρος: Ήβα Βουγιούκα-Φράγκου, Γραμματέας: Ιωάννης Παυλής, Ταμίας: Σωτήριος Βουγιούκας-Φράγκου Μέλη: Βασίλης Τεντόμας, Λεν Μήτσιμ, Ελένη Παπαδημητρίου, Στέλλα Καλαϊτζόγλου, Κατερίνα Μαρίνου Αναπληρωματικά μέλη: Σπυρίδων-Μύρων Παυλής, Σιλβίν Βάουτσερ Εξελεγκτική Επιτροπή: Μαρία Ψωμαδάκη, πρόεδρος,μέλη Γρηγόρης Μοριανός, Μαρία Ζερβού
13/3 Με Δ.Τ. εκφράζονται τα συλλυπητήρια των μελών της Συνύπαρξης για τον θάνατο της μεγάλης μας συγγραφέας Άλκης Ζέη.
22/3 Με επιστολή στον περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη ζητείται η επείγουσα τοποθέτηση ΑΤΜ στα ΚΥΤ των νησιών.
31/3 Με Δ.Τ., έκφραση συλλυπητηρίων για την απώλεια του Γιάννη Μπαλπακάκη, πρώην διοικητή του ΚΥΤ Λέσβου.
9/4 Επίσκεψη γνωριμίας με το νέο διοικητή του ΚΥΤ κ. Μπαμπάκο και παράλληλα προσφορά αντισηπτικών τζελ χεριών και φρούτων ,για τις Πτέρυγες Ασυνόδευτων και για το προσωπικό.
15/4 Επιστολή διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας για τους χώρους καραντίνας των νεοεισερχομένων προσφύγων.
11/6 Με Δ.Τ. γίνονται γνωστές δράσεις για τα ασυνόδευτα, ενίσχυση του βραδινού φαγητού με ένα μεγάλο σάντουιτς και μια πίτα με γύρο κοτόπουλο κάθε εβδομάδα, με φρούτα, προμήθεια των Δομών με αντισηπτικά και μάσκες για προφύλαξη από τον COVID- 19, με 700 σεντόνια, 350 ζευγάρια παπούτσια, 350 ζευγάρια παντόφλες, είδη καθαρισμού κα. Επίσης, προσφέρθηκε δείπνο και γλυκά, με την ευκαιρία της γιορτής του Eid al-Fitr. Στη διάρκεια της 1ης καραντίνας ενισχύθηκαν με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης καθώς και μάσκες και αντισηπτικά μεγάλος αριθμός προσφύγων, μέσω του Wave of Hope και του RAD Music
14/6 Με Δ.Τ., δημόσιος απολογισμός της προσφοράς οικογένειας Θάνου Μικρούτσικου: -Σύνολο εισφορών 33.075,33. -Σύνολο δαπανών 33.070,28. Ειδικότερα: -Για εξοπλισμό εγκαταστάσεων (πλυντήρια, στεγνωτήρια, ηλιακός θερμοσίφωνας, βραστήρας, ψυγειοκαταψύκτης, κάλυψη μεγάλης τέντας ΚΥΤ) 4.466,81. - Για είδη ένδυσης (εσώρουχα, κάλτσες, κουβέρτες, αδιάβροχα, παπούτσια ) 10.333,74. -Για φάρμακα και είδη υγιεινής 352,12. -Για συμπλήρωση διατροφής 17.917,60
20/6 Παγκόσμια Ημέρα προσφύγων, συναυλία του RAD Music International στην πλατεία Σαπφούς.
26/6 Με Δ.Τ. έκφραση συλλυπητηρίων για τον χαμό του Γιώργου Πατλάκα, ιδρυτή της ποδοσφαιρικής ομάδας προσφύγων COSMOS και ευχαριστήρια στην οικογένειά του που καλεί αντί στεφάνων την ενίσχυση της Συνύπαρξης.
4/7 Ανακοίνωση καταδίκης της απόφασης του Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
4/8 Προβολή της βραβευμένης ταινίας του γερμανού Martin Gerner "Η γενιά του Κουντούζ" στο αρχοντικό Γεωργιάδη. Την ταινία παρακολούθησαν αφγανοί πρόσφυγες από το ΚΥΤ Μόριας.
11/8 Δεύτερη προβολή της ταινίας "Η γενιά της Κουντούζ" για αυτούς που λόγω περιορισμών κόβιντ δεν μπόρεσαν να δουν.
16/9 Μαγείρεμα 2.000 μερίδων μέσα στα καμένα της Μόριας με την κοινωνική κουζίνα "Ο άλλος άνθρωπος", με αγορά των υλικών από τη Συνύπαρξη.
21/9 Με Δ.Τ. εκφράζονται τα συγχαρητήρια προς την Ιωάννα Ζαχαράκη του Διακονικού Ιδρύματος, για την βράβευσή της από το Δήμο του Ζόλινγκεν Γερμανίας.
23/9 Επιστολή προς υπουργό κ. Μηταράκη, όπου εκφράζεται η αντίθεσή μας στην πρόθεση να κλείσει η δομή του Δημοτικού Καράτεπε και να σταματήσει το πρόγραμμα Εστία .
12/10 Κάλυψη των εξόδων της Κοινωνικής Κουζίνας "Ο Άλλος Άνθρωπος" για το μαγείρεμα 3.000 μερίδων φαγητού στην Καρδίτσα που χτυπήθηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα. Παράλληλα, αγορά τροφίμων για την τοπική ομάδα "Κανένας Μόνος".
16/10 Δημόσια συζήτηση με θέμα "Άνθρωποι χωρίς δικαιώματα;" με ομιλητές τον Δημήτρη Χριστόπουλο, καθηγητή Παντείου Παν/μίου και Απόστολο Βεΐζη, διευθυντή προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Στα κεντρικά Λύκεια.
19/10 Αποφασίζεται η ενοικίαση νέου γραφείου στην οδό Μεραρχίας Αρχιπελάγους 5.
27/10 Δημόσιο ευχαριστήριο στην πανελλαδική οργάνωση "Αλληλεγγύη για Όλους", για την αγορά από τοπικές επιχειρήσεις 150 ζευγών παπουτσιών και την προσφορά 330 ζευγών παιδικών παπουτσιών για τους πρόσφυγες που έχασαν τα υπάρχοντά τους στην πυρκαγιά της Μόριας.
5/11 Επιστολή προς τον Γ.Γ. Υποδοχής κ. Λογοθέτη για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στο νέο καμπ. Πρόταση για άμεση μεταφορά των πιο ευάλωτων περιπτώσεων στο Δημοτικό Καρατεπέ όπου υπάρχουν 450 θέσεις διαθέσιμες.
24/11 Επιστολή προς κ. Λογοθέτη, έκκληση να τοποθετηθούν στο καμπ οι 400 θερμαινόμενες σκηνές που δώρισε η Αυστριακή κυβέρνηση, εν όψει του επερχόμενου χειμώνα.
12/12 Επιστολή προς κ. Λογοθέτη , επανάληψη της έκκλησης για μεταφορά ευάλωτων στον Δημοτικό Καράτεπε, μετά και τις έντονες βροχοπτώσεις που μετέτρεψαν το καμπ σε λίμνη. Απαίτηση για μαζική μεταφορά στην Ηπειρωτική χώρα.
27/12 Με Δ.Τ., ευχές και ευχαριστίες προς τους δωρητές μας. Οι δωρητές μας το 2020: Δωρητές: Diakonie Solingen, KALI:MERA, Οικογένεια Θάνου Μικρούτσικου, Horst Koss, ομάδα Αθήνας, Help International, Bag4good Lesvos, Borderline Europe, Συνεταιρισμός Mazioloi, Cagic Melanie, Cafe Libertad Hamburg, Shower Power Stichting, The Supreme Master Ching Hai In, Haagse Vrienden-Quakers, Αλληλεγγύη για Όλους, IRC-Διοτίμα, Αλέξανδρος Γκουσιάρης, Καρδίτσα, Entraide Internationale - Relais Guiers Ainan Romagneau, Mojatu - Unheard Refugee Voices, The Good Shepherd (De Goede Herde, Amsterdam). Και δεκάδες Έλληνες, Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι πολίτες.
Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 συνεχίστηκε η ενίσχυση με τρόφιμα, ρουχισμό και είδη πρώτης ανάγκης προσφύγων του Πεδίου Βολής και εκτός, κυρίως πολυμελών οικογενειών και στερημένων του μηνιαίου βοηθήματος. Επίσης, τρεις φορές μέσα στο χρόνο ενισχύσαμε την τοπική ομάδα "Κανένας μόνος" που στηρίζει 100 ντόπιες οικογένειες και απ' ευθείας ενισχύσαμε με τρόφιμα και ρούχα 40 ντόπιες οικογένειες. Νέοι δωρητές: Το γερμανικό περιοδικό Stern, ο κοινωνικός χώρος "Ακοίχι" από τα Ιωάννινα, η Φρουτεμπορική Μυτιλήνης και παραγωγός από Αργολίδα.
Απολογισμός 2019
16/1    Με τα έσοδα της συναυλίας Θηβαίου αγοράστηκαν 50 ζευγάρια παπούτσια για τα ασυνόδευτα της Β Πτέρυγας.
17/1   Με Δ.Τ. συλλυπητήρια στην οικογένεια της Μαρίτσας Μαυραπίδου από τις "γιαγιάδες της Σκαμιάς".
1/2     Προβολή της ταινίας των Τόμας Μπάλκενχολ και Erman Okay "Το άρωμα των πραγμάτων", με τη Διδώ Σωτηρίου σε ένα οδοιπορικό στα "ματωμένα χώματα" . Συνδιοργάνωση με Σύνδεσμο Φιλολόγων Λέσβου.  Στο Θέατρο ΦΟΜ.
9/2     Σεμινάριο με θέμα "Η διαχείριση της απώλειας" μαζί με "Μαθήματα Ζωής". Ομιλητές οι σύμβουλοι ψυχικής υγείας Νάνσυ Ψημενάτου και Δημήτρης Κουτζαμάνης. Αίθουσα Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
19/2   Ετήσια Γενική Συνέλευση στο Καφέ Δίαυλος.  Διοικητικός και Οικονομικός απολογισμός, εκλογή νέου Δ.Σ. και Ε.Ε.
25/2     Συγκροτήθηκε  σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Κίνησης Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» .  Πρόεδρος: Ήβα  Βουγιούκα- Φράγκου, Αντιπρόεδρος: Γιάννης Μαμάκος, Γραμματέας: Γιάννης Παυλής, Ταμίας: Σωτήρης Φράγκου, Μέλη: Στέλλα Καλαϊτζόγλου, Λεν Μήτσημ, Ελένη Παπαδημητρίου, Σπύρος Παυλής και Βασίλης Τεντόμας.  Μέλη Εξελεγκτικής Επιτροπής : Νίκη Βαγιάννη, Παναγιώτης Βαλάκος, Γιώργος Πατλάκας.
19/3   Με έκδοση Δ.Τ. καταδικάζεται η επίθεση κατά της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΙΚΑ και της εκδότριάς της Βαρβάρας Γκιγκιλίνη από άτομο του ακροδεξιού χώρου.
31/3 Με φροντίδα και έξοδα δικά μας, 40 ασυνόδευτα παρακολούθησαν ποδοσφαιρικό αγώνα του Αιολικού στο γήπεδο.
11/4   Εκδήλωση με θέμα "Η αξία της Αλληλεγγύης και της Συλλογικής Δράσης : Το παράδειγμα της Λέσβου" και ομιλήτρια την ευρωβουλευτίνα Κωνσταντίνα Κούνεβα. Συνδιοργάνωση με Εργαστήριο Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ψηφιακής Τεκμηρίωσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου   και  ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ ΑΜΚΕ . Αίθουσα Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
17/4 Συγχαρητήρια επιστολή στο φίλο Tunc Soyer για την εκλογή του ως δήμαρχος Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης.
29/4 Λαμπροδευτέρα, Πασχαλινή γιορτή για χριστιανούς πρόσφυγες στο ξενοδοχείο Βότσαλα. Συνδιοργάνωση με Καθολική Εκκλησία Μυτιλήνης. 150 κυρίως Αφρικανοί πήραν μέρος.
9/5    Με Δ.Τ. δημοσιοποιούνται τα πραγματικά ποσά του βοηθήματος που δίνεται στους αιτούντες άσυλο (στοιχεία από Εφημερίδα της Κυβερνήσεως) ως απάντηση στα ψεύτικα νέα που διασπείρονται .
14/5   Ενημέρωση από τη Σοφία Κουφοπούλου για το φετινό θερινό πρόγραμμα του Michigan State University και γνωριμία με τους φοιτητές.
19/5   Συμμετοχή στην προσπάθεια οικονομικής βοήθειας στο μικρό ασθενή από τα Παράκοιλα. Αγορά εισιτηρίων για πρόσφυγες που θα παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα στην Καλλονή για το σκοπό αυτό.
7/6     Γιορτή για το τέλος του Ραμαζανιού πραγματοποιήθηκε  στο ξενοδοχείο Βότσαλα για τους ασυνόδευτους- ανήλικους πρόσφυγες της Μόριας.  Διοργανωτές ήταν η ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ, οι φοιτητές του θερινού τμήματος του Michigan State University, η KALI:MERA, το Movement On The Ground, το Help International, η Καθολική Εκκλησία Μυτιλήνης , το Starfish και  το ShowerPower . Τα παιδιά διασκέδασαν με παιγνίδια που ετοίμασαν οι Αμερικανοί φοιτητές, μουσική και χορούς των πατρίδων τους και έφαγαν φαγητά που ταιριάζουν στη γιορτή.
22/7  Συνάντηση μελών και φίλων της Συνύπαρξης στην Πλαζ Τσαμάκια. Συζήτηση για τις δράσεις και ανάγκη ενίσχυσής των από νέα μέλη και φίλους.
7/8    Συνάντηση στο Αϊβαλί με αντιπροσωπεία του Ege Baris (Ειρήνη στο Αιγαίο). Γνωριμία με το νέο δήμαρχο Αϊβαλιού  κ. Μεσούτ Εργκίν συζήτηση για ανάπτυξη σχέσεων ανάμεσα στις αυτοδιοικήσεις.
12/8   Με Δ.Τ. τα μέλη μας εκφράζουν τη θλίψη τους για το θάνατο του δραστήριου μέλους μας Θράσου Καλογρίδη και τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
 25/8  Συνάντηση με τον κ. Horst Koss πρώην δ/ντή της Diakonie Solingen ο οποίος συγκέντρωσε χρηματικό ποσό αντί δώρων στα γενέθλια του, που διέθεσε στη Συνύπαρξη για τους σκοπούς της.
25/9  Με Δ.Τ. έκφραση ανησυχίας και προβληματισμού για την μεγάλη αύξηση του αριθμού προσφύγων μεταναστών στο ΚΥΤ. Υποβολή προτάσεων.
17/10  Με Δ.Τ. έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια προς πρόσφυγες-μετανάστες του ΚΥΤ Μόριας (13.000) εν όψει του χειμώνα. Μαζί με Ηλιακτίδα, Attica Human support και Welcome2europe.
4/11  Αποφασίστηκε να διατεθεί ποσό για αγορά γραφικής ύλης για το άτυπο σχολείο Αφγανών προσφύγων στη "ζούγκλα" της Μόριας.
14/11 Αποφασίστηκε να αγοραστούν προμήθειες αξίας 300 ευρώ, για την ομάδα "Κανένας μόνος" που βοηθάει συμπολίτες μας.
21/11  Επίσκεψη αντιπροσωπείας στον Περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη. Γνωριμία και επίδοση επιστολής διαμαρτυρίας για πρόσφατες δηλώσεις του επί του προσφυγικού.
2/12  Βοήθεια σε Γερμανούς αλληλέγγυους για τη διανομή μεγάλης ποσότητας υπνόσακων  στη Μόρια.
29/12  Με Δ.Τ. γίνονται γνωστές δράσεις για την περίοδο Χριστουγέννων. Βοήθεια με βρεφικά-παιδικά  γάλατα και πάνες στο ΚΥΤ και στον Ελαιώνα της Μόριας, καθώς επίσης και αεροθαλάμους εισπνοών στο Παιδιατρικό τμήμα του Βοστάνειου Νοσοκομείου. Την παραμονή των Χριστουγέννων, σε συνεργασία με την Καθολική Εκκλησία Μυτιλήνης και με οικονομική ενίσχυση της Αρχιεπισκοπής Κολωνίας και της Ενορίας «Ο Καλός Βοσκός» Ολλανδίας , παρέθεσε δείπνο σε 130 Αφρικανούς αιτούντες άσυλο  από το ΚΥΤ Μόριας. Στις 27/12 έγινε η 151η εκδρομή μας στην Αγία Παρασκευή, αυτή τη φορά, με οικογένειες από τη Μόρια.
30/12  Με Δ.Τ. εκφράζεται η λύπη για τον θάνατο του Θάνου Μικρούτσικου και συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Παράλληλα, οι ευχαριστίες προς την οικογένεια που αποφάσισε τα χρήματα αντί στεφάνων στην κηδεία να διατεθούν για τα ανήλικα-ασυνόδευτα της Μόριας μέσω Συνύπαρξης.
30/12  Μεταφορά σε νέα γραφεία (Κορνάρου 4, Επάνω Σκάλα) σε συνεργασία με το Movement on the Ground 8/1    Επιστολή προς Πρωθυπουργό, έκκληση για μέτρα για τους ασυνόδευτους πρόσφυγες.
16/2  Κοπή βασιλόπιτας με τους Αφρικανούς πρόσφυγες στην Καθολική Εκκλησία Μυτιλήνης.
22/2  Παρουσίαση στο Θέατρο του ΦΟΜ του χορευτικού, μουσικού συγκροτήματος Αφρικανών προσφύγων RAD Music, παρουσία πλήθους κόσμου.
Στη διάρκεια του 2019 έγιναν 29 εκδρομές κυρίως με ασυνόδευτους και αρκετές βόλτες στην πόλη με παιδιά από το Safe Zone με δικά μας έξοδα.  Η εξάσκηση στους υπολογιστές σε συνεργασία με το Movement on the Ground στα γραφεία μας για ασυνόδευτους συνεχίστηκε κανονικά.
Για το 2019 βασικοί χορηγοί μας ήταν η KALI:MERA και Diakonie Solingen από Γερμανία και φοιτητές και καθηγητές από Michigan State University. Έκτακτος χορηγός, οι προσφορές αντί στεφάνου για την κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου. Ενώ αυξημένες ήταν φέτος οι προσφορές ιδιωτών, υποστηρικτών του συλλόγου μας.
Απολογισμός 2018
12-2     Ετήσια Γ.Σ. , εκλογή νέου Δ.Σ.
26-2     Συγκρότηση σε σώμα του Δ.Σ. :Πρόεδρος Ήβα Φράγκου, Αντιπρόεδρος Γιάννης Μαμάκος, Γραμματέας Στρατής Πόθας, Ταμίας Χριστίνα Χατζιδάκη, Μέλη Φωτεινή Καλλοντζή,  Διονυσία Μακρή, Γιάννης Παυλής, Βιργινία Κρητικού, Σοφία Κουφοπούλου
 5-3   Διοργάνωση μαζί με "Μαθήματα Ζωής" σεμιναρίου με θέμα καταπολέμηση του εργασιακού  άγχους (burn out) στον χώρο του γραφείου μας, με συμμετοχή εργαζομένων σε οργανώσεις και δομές φροντίδας προσφύγων.
10-3  Ομιλία συζήτηση με θέμα "Η κατάσταση στην Αφρική σήμερα και οι αιτίες της μετανάστευσης" ομιλητής ο δημοσιογράφος Στρατής Αγγελής και με μαρτυρίες αφρικανών προσφύγων. Στο ΦΟΜ.
16-3  Αρχίζουν στο γραφείο μας μαθήματα εξοικείωσης με Η.Υ. για ασυνόδευτα από Μόρια με δάσκαλο τον Ρούντι πρόσφυγα από Κονγκό, δωρεά υπολογιστών από γερμανική οργάνωση, λαπτοπ δανεισμένα από γερμανική οργάνωση  Welcome2europe και οικονομική στήριξη γερμανικής οργάνωσης KALIMERA.
25-3    Με Δ.Τ. γίνεται γνωστή η επιστολή προς Δήμαρχο και Περιφερειάρχη με προτάσεις για ενέργειες  προώθησης σχέσεων με την αυτοδιοίκηση των Τουρκικών παραλίων.
 9-4  Πασχαλινό γεύμα για 300 χριστιανούς πρόσφυγες στα "Βότσαλα". Συνδιοργάνωση Συνύπαρξης, Καθολικής Εκκλησίας Μυτιλήνης, Jesuit Refugee Service, Help International, Movement on the Ground και Αλληλεγγύη για Όλους.
18-5    Συναυλία της χορωδίας του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων με τη Συνθήκη της Λωζάνης στο Δημοτικό Θέατρο όπου τιμήθηκε για την προσφορά στην ελληνοτουρκική φιλία ο τέως δήματος Δικελιού, Οσμάν Οζγκουβέν.
30-5    Επιστολή προς υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βίτσα με αφορμή επεισόδια στη Μόρια. Απαίτηση για άμεση μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα.
 2-6    Με Δ.Τ. γίνεται γνωστή η δράση στον Ασώματο με 50 εθελοντές πρόσφυγες-μετανάστες που σε συνεννόηση με την τοπική αρχή, καθάρισαν και άσπρισαν σημεία που τους υποδείχτηκαν.
15-6  Γιορτή για ασυνόδευτους πρόσφυγες στο Ξενοδοχείο Βότσαλα για το τέλος του ραμαζανιού, σε συνεργασία με Καθολική Εκκλησία Μυτιλήνης, Jesuit Refugee Service  (JRS) και την Help International
 4-7   Με Δ.Τ. εκφράζεται η αντίθεση της Συνύπαρξης στα σχέδια της Περιφέρειας να κλείσει τη δομή του ΠΙΚΠΑ.
17-7  Κοινή συνεδρίαση με το Σύνδεσμο για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο, στο Αϊβαλί.
 6-8   Κατάθεση συμβολικού ποσού (200 ευρώ) ενίσχυσης των πυρόπληκτων Αττικής.
 9-8   Με Δ.Τ.  αποδοκιμάζεται η πολιτική της δ/νσης της Πλαζ Μυτιλήνης αποκλεισμού προσφύγων-μεταναστών. Αποφασίζεται η προσφυγή στο Συνήγορο του Πολίτη.
20-8  Μετά την αναχώρηση του Ρούντι για Αθήνα, ξεκινά η συνεργασία με Movement on the Ground στην εξάσκηση ασυνόδευτων στους ΗΥ. Η Συνύπαρξη συμμετέχει (με χορηγία KALIMERA) με 350 το μήνα συν ιντερνετ , 23.50 το μήνα ενώ το Μovemnt μεταφορά, φαγητό και δασκάλους.
27-8  Μετά από αίτημα της υπεύθυνης του Safe Zone (ασυνόδευτα κάτω των 14 και κορίτσια) ξεκινούν απογευματινές βόλτες με μικρό αριθμό παιδιών και η Συνύπαρξη προσφέρει σνακ με χορηγία Diakonie Solingen.
 3-9  Απόφαση για επιστολή προς Δήμαρχο και Λιμενάρχη να τηρηθούν οι νόμοι ως προς την παράνομη κατασκευή τεράστιου σταυρού στο Απελλή .
 7-9   Επιστολή στον υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής, απαίτηση για άμεση  μεταφορά των υπεράριθμων προσφύγων στην ενδοχώρα.
11-9  Συμμετοχή μας στο γιορτασμό πρωτοχρονιάς από Κόπτες χριστιανούς πρόσφυγες με προσφορά φρούτων και κολατσιού.
11-9   Με Δ.Τ. καταγγέλλεται η επίθεση που δέχτηκε η Συνύπαρξη και προσωπικά η πρόεδρος από ακραίους κύκλους με αφορμή το σταυρό στου Απελλή.
19-9   Επίσκεψη (διήμερη) 6μελούς αντιπροσωπείας του Συνδέσμου για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο. Κοινή σύσκεψη με Συνύπαρξη, συνάντηση με Δήμαρχο Λέσβου. Συζητήθηκε η πρόθεσή τους να βοηθήσουν τους πυρόπληκτους της Αττικής, καθώς και κοινές δράσεις με Συνύπαρξη.
24-9  Απόφαση να δώσουμε τα ρούχα της αποθήκης μας στην οργάνωση Attica, αφού ο ιδιοκτήτης χρειαζόταν το κτίριο.
 3-10   Με φροντίδα και συνοδεία μας 16 Σενεγαλέζοι πρόσφυγες πήραν μέρος στην εκδήλωση με πρωτοβουλία της γαλλικής προξενικής αρχής, για να τιμηθεί η εκατονταετία από τη λήξη του Α’ Παγκόσμιου Πoλέμου στο γαλλικό κοιμητήριο  στη Σκάλα Λουτρών .
11-10   Με Δ.Τ. εκφράζεται το αίσθημα ντροπής  για την σύσταση εκ μέρους της πλειοψηφίας της ΕΛΜΕ Λέσβου προς τους εκπαιδευτικούς να χρησιμοποιούν τον όρο "λαθρομετανάστης" για τους πρόσφυγες-μετανάστες.
 1-11   Αντιπροσωπεία της Συνύπαρξης μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Αδραμυτίου Καμίλ Σακά, πήρε μέρος σε γιορτή για τα 20 χρονά της και τα 15χρονα της Εγκε Μπαρίς. Μίλησαν οι Στρατής Πάλλης, Στρατής Πόθας και Απόστολος Κομνηνάκας και ο πρόεδρος της Τουρκικής οργάνωσης Μπουλέντ Τανικ.
 5-12  Συναυλία του Χρήστου Θηβαίου στο Δημοτικό Θέατρο. Ο καλλιτέχνης και οι μουσικοί του δεν έλαβαν αμοιβή και τα έσοδα της συναυλίας θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες ασυνόδευτων - ανήλικων προσφύγων της Μόριας.
 9-12  Με Δ.Τ. γίνεται γνωστή η επίσκεψη αντιπροσωπείας του Εγκε Μπαρίς στην Αθήνα όπου συναντήθηκαν με δημάρχους και αρμόδιους με σκοπό την βοήθεια προς τους πυρόπληκτους.
10-12  Συμμετοχή στην εκδήλωση της κίνησης "Κανένας μόνος" στο Πανελλήνιο, προσφορά αγαθών για βοήθεια σε ντόπιους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
19-12  Με Δ.Τ. εκφράζεται η αλληλεγγύη προς τον Εαμάν, μετανάστη από Μπαγκλαντές που δέχτηκε κτηνώδη επίθεση και τραυματίστηκε. Καλούνται οι πολίτες να βοηθήσουν για την περίοδο ανάρρωσής του.
20-12  Συμμετοχή στη γιορτή των ασυνόδευτων Β΄πτέρυγας  Μόριας, προσφορά 140 κούπες τσαγιού.
24-12  Χριστουγεννιάτικο δείπνο της Καθολικής Εκκλησίας, με χορηγία της CARITAS, για χριστιανούς πρόσφυγες-μετανάστες με καλεσμένη τη Συνύπαρξη.
31-12  Μοίρασμα του ημερολογίου στην αγορά της Μυτιλήνης και το βράδυ κόψιμο της βασιλόπιτας στην Καθολική Εκκλησία με τους χριστιανούς πρόσφυγες.
To 2018 έγιναν 23 εκδρομές κυρίως ασυνόδευτων-ανήλικων προσφύγων και άλλων κατηγοριών (γυναίκες, οικογένειες) με χορηγία της KALIMERA. Έγιναν 30 απογευματινές βόλτες ασυνόδευτων από το Safe Zone (κάτω των 14) με χορηγία Diakonie Solingen.
Απολογισμός 2019 (μέχρι τη Γ.Σ. 18/2)
16-1   Παραδίδονται στη Β΄ πτέρυγα ασυνόδευτων  Μόριας  50 ζευγάρια καινούρια παπούτσια από τα έσοδα της συναυλίας Θηβαίου.
17-1   Με δελτίο τύπου εκφράζεται η λύπη και τα συλλυπητήρια των μελών της Συνύπαρξης για τον θάνατο της Μαρίτσας Μαυραπίδου.
23-1   Συνάντηση της προέδρου με Γερμανούς βουλευτές και ευρωβουλευτές, συζήτηση για το προσφυγικό και κατάθεση απόψεών μας.
 1-2    Εκδήλωση στο ΦΟΜ σε συνεργασία με Σύνδεσμο Φιλολόγων προς τιμή της Διδώς Σωτηρίου.  Προβολή ταινίας των Thomas Balkenhol, Erman Okay "Το άρωμα των πραγμάτων, η Μικρασιάτισα Διδώ Σωτηρίου"
 6-2  Δελτίο Τύπου για την καταγγελία του διοικητή Μόριας σχετική με συμπεριφορά μελών ΜΚΟ.
 9-2   Διοργάνωση σεμιναρίου μαζί με "Μαθήματα Ζωής" στην αίθουσα Γεν.Γραμ.Αιγαίου με θέμα "Διαχείριση της απώλειας" .  Συμμετοχή 90 ατόμων από οργανώσεις και ανεξάρτητων.
Σ' αυτό το διάστημα έγιναν 3 εκδρομές και 7 βόλτες ανηλίκων από Safe Zone.
Απολογισμός 2017
6/2/17Ετήσια Γενική Συνέλευση με συμμετοχή πλήθους μελών, φίλων και προσκαλεσμένων.
 13/2/17  Συγκρότηση σε σώμα: Πρόεδρος Ήβα Βουγιούκα-Φράγκου, Αντιπρόεδρος Στρατής Πάλλης, Γραμματέας Χριστίνα Χατζιδάκη, Ταμίας Αθηνά Σταθέλλη, μέλη: Στρατής Πόθας, Φωτεινή Καλλοντζή, Παναγιώτης Βαλάκος, Γιώργος Μήλιος, Σοφία Κουφοπούλου.
17/2/17 Διάθεση ρουχισμού σε ντόπιους και πρόσφυγες στο Πάρκο της Αγ. Ειρήνης.
20/2/17 Ανακοίνωση με Δ.Τ. της βράβευσης της Σοφίας Κουφοπούλου, μέλους του Δ.Σ, ως Inspirational woman of the year '17 του Κρατικού Παν/μίου του Michigan.
2/3/7 Εκδρομή με τα προσφυγόπουλα-μαθητές μουσικής της Art Angels Relief Team στην Αγία Παρασκευή. Επίσκεψη στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας και στο Δημοτικό Σχολείο, όπου τα παιδιά έπαιξαν μουσική και γνωρίστηκαν με τα παιδιά του σχολείου.
15/3/17 Δεύτερη εκδρομή με τα προσφυγόπουλα-μαθητές μουσικής στο Δημοτικό Σχολείο Παπάδου. Μουσική, χορός με τα παιδιά του σχολείου.
15/3/17 Εγκαίνια της έκθεσης "Με όνειρο την Ελπίδα" στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, προβολή ταινίας "Janus Legacy" των Παπαγεωργίου-Σπάθη.
22/3/17 Με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, έκδοση Δ.Τ. για την κατάσταση όπου έχουν περιέλθει οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες-μετανάστες.
7/4/17 Έκδοση Δ.Τ. για δύο σημαντικές εκδρομές α. Άντισα-Σίγρι με ασυνόδευτα από Μόρια και τα παιδιά της Art Angels. Μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Διδασκόντων Λυκείου Άντισσας, αναρτήθηκε η έκθεση "Με όνειρο την ελπίδα" και τα παιδιά έπαιξαν, συζήτησαν και τραγούδησαν. Ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σιγρίου. β. Επίσκεψη με ασυνόδευτα παιδιά από Ηλιακτίδα στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης Σκάλας Λουτρών.
16/4/17 Πάσχα με καθολικούς πρόσφυγες στην Καθολική Εκκλησία. Προσφορά κόκκινων αυγών και τσουρεκιών.
22/5/17 Δ.Τ. για τη συμμετοχή, μετά από πρόσκληση μέσω Συνύπαρξης του Δημάρχου Περγάμου, του χορευτικού συγκροτήματος "Πρόοδος" στο Διεθνές Φεστιβάλ Περγάμου (17-21/5).
13/6/17 Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπ. Εσωτερικών για την παράνομη επαναπροώθηση Τούρκων πολιτών από τον Έβρο.
24/6/17 Παρασκευή φαγητών για Ιφτάρ με τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο ξενοδ. Αρχιπέλαγος και δείπνο μαζί τους.
30/6/17 Παρουσίαση του βιβλίου του Παντελή Μπουκάλα "Όταν το ρήμα γίνεται όνομα" στο Μουσείο Τεριάντ μαζί με Μουσείο Τεριάντ και Σύνδεσμο Φιλολόγων Λέσβου.
17/7/17 Με Δ.Τ. εκφράζεται η διαμαρτυρία και συμπαράσταση στον Τζεμ Τερζί, πρόεδρο της οργάνωσης "Γέφυρες Λαών" (Haklarin Koprusu) που απολύθηκε από το Παν/μιο Σμύρνης.
19/7/17 Εξόρμηση καθαριότητας και καλλωπισμού στο σεισμόπληκτο Ακράσι με πρόσφυγες-εθελοντές από Αφρική.
28/8/17  Βοήθεια στη διοργάνωση και συμμετοχή σε συναυλία του φίλου Χένινγκ από την γερμανική οργάνωση Gesellschaft Kultur des Friedens  σε καντίνα κοντά στο ΚΥΤ Μόριας.
29/8/17 Με Δ.Τ. γίνεται γνωστή η δράση της οργάνωσης "Lighthouse Relief" για τον καθαρισμό ακτών της βόρειας και βορειανατολικής Λέσβου από τα απομεινάρια της προσφυγικής κρίσης και εκφράζονται συγχαρητήρια και ευχαριστίες των μελών της Συνύπαρξης.
2/9/17 Εξόρμηση καθαρισμού και καλλωπισμού στο σεισμόπληκτο Λισβόρι με μεγάλη ομάδα εθελοντών προσφύγων σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του χωριού. Ενημέρωση από την αρχαιολόγο κ. Γαλανίδου για τις σημαντικές ανασκαφές στη θέση Ροδαφνίδια.
9/9/17  Πρωτοχρονιά Αιθιόπων και Ερυθραίων, προσφορά υλικών για κατασκευή εορταστικού δείπνου και συμμετοχή στη γιορτή σε καντίνα δίπλα στο ΚΥΤ Μόριας.
12/9/17 Επιστολή προς υπουργό Μεταναστευτική Πολιτικής κ. Μουζάλα, για άμεση μετακίνηση ευάλωτων προς ηπειρωτική χώρα και ενοικίαση καταλυμάτων για υπεράριθμους Μόριας, εν όψει χειμώνα.
29/9/17 Συμμετοχή σε τριήμερο Φεστιβάλ στο Αϊβαλί με παρουσίαση του βιβλίου Δημήτρη Ψαρού και συνάντηση απογόνων προσφύγων καταγόμενων από Λέσβο και Αϊβαλί.
14/10/17 Εξόρμηση καθαρισμού γύρω από το ΚΥΤ Μόριας με εθελοντές πρόσφυγες κυρίως από Αφρική.
24/10/17 Δεύτερη επιστολή προς Μουζάλα με τα ίδια αιτήματα.
14/11/17 Τρίτη επιστολή προς Μουζάλα με έμφαση στην ανάγκη μετακίνησης ασυνόδευτων.
18/11/17 Ανακοινώνεται η συμμετοχή της Συνύπαρξης στη συγκέντρωση της 20/11 που συγκαλεί ο Δήμος Λέσβου για το προσφυγικό. Αιτήματα, η άμεση μεταφορά ευάλωτων ομάδων στην ηπειρωτική χώρα, η ενοικίαση καταλυμάτων για τους υπεράριθμους της Μόριας και καλούνται οι πολίτες να αποδοκιμάσουν εκδηλώσεις ξενοφοβίας και ρατσισμού.
23/11/17 Σε επίσημη τελετή στην Αθήνα, η Συνύπαρξη βραβεύεται για το έργο της με το βραβείο "Νησίδες Ποιότητας" από την "Κίνηση Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία". Τα βραβεία απονέμει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος. Αντιπροσωπεία της Συνύπαρξης η πρόεδρος Ήβα Βουγιούκα-Φράγκου και Φωτεινή Καλλοντζή.
27/11/17 Σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία, έκθεση στα γραφεία μας χειροτεχνιών από γυναίκες πρόσφυγες.
29/11/17 Με Δ.Τ. εκφράζεται η καταδίκη του βανδαλισμού του μνημείου στην παραλία Θερμής για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγια προσπαθώντας να φτάσουν στο νησί μας.
20/12/17 Συνάντηση με Δήμαρχο Λέσβου κ. Γαληνό και επίδοση επιστολής διαμαρτυρίας για ανάρτηση στο διαδίκτυο μέλους του Δ.Σ. που καλούσε σε "μη ειρηνικά μέσα" αντιμετώπισης του προσφυγικού.
24/12/17 Διοργάνωση σε συνεργασία με την Καθολική Εκκλησία Μυτιλήνης, Χριστουγεννιάτικου δείπνου για καθολικούς πρόσφυγες από την Αφρική στο εστιατόριο "Αβέρωφ".
30/12/17 Επίσκεψη στο Προαναχωρησιακό Κέντρο κράτησης στη Μόρια και προσφορά τροφίμων.
31/12/17 Κόψιμο της βασιλόπιτας στο προαύλιο της Καθολικής Εκκλησίας μαζί με τους καθολικούς Αφρικάνους και ντόπιους πολίτες.
7/1/18 Προσφορά των υλικών σε Αφρικάνους ορθόδοξους χριστιανούς για την παρασκευή του Χριστουγεννιάτικου γεύματος .
20/1/18 Πρόσκληση σε εργαζόμενους και εθελοντές σε οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό για να γνωρίσουν το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Τεριάντ.
9/2/17  Συμμετοχή ασυνόδευτων προσφυγόπουλων από Μόρια και Ηλιακτίδα σε σπορά πεύκων στο καμένο δάσος της Χαραμίδας με την επίβλεψη και βοήθεια της Δασικής Υπηρεσίας.
Στη διάρκεια του '17 έγιναν: 50 εκδρομές (ασυνόδευτων, γυναικών, οικογενειών) 65 απογευματινές βόλτες ασυνόδευτων, 41 μετακινήσεις της ποδοσφ. ομάδας Κόσμος Μόριας για προπόνηση, προσφορά εισιτηρίων ΚΤΕΛ στη διοίκηση Μόριας για χρήση από πρόσφυγες, παρασκευή και προσφορά κερασμάτων στους καθολικούς Αφρικάνους μετά τη λειτουργία στην Καθολική εκκλησία.
Συνεχίστηκε η, 16χρονη σχεδόν, συνεργασία μας με το πρόγραμμα Study Abroad του Κρατικού Παν/μίου του Μίσιγκαν. Επίσης με το φετινό πρόγραμμα του Lewis and Clark College από το Όρεγκον. Με την οργάνωση Help International από ΗΠΑ. Με το Changemakers.lab και τον Βασίλη Σοφιαδέλλη.
Χορηγοί μας υπήρξαν κι αυτή τη χρονιά η Diakonie Solingen, η KALIMERA από Γερμανία καθώς και ιδιώτες από τη χώρα μας και το εξωτερικό.
Απολογισμός 2016
1.1.16  Κόψιμο της πίτας μας στο τέρμα Κρατήγου, μαζί με τους ξένους εθελοντές και διασώστες  που υποδέχονται τις βάρκες προσφύγων. Ανάμεσά τους ο διάσημος κινέζος εικαστικός Αι Γουέι-Γουέι.
4.1.16  Γιορταστική εκδήλωση για τα παιδιά προσφύγων που φιλοξενούνται στο Silver Bay από την Caritas.
10.1.16 Προσφορά φαγητού στο τελωνείο , αφιερωμένη στον Πόρφυ.
16.1.16  Έκδοση Δ.Σ., έκφραση διαμαρτυρίας για τη σύλληψη διασωστών και παραπομπής τους σε δίκη με την κατηγορία διακίνησης μεταναστών. Ο πρόεδρος Πόθας, μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη που όμως αναβλήθηκε.
5-7.2.16 Ετήσια συνάντησή μας με την αντίστοιχη Τουρκική οργάνωση "Ένωση για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο" στο Σεφερίχισάρ της Σμύρνης. Θέμα μας το προσφυγικό, έκδοση κοινού ανακοινωθέντος.  Συμμετοχή μας στις εκδηλώσεις με την ευκαιρία της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Σμύρνη.
16.2.16 Ετήσια Γενική Συνέλευση . Ήταν μια από τις μαζικότερες συνελεύσεις, αφού εκτός από τα μέλη και πολλοί φίλοι της Συνύπαρξης παρακολούθησαν τις εργασίες. Μετά από συζήτηση, εγκρίθηκαν ομόφωνα ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός και στη συνέχεια εκλέχτηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.
24.2.16  Συγκρότηση σε σώμα του νέου Δ.Σ.: Στρατής Πόθας   Πρόεδρος, Στρατής Πάλλης  Αντιπρόεδρος, Χριστίνα (Νέλλυ) Χατζιδάκη   Γραμματέας, Αθηνά Σταθέλη Ταμίας, Αλέξανδρος Αβαγιανός  Νεολαία, Απόστολος Κομνηνάκας Ελληνοτουρκική φιλία, Σοφία Κουφοπούλου  ΜΚΟ, σχέσεις με εξωτερικό, Σπύρος Παυλής   Διαδίκτυο, Πόλυ Τσεσμετζή  Ρουχισμός, εφόδια σε πρόσφυγες.
1.3.16  Νέα γραφεία στη Σμύρνης 7.
16.3.16  Με Δ.Τ., έκφραση ανησυχίας και αντίθεσης στην τυχόν αποδοχή από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. των προτάσεων Νταβούτογλου για το προσφυγικό.
Σημειώνεται ότι μέχρι την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας (20/3/16) με την κατακόρυφη πτώση των αφίξεων, εξακολουθούμε να βγαίνουμε σχεδόν καθημερινά στην ακτή για υποδοχή των βαρκών.
12.4.16  Με Δ.Τ. χαιρετίζεται η άφιξη των προκαθήμενων των εκκλησιών στη Λέσβο. Την ώρα της άφιξης αναρτήσαμε πανό σε σημείο της διαδρομής τους με το σύνθημα "Stop the war, solidarity with refugees".
13.5.16  Πρώτη εκδρομή ανήλικων-ασυνόδευτων προσφύγων από Μόρια. Αλυκές Καλλονής, περιήγηση και γνωριμία με την παραγωγή αλατιού, γνωριμία με τον υδροβιότοπο και τα πουλιά, επίσκεψη στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Αγίας Παρασκευής και γεύμα εκεί, ετοιμασμένο από το Γυναικείο Συν/σμό του χωριού.
2.6.16  Ανακοίνωση με Δ.Τ. της απονομής στη Συνύπαρξη του Βραβείου Ευρωπαίου Πολίτη 2016, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
3.6.16  Επιστολή προς Ύπατη Αρμοστεία με κοινοποίηση σε τοπικούς και αρμόδιους φορείς, ζητώντας την άμεση απομάκρυνση 90 ασυνόδευτων από τη Μόρια σε κατάλληλες γι αυτούς δομές, μετά και την εκδήλωση βίαιων επεισοδίων στη Μόρια.
2-5.6.16  Με πρότασή μας στο Δήμο Περγάμου, συμμετοχή στο 80ο Διεθνές Φεστιβάλ Περγάμου του Χορευτικού συγκροτήματος Μεσοτόπου.
6.7.16 Με αφορμή τη γιορτή στου Μπαϊραμιού, στον Καράτεπε μουσική βραδιά με το συγκρότημα του Νίκου Ανδρίκου δίνοντας  την ευκαιρία στους διαμένοντες εκεί πρόσφυγες και μετανάστες  να  ψυχαγωγηθούν ακούγοντας  όμορφα τραγούδια και μουσικές της Ελλάδας αλλά και να τραγουδήσουν και να  χορέψουν  σκοπούς από τις πατρίδες τους.
7.7.16 Τελευταία ημέρα των εορτών του Μπαϊραμιού, σε ξενοδοχείο της Θερμής εορταστικό δείπνο και δώρα στα ασυνόδευτα παιδιά  που κρατούνται  σε ειδική πτέρυγα του Κέντρου Μόριας. Συνδιοργάνωση με την "Ηλιαχτίδα" και συμμετοχή και των ασυνόδευτων που φιλοξενούνται σε δομές της. Συμμετοχή των αμερικάνων φοιτητών του προγράμματος Study Abroad του Κρατικού Παν/μίου του Michigan με τους υπεύθυνους καθηγητές τους Σοφία Κουφοπούλου και Brendan Mullan.
22.7.16 Με Δ.Τ. άλλη μια έκκληση προς αρμόδιους για μεταφορά των 100 ασυνόδευτων από τη Μόρια σε κατάλληλες δομές. Ενημέρωση για τη συνέχιση των εκδρομών μας, αυτή την εποχή για μπάνιο.
3/8/16  Αντιπροσωπεία  μελών της «Συνύπαρξης»,  επισκέφθηκε τα Μοσχονήσια όπου  σε συνεργασία με τον Δήμο Αιβαλί (αντιδήμαρχος κ. Ουφούκ Οβά) διοργάνωσαν εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Αλί Ονάϊ , τουρκοκρητικό της πρώτης γενιάς της ανταλλαγής πληθυσμών απ'  την συνθήκη της Λωζάνης.
30.8.16  Με Δ.Τ.,  τα  μέλη της «Συνύπαρξης» απευθύνουν  έκκληση στις Αρχές, στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, σε κάθε αρμόδιο φορέα, να συντονίσουν τις ενέργειές τους, ώστε να βρεθεί ΑΜΕΣΑ, ΤΩΡΑ, λύση για τα ασυνόδευτα παιδιά, με πρώτο βήμα την απομάκρυνσή τους απ το κέντρο προσφύγων  - μεταναστών της Μόριας.
1.9.16         Στον Καράτεπε τίμησαν φέτος τα μέλη της ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ την παγκόσμια ημέρα της ΕΙΡΗΝΗΣ που γιορτάζεται σε όλον τον κόσμο την 1η Σεπτεμβρίου. Στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών του Καράτεπε, χωρίς πρωτόκολλο και φανφάρες, διοργάνωσαν μια ζεστή μουσική γιορτή , στην οποία πήραν μέρος  πολλοί Μυτιληνιοί, Τούρκοι, κυρίως όμως Σύριοι, Αφγανοί , Πακιστανοί, Ιρακινοί και άλλοι ξένοι που διαμένουν  εκεί, αλλά και εθελοντές των  ΜΚΟ, από διάφορα μέρη του κόσμου.
16.9.16  Αντιπροσωπεία μελών και φίλων της «Συνύπαρξης» με επικεφαλής τον πρόεδρό της  Στρατή Πόθα μετέβη στην Αθήνα (Παρασκευή 16.9.16), στην  τελετή,  που διοργανώθηκε στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και παρέλαβαν το ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 2016, που τους απονεμήθηκε.
20.9.16   Με αφορμή τα γεγονότα κατά την πορεία κατοίκων της Μόριας, έκδοση Δ.Τ. με κάλεσμα στους πολίτες να απομονώσουν τις ρατσιστικές κραυγές και κάλεσμα στην κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα για την εξομάλυνση της κατάστασης.
11.10.16  Δ.Τ. για το θλιβερό περιστατικό στο 8ο Δημοτικό Σχολείο.
12.10.16   Επίσημη τελετή στις Βρυξέλλες για την απονομή του βραβείου "Ευρωπαίος Πολίτης 2016".  Το βραβείο παραλαμβάνουν οι Στρατής Πάλλης και Σωτήρης Φράγκου.
18.10.16  Συμμετοχή μας στην αντιρατσιστική συγκέντρωση Πλατεία Σαπφώς.
Ξεκινάμε συνεργασία με τη γερμανική οργάνωση kalimera, ενισχύει την διοργάνωση των εκδρομών μας για τα ασυνόδευτα
Υποστηρίζουμε την ποδοσφαιρική ομάδα προσφύγων Κόσμος, αναλαμβάνουμε το κόστος των μετακινήσεών τους για προπόνηση.
2.11.16  Υποστηρίζουμε την προσπάθεια του νεαρού Ανδρόνικου Κόρακα-Κοντού στον  περίπλου με ιστιοπλοϊκό του νησιού, για υποστήριξη στους πρόσφυγες.
Συνάντηση στο Αϊβαλί με την αδελφή οργάνωση Ένωση για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο, έκδοση κοινού ανακοινωθέντος με έμφαση στις πρόσφατες δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης περί συνθήκης της Λωζάνης.
13.12.16  Δ.Τ. για το τραγικό περιστατικό του θανάτου δυό νέων παιδιών στο λιμάνι Μυτιλήνης.  Κάλεσμα στο Δήμαρχο να τιμήσει τους πρόσφυγες και τον άνδρα του Λιμενικού που έσπευσαν σε βοήθεια.
26.12.16   Με Δ.Τ. γίνεται δημόσιος απολογισμός των δράσεων για τα ανήλικα-ασυνόδευτα. 50 εκδρομές, 45 απογευματινές βόλτες στην πόλη, γιορτές, εκδηλώσεις κ.ά. Αγορά απαραίτητων εφοδίων για την πτέρυγα ανηλίκων κλπ. Ευχαριστίες σ' αυτούς που βοήθησαν.
Συμμετοχή μας στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου με μαγείρεμα με την Κοινωνική Κουζίνα στην πλατεία Σαπφούς και υποδοχή των Τούρκων επισκεπτών στο τελωνείο.
31.12.16  Πρωτοχρονιάτικο Ρεβεγιόν με ασυνόδευτα και οικογένειες προσφύγων στο Ζαίρα, συνεργασία με Ηλιαχτίδα.
Διάθεση, όπως κάθε χρόνο, του ημερολογίου μας στην αγορά Μυτιλήνης.
12-13.1.17   Σε συνεργασία με την "Ένωση για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο" και τις "Γέφυρες Λαών", επίσκεψη σε καταυλισμούς προσφύγων κοντά στη Σμύρνη και συμμετοχή σε Συμπόσιο στη Σμύρνη για το προσφυγικό.
25.1.17  Άνοιγμα έκθεσης για τα ανήλικα-ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στο Μουσικό Καφενείο.
Απολογισμός 2015
17.2.15 Κατάρτιση σε σώμα του νέου Δ.Σ.
26.2.15 Συνάντηση πολυμελούς αντιπροσωπείας μας στο Αϊβαλί με την «τουρκική συνύπαρξη» “Ege'de Baris ve İletişim Derneği”. Μετά την συνάντηση ακολούθησε  η αποστολή επιστολών  και σχετικών  Δ.Τ.  σε ελληνικές και τουρκικές αρχές για τα ζητήματα: Μορατόριουμ στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο, για πνιγμούς Μεταναστών, για το θέμα της βίζας των τούρκων τουριστών.
4.3.15 Συμμετοχή πολλών μελών μας στη συνάντηση για το μεταναστευτικό στην Λέσβο, που διοργάνωσε το «Χωριό του  όλοι μαζί» στο Δημ.  Θέατρο Μυτιλήνης.
10.3.15 Επιστολή μας στον Δήμαρχο Λέσβου Σπ. Γαληνό για την ανάγκη να παραμείνει στα χέρια των εθελοντών ο χώρος του πρώην ΠΙΚΠΑ.
26.3.15 Με την ευκαιρία της επίσκεψης στη Μυτιλήνη του Αν. Υπουργού Εθν. Άμυνας κ. Κώστα Ήσυχου, αντιπροσωπεία μελών της «ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ»  συναντήθηκε μαζί του και του επέδωσε κοινό υπόμνημα για ΜΟΡΑΤΟΡΙΟΥΜ των στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν.  Τ ο υπόμνημα αυτό συντάχθηκε από κοινού κατά τη συνάντηση της 26ης Φεβρουαρίου στο Αϊβαλί, με τα μέλη της τουρκικής οργάνωσης  EGE BARIS VE ILETISIME DERNEGI.
7.4.15 Επιστολή μας στην Υπουργό Τασία Χριστοδουλοπούλου για τα ζητήματα προσφύγων και μεταναστών στην Λέσβο
25.4.15 Συμμετοχή πολυμελούς  αντιπροσωπείας μας  και συντονισμός ελλήνων ομιλητών, στην ημερίδα του Δήμου Αιβαλί  για τα μνημεία της Οθωμανικής περιόδου (Συνέχεια αυτής που διοργανώσαμε πρόπερσι εμείς στο επιμελητήριο Μυτιλήνης)
30.4.15 Όπως και πέρυσι, συμμετείχε και φέτος στο Φεστιβάλ Παιδιών του Δήμου Περγάμου, συγκρότημα από τη Λέσβο.  Το παιδικό χορευτικό του Λαογραφικού Συλλόγου Αγίας Παρασκευής, συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στο Φεστιβάλ και έτυχε, όπως πάντα, θαυμάσιας φιλοξενίας από το Δήμο και τους πολίτες της Περγάμου.  Τη συμμετοχή φρόντισε η Συνύπαρξη σε συνεργασία με το Δήμο Περγάμου και ειδικότερα με την καλή φίλη, εργαζόμενη στο δήμο, Νεσρίν Ερμίς.
8.5.15 Συμμετοχή αντιπροσωπείας μας (Πόθας – Χατζηδάκη) στη συνάντηση εθελοντών με υπουργό Τασία Χριστοδουλοπούλου.  ( Γ. Γ. Αιγαίου)
26.5.15 Συμμετοχή αντιπροσωπείας μας στη συνάντηση εθελοντικών οργανώσεων για το μεταναστευτικό (Αίθουσα Περιφέρειας Β. Αιγαίου)
22.5.15 Συνάντηση αντιπροσωπείας μας με Β. Τσαμπρόπουλο (Υπάτη αρμοστεία  ΟΗΕ) για το προσφυγικό , έκδοση Δ.Τ. , έκκληση στις Αρχές και στους συμπολίτες μας να συνδράμουν τους πρόσφυγες που εξαντλούνται να περπατούν στο νησί  για να φθάσουν στο κέντρο της Μόριας.
5.6.15 Συνάντηση αντιπροσωπείας μας στο παλιό δημαρχείο με Δήμαρχο Γαληνό και άλλους εκπροσώπους Αρχών και εθελοντικών  Οργανώσεων για το μεταναστευτικό, κατάθεση προτάσεων μας .
8.6.15 Κλείσιμο γραφείων μας , μεταφορά  των επίπλων μας στην αποθήκη Γ. Παυλή.
11.6.15 Για πρώτη φορά φέτος, συγκρότημα παραδοσιακών χορών από τη Λέσβο συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Περγάμου. Ένα φεστιβάλ που διεξάγεται χωρίς διακοπή εδώ και 79 χρόνια και θεωρείται από τα σημαντικότερα της Τουρκίας.
Με πρόσκληση του Δήμου Περγάμου μέσω της Συνύπαρξης, ταξίδεψε στην Πέργαμο και χόρεψε με μεγάλη επιτυχία στην κεντρική πλατεία της πόλης και σε ένα μικρό χωριό το συγκρότημα «Χοροδοιπόροι
4.7.15 Επιστολή  στον Εισαγγελέα Μυτιλήνης, υποστηρικτική στην συλληφθείσα Δάφνη Τρουμπούνη,   που μετέφερε πρόσφυγες με το Ι.Χ. της . Παράσταση και κατάθεση του προέδρου στις 7.6.15 στην δίκη της, που τελικά αθωώθηκε.
13.7.15 Συμμετοχή αντιπροσωπείας μας στην Συνάντηση του συντονιστικού για το μεταναστευτικό στην Γ. Γ. Αιγαίου , κατάθεση εγγράφου υπομνήματός μας .
21.8.15 Παρουσία  μας  με περίπτερο στην Έκθεση ελληνοτουρκικών επιχειρήσεων (Πάρκιγκ Μυτιλήνης) και στις  22.8.15 συμμετοχή  αντιπροσωπείας μας στο φόρουμ που διοργάνωσε για τον τουρισμό με Τουρκία το επιμελητήριο Λέσβου .
25 .8.15 Έκδοση Δ.Τ. για συνεργασία μας με DIAKONIE  και ίδρυμα KEPLER από Γερμανία. Υπογραφή σχετικού συμφωνητικού.
11.9.15 Αντιπροσωπεία  μας (Πόθας – Κουφοπούλου) στο «Ηλιοτρόπιο» στην συνάντηση των ΜΚΟ  με τον ύπατο Αρμοστή Γκουτιέρες
22.9.15 Επιστολή- διαμαρτυρία  στον πρωθυπουργό και βουλευτές του  νομού για τους συνεχιζόμενους πνιγμούς προσφύγων – μεταναστών στο Αιγαίου, πρόταση να έρχονται με αξιοπρέπεια και ασφαλείς οι μετανάστες από  τα συνοριακά περάσματα, χωρίς να μεσολαβούν  τα κυκλώματα διακινητών.
6.10.16 Πικετοφορία – διαμαρτυρία μελών μας στο ΠΙΚΠΑ, για τις συνθήκες διαβίωσης μεταναστών στη Λέσβο, κατά την επίσκεψη του   πρωθυπουργού Αλέξης Τσίπρα και του αυστριακού  καγκελάριου Βέρνερ Φάϊμαν.  
--.10.15 Αποδοχή από Δήμαρχο Γαληνό  της πρότασής μας για συνάντηση όλων των εθελοντικών οργανώσεων που δρουν το νησί, η οποί α έγινε αποδεκτή και βοηθήσαμε  στην οργάνωσή της με προσφορά κερασμάτων των μελών μας,
18.10.15 Καθαρισμός από μέλη μας (σωσίβια βάρκες κλπ)  δυσπρόσιτης ακτής Κρατήγου επιστολή στην περιφερειάρχη Χ. Καλογήρου και Λιμενάρχη.
25 .10.15 Επιστολή μας στους  Βουλευτές του Νομού να εφαρμοστεί πειραματικά η εξάλειψη της υποχρέωσης βίζας σε τούρκους τουρίστες που επισκέπτονται τα νησιά του Αν.  Αιγαίου.
25.10.15 Επιστολή στον αρμόδιο για την μετανάστευση  Υπουργό κ. Μουζάλα των θέσεων μας για το προσφυγικό και την ανάγκη να ορισθούν Συντονιστές σε κάθε νησί .
5.11.15 Αντιπροσωπεία  με πανό  στο κέντρο της Μόριας κατά την επίσκεψη εκεί των Τσίπρα και Σουλτς.
19.11.15 2Η Επιστολή στην περιφερειάρχη Χ. Καλογήρου για τον καθαρισμό των ακτών απ τα σωσίβια και τον περιβαλλοντικό κίνδυνο που  ελλοχεύει.
28-29.11.15 Αντιπροσωπεία μας στο Αιβαλί, στην εκδήλωση για την ένταξη της πόλης στο δίκτυο της UNESCO.
9-12.12  Εκπρόσωπός μας (Ν.Χατζιδάκη) πήρε μέρος στο συνέδριο με θέμα "Peace in Southern and Eastern neighborhood" που οργάνωση η Ευρωπαϊκή Ενωμένη Αριστερά στις Βρυξέλλες ,μαζί με άλλες οργανώσεις υποστήριξης προσφύγων από Λέσβο και υπόλοιπη χώρα μετά από πρόσκληση της ευρωβουλευτίνας Κωνσταντίνας Κούνεβα.
Από τέλος Νοεμβρίου ξεκίνησε η δημιουργία αποθήκης μας ιματισμού και εφοδίων  σε αίθουσα που μας παραχώρησε προσωρινά ο Σ. Φράγκου . ήδη αποθηκεύτηκαν πακέτα που μας ήλθαν από Αγρίνιο, Μίσιγκαν «Αλληλεγγύη» και μεμονωμένους πολίτες, εκκρεμεί η  τακτοποίηση πακέτων από Σίφνο και αναμένονται  πολλά άλλα είδη από Κωνσταντινούπολη, Πενσυλβανία  Μίσιγκαν, Μύκονο κλπ .Προμηθευτήκαμε σταντ και ράφια από Δ. Δεμερτζή.
24.12.15 ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΜΑΣ ΠΑΡΚΟ
27.12.15 ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΦΑΓΗΤΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΟ
31.12.15 ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ ΑΓΟΡΑ
Από 1 Σεπτεμβρίου 15, βγαίνουμε σχεδόν καθημερινά στον παραλιακό του αεροδρομίου προσφέροντας σάντουιτς, νερό, χυμούς, φρούτα στους αποβιβαζόμενους πρόσφυγες.  Μέχρι τον Οκτώβριο ήμασταν η μόνη οργάνωση, μετά με την αλλαγή στις προσεγγίσεις από βορρά στο νότο, κι άλλες ξένες οργανώσεις και μεμονωμένοι ντόπιοι εθελοντές προσήλθαν. Με την έλευση του χειμώνα, είχαμε τσάι, ρούχα, παπούτσια κλπ.
Με πρότασή μας στη Diakonie,  στο  ΠΙΚΠΑ φτιάχτηκε στέγαστρο και καθαρίστηκαν οι υπόνομοι, ενώ αγοράστηκαν αναπηρικά καροτσάκια και φάρμακα.
Μετά από αίτημά μας προς το Λιμεναρχείο, μας δόθηκε άδεια να μπαίνουν 2 μέλη μας στον φυλασσόμενο χώρο του λιμανιού για να υποδεχόμαστε τους πρόσφυγες που αποβιβάζουν τα σκάφη του Λιμενικού και της Frontex.
Απολογισμός 2014
Ιανουάριος ‘14
-Ξεκίνησε η σελίδα μας στο fb με διαχειρίστριες την Αναστασία Τσακάλογλου και την Τσιντέμ από Αϊβαλί.  Είναι κοινή με την Ένωση για την ειρήνη και επικοινωνία στο Αιγαίο.
- Στις εκδηλώσεις του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων Λοζάνης στην Πόλη, συμμετέχει ο Χρήστος Σταθέλλης και συζητιέται η διοργάνωση της έκθεσης «Οι δυό όχθες της Νοσταλγίας» στη Μυτιλήνη.
Φεβρουάριος ‘14
- Νέο Δ.Σ. από τις εκλογές της 27/1. Πρόεδρος Νέλλυ Χατζιδάκη, Αντιπρόεδρος Στρατής Πάλλης, Γραμματέας Στρατής Πόθας, Ταμίας Γιώργος Μήλιος, Μέλη, Ειρήνη Λεοντή, Αναστασία Τσακάλογλου, Χασάν Τανιέλ, Πετρίτ Σίλα, Κλεάνθη Βουλαλά.
-  Με Δ.Τ. διαμαρτυρία για την πρόθεση της κυβέρνησης να τροποποιήσει τον εκλογικό νόμο, αποκλείοντας τους μετανάστες από τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές.
Μάρτιος ‘14
- Ομιλία και συζήτηση εκπροσώπου μας στο σεμινάριο Κοινωνικής προσφοράς, μετά από πρόσκληση της Λέσχης Εθελοντισμού.
-  Παράδοση συμβολικού δώρου και επιστολής στον μέχρι τώρα δήμαρχο Αϊβαλιού Χασάν Μπουλέντ Τουρκοζέν.  Ευχαριστίες για τη σημαντική συμβολή του στην ανάπτυξη σχέσων Μυτιλήνης-Αϊβαλιού.
Απρίλιος ‘14
Μετά από αίτημα προς τη Συνύπαρξη του Δημάρχου Περγάμου, το παιδικό χορευτικό τμήμα του Πανγεραγωτικού Συλλόγου, παίρνει μέρος στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Παιδιού.  Συμμετέχει και αντιπροσωπία μας που στη συνέχεια επισκέπτεται το Δικελί και έχει συνάντηση με το νεοεκλεγμένο δήμαρχο.
-  Δ.Τ., έκφραση συλλυπητηρίων για το θάνατο του Αϊβαλιώτη λογοτέχνη Αχμέτ Γιορουλμάζ, που δημοσιεύτηκε και στον τύπο του Αϊβαλιού.
Μάϊος ‘14
Μετά από πρόσκληση δύο συλλόγων του Αϊβαλιού, η Συνύπαρξη και η Ομάδα Διάσωσης συμμετέχουν σε αποστολή στην περιοχή Σόμα, όπου έγινε το τρομερό ατύχημα σε ορυχείο. Παραδόσαμε σχολικά είδη, παιχνίδια κλπ. για τα παιδιά του χωριού.
-  Συνάντηση με το νέο δήμαρχο Αϊβαλιού Ραχμί Γκεντσέρ.
Ιούλιος’14
-  Συμμετοχή μας στο πρόγραμμα «Θαλής» του Παν/μίου Πελοποννήσου για την αξιολόγηση των ελληνικών ΜΚΟ.
Σεπτέμβριος ‘14
Έκθεση «Οι δύο όχθες της Νοσταλγίας» του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων Λοζάνης από την Πόλη, 26-29 στο Επιμελητήριο.  Επίσκεψη περίπου 120 συνολικά ανθρώπων από την Πόλη, τα 30 μέλη της χορωδίας φιλοξενούνται σε σπίτια μελών και φίλων μας.
-  Συναυλία της Χορωδίας του Λοζάν στο Μόλυβο με εξαιρετική επιτυχία.
Νοέμβριος ‘14
Προσπάθεια για καταγραφή των καταγόμενων από το Αϊβαλί στη Λέσβο, παράλληλα με την ίδια προσπάθεια που γίνεται στο Αϊβαλί.
Δεκέμβριος ‘14
Συμμετοχή μας σε σύσκεψη στο Αϊβαλί με το Ίδρυμα Ανταλλαγέντων Λοζάνης και το Δήμαρχο Ραχμί Γκεντσέρ με στόχο την ίδρυση κοινού μουσείου Ανταλλαγής-Προσφυγιάς.
-  Χριστουγεννιάτικο γλέντι στην αίθουσα του «Οινοφόρου»
-  Μοίρασμα του ημερολογίου μας στην αγορά Μυτιλήνης.
Στη διάρκεια της χρονιάς, είχαμε συμμετοχή στις δραστηριότητες του «Χωριού του Όλοι μαζί» για την υποστήριξη των μεταναστών.
Επίσης μιλήσαμε με φοιτητές, έλληνες και ξένους που κάνουν έρευνα και εργασίες σχετικές με  τις δράσεις μας.
Απολογισμός 2013
16/1    Γενική Συνέλευση στον Ερμή
19/1    Δ.Τ. Καταδίκη της δολοφονίας του Πακιστανού Σαχτζάτ Λουκμάν στην  Αθήνα.
Φεβρ. Συνάντηση με εκπροσώπους Μουσικής Ακαδημίας Αϊβαλιού (Φιλίζ Αλί) όπου κληθήκαμε να μεσολαβήσουμε για γνωριμία και συνεργασία με μουσικούς φορείς της Λέσβου. Κατάληξη: ο κ. Βερβέρης δίδαξε τον Ιούνιο στη Μ.Α.Α. και η χορωδία Ανιμάτο τραγούδησε στον ανακαινισμένο Ταξιάρχη.
5-6/4   Διημερίδα «Μνημεία Οθωμανικής Περιόδου στη Μυτιλήνη» από Επιμελητήριο σε συνεργασία και προετοιμασία από Συνύπαρξη. Έλληνες και Τούρκοι ομιλητές και σύνεδροι.
24/4    Προτείναμε ως εκπροσώπους μας στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου τη Στέλλα Καλαϊτζόγλου με αναπλ. Κατερίνα Αποστολίδου και ως μετανάστη τον Πετρίτ Σίλα.
7/5      Προβολή ταινίας «Μικρά Ασία…πάλι» στα Μυστεγνά, παρουσία του σκηνοθέτη Ταχσίν Ιζμπιλέν.
18/5    Συμμετοχή στην πρωτοβουλία του «Χωριό του Όλοι Μαζί» για τον καθαρισμό του χώρου του ΠΙΚΠΑ. Μαζί, 20 φοιτητές του παν/μίου Michigan.   
Ιουν13 Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Οροπεδίου στο Ντουρσούνμπεϊ.
14-16/6 Συμμετοχή μας με τραπεζάκι στην Εμπορική έκθεση, Μαρίνα.
25/6    Επιστολή προς Μητροπολίτη Μυτιλήνης , έκκληση για επανεξέταση της απόφασης για απομάκρυνση από τα καθήκοντά του του Αρχιμανδρίτη Κύριλλου, γνωστού για το κοινωνικό του έργο προς απόρους συμπολίτες μας και μετανάστες.
19/7    Συμμετοχή στο Διεθνές Κάμπινγκ της Διεθνούς Αμνηστίας στο Μόλυβο.
5/9     Δ.Τ., διαμαρτυρία για την ανεύθυνη και απάνθρωπη διαχείριση του προβλήματος των μεταναστών από Υπουργεία Ναυτιλίας και Πρ.πολίτη.
Σεπτ. Συνάντηση με εκπρόσωπο Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού από Παρίσι, ενημέρωση για θέματα προσφύγων στη Λέσβο.
20/9   Δ.Τ. καταδίκη της δολοφονίας Παύλου Φύσσα από μέλος Χρυσής Αυγής.
25/9  Τα μέλη μας Ν.Χατζιδάκη, Κατερίνα Αποστολίδου και Γιώργος Παπαπορφυρίου φιλοξενήθηκαν στην εκπομπή του Στράτου Σαλαβού «Δια Ταύτα» στην Τηλεόραση Μυτιλήνης.
5-6/10 Συμμετοχή στην ετήσια συνάντηση Τουρκοκρητικών (Γκιριτλήδων) της Τουρκίας στο Μοσχονήσι. Χαιρετισμός από εκπρόσωπό μας.
7/10   Επιστολή προς τον φίλο Δήμαρχο Δικελί, Οσμάν Οζγκιουβέν, όπου εκφράζουμε τη χαρά μας για τη λήξη της δικαστικής του περιπέτειας.
17-18/10  Καλοσώρισμα Τούρκων Επισκεπτών στην αγορά Μυτιλήνης στα πλαίσια των γιορτασμών για τα 15χρονα.  Διάθεση του Τουριστικού Οδηγού με αναφορά στα μνημεία Οθωμανικής περιόδου στη Λέσβο, που εκδόθηκε από την Περιφέρεια Β.Αιγαίου με επιμέλειά μας.
25/10 Συνεστίαση-γλέντι για τα 15χρονα στην ταβέρνα Νοσταλγία.
11/11 Συμμετοχή σε ημερίδα Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για πρόγραμμα σχετικό με την υγεία για ευάλωτες ομάδες και μετανάστες.
14/11 Συνάντηση-συζήτηση με νέους στα πλαίσια των γιορτασμών 15χρονων.
23/11 Συνάντηση αντιπροσωπείας μας με υπουργό Δικαιοσύνης κ.Αθανασίου όπου εκφράστηκε η αντίθεσή μας στις συνθήκες λειτουργίας του κέντρου υποδοχής μεταναστών Μόριας.
11/12 Εκδήλωση για τα 15 χρόνια Συνύπαρξης στο Σινέ Αρίων. Πρώτη προβολή  ταινίας για τη 15χρονη δράση μας, του Γιώργου Παπαδόπουλου.
20/12 Συνάντηση στο Αϊβαλί με αντιπροσωπεία της «Ενωσης για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» από τη Σμύρνη. Συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας και κοινών δράσεων και δόθηκε συνέντευξη τύπου σε Τουρκικά ΜΜΕ.
31/12 Διάθεση στην αγορά του ημερολογίου μας. Μαζεύτηκαν από προσφορές συμπολιτών μας 200 ευρώ που διατέθηκαν στο «Χωριό» για τις ανάγκες των μεταναστών που διαμένουν προσωρινά στο ΠΙΚΠΑ.
Σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, μέλη μας είχαν ενεργό συμμετοχή σε δράσεις του «Χωριού του Όλοι Μαζί»
Απολογισμός 2012
Στις 23.1 Ετήσια Γ.Σ.  Το νέο Δ.Σ.: πρόεδρος Γιώργος Παπαπορφυρίου, αντιπρόεδρος Στρ. Πάλλης, Γραμματέας Νίκη Βαγιάννη, Ταμίας Γιώργος Μήλλιος, μέλη Ελ. Παπαδημητρίου, Στρ. Αθανάσης, Στρ.Βαϊτη, Στέλλα Καλαϊτζόγλου, Νέλλυ Χατζιδάκη.
Στις 15.2 Κάλεσμα, σε συνεργασία με Ομάδα Διάσωσης για προσφορά χρειαζούμενων ειδών στο Κέντρο ανήλικων μεταναστών Αγιάσου.
Στις 23.5 Με Δ.Τ. χαιρετίζεται η εξαγγελία για έκδοση βίζας στα σημεία ελέγχου διαβατηρίων.
Στις 26-27.5 Συμμετοχή μας στα εγκαίνια του Μουσείου Ελαιολάδου του Αϊβαλιού και στο 2ο Food Festival. Πρώτο βραβείο, Στρατής και Μύρνα Πόθα, σπανακόπιτα!
Στις 27.7 Με Δ.Τ. αναγγέλλεται η λειτουργία «Κέντρου Πληροφόρησης για Μετανάστες και Πρόσφυγες» στην Αγ. Θεράποντος 20, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού» σε συνεργασία με την «Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ».
Στις 31.7 Καλεσμένοι από το Δήμαρχο Δικελιού, μέλη μας επισκέφθηκαν παιδιά από τη σεισμόπληκτη περιοχή Βαν, που φιλοξενούνταν από το Δήμο Δικελιού.  Έδωσαν δώρα και μίλησαν με τα παιδιά.
Από 15-21.9 Διοργάνωση εικαστικής έκθεσης Τούρκων δημιουργών, αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών «Μιμάρ Σινάν» της Κων/πολης.  Στο Επιμελητήριο κι όχι στο Δημ.Θέατρο μετά από αθέτηση από το Δήμο της συμφωνίας για παραχώρησή του.
Στις 11.9 Επίσκεψη στον γραμματέα Περιφέρειας Β.Αιγαίου Ν. Γιακαλή για το θέμα των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης μεταναστών στα κρατητήρια της Αστυνομικής Δ/σης Λέσβου.  Απαίτηση για άμεση εξεύρεση χώρου προσωρινής κράτησης.
Παράδοση εφοδίων για τους μετανάστες στα κρατητήρια.
Στις 18.9 Κάλεσμα στους συμπολίτες μας να βοηθήσουν με απαραίτητα είδη τους μετανάστες.
Στις 25.9 Με Δ.Τ. σημειώνεται η απαράδεκτη αδιαφορία των φορέων της Τ.Α. για το πρόβλημα με τους μετανάστες.  Σε αντίθεση με την ανταπόκριση των συμπολιτών μας που βοηθούν με όποιο τρόπο μπορούν.
Συμμετοχή της Συνύπαρξης στο δίκτυο οργανώσεων «Το Χωριό του Όλοι Μαζί»
29.10 Συμμετοχή μας με περίπτερο στις «Γιορτές της Αγοράς» που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Λέσβου.  Καλωσόρισμα των Τούρκων επισκεπτών με συμβολικά κεράσματα και κρασί.
Περιποίηση και φύτεμα στις ζαρντινιέρες στην είσοδο του Τελωνείου.
14.11 Με Δ.Τ. περιγράφεται η απαράδεκτη κατάσταση με τους μετανάστες.  Ζητείται να διατεθεί προσωρινά ο χώρος των Κατασκηνώσεων της Νεάπολης (ΠΙΚΠΑ).
Τελικά ο χώρος παραχωρείται από το Δήμο και για ένα μήνα περίπου, φιλοξενούνται εκεί οι μετανάστες με ευθύνη του δικτύου Το χωριό του όλοι μαζί και συγκινητική ανταπόκριση των πολιτών με φαγητό, ρουχισμό, παιχνίδια για τα παιδιά κλπ.
20.11 Με Δ.Τ. εκφράζεται η αμέριστη συμπαράσταση στον επί 25 χρόνια δήμαρχο του Δικελί Οσμάν Οζγκιουβέν για την καταδίκη του σε 8 χρόνια φυλάκιση.
Πολλά μέλη μας συμμετέχουν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Δικελί.
31.12 Μοίρασμα του ημερολογίου μας στην αγορά Μυτιλήνης, συγκέντρωση 460 ευρώ από εισφορές συμπολιτών μας γα τους μετανάστες.
Απολογισμός 2011
Στις 9.2 Επίσκεψη στο Κέντρο Ανήλικων Ασυνόδευτων Προσφύγων Αγιάσου.  Προσφέρθηκαν στους νεαρούς πρόσφυγες διάφορα είδη που αγοράστηκαν με τα χρήματα που εισέφεραν οι συμπολίτες μας την παραμονή Πρωτοχρονιάς.
Από 1-5.4 Διοργάνωση της έκθεσης «Πόλη η νοσταλγία μου» σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ανταλλαγέντων Λοζάνης από την Τουρκία.  Στη Μαρίνα Μυτιλήνης.
Στις 20.4 Καταγγελία μέσω Δ.Τ. της επιβεβαίωσης από δημοσίευμα της «Καθημερινής», ότι το φθινόπωρο του 2006 γινόταν βίαιη και παράνομη επαναπροώθηση μεταναστών από τη Λέσβο στις Τουρκικές ακτές.
Στις 7.5 Γράμμα προς Υπουργό Εξωτερικών Δρούτσα, ζητώντας ρύθμιση για τα νησιά του Α.Αιγαίου, ώστε να επιτρέπεται επίσκεψη χωρίς βίζα Τούρκων πολιτών για 2 ή 3 μέρες.
Στις 31.5 Συμμετοχή αντιπροσωπείας μας στο «Φεστιβάλ του Οροπεδίου» στη μικρή πόλη Ντουρσούνμπέι στην Τουρκία.
Στις 23.6 Συμμετοχή αντιπροσωπείας μας στο Φεστιβάλ ταινιών Ντοκιμαντέρ του Αϊβαλιού.
Στις 9.8 Θερινή συνεστίαση στο κέντρο «Αρτέμης».
Στις 4.10 Ανακοινώνεται με Δ.Τ. η λειτουργία δωρεάν ενισχυτικών μαθημάτων για παιδιά μεταναστών στα γραφεία μας.  Τα μαθήματα γίνονται από εθελοντές εκπαιδευτικούς.
Στις 25.10 Έκκληση για συγκέντρωση βοήθειας προς τους σεισμόπληκτους στην περιοχή Βαν της Τουρκίας σε συνεργασία με την Ομάδα Διάσωσης.
Από 17-18.12 Εκδηλώσεις γνωριμίας με την Αγιάσο στο Αϊβαλί.  Σε συνεργασία με Αναγνωστήριο Αγιάσου και δήμο Αϊβαλιού.
Απολογισμός 2010
Το Δ.Σ.. που αναδείχθηκε στις εκλογές της 30ης Νοεμβρίου 2009, συγκροτήθηκε σε σώμα στις 7.12.10 και απαρτίσθηκε απ τους εξής:
Πρόεδρος: Μπάμπης Κρικλάνης, Γ.Γ.: Νέλλυ  Χατζιδάκη, Αντιπρόεδρος: Στρατής Πόθας, Ταμίας: Γιώργος Παπαπορφυρίου και Μέλη: Στρατής Πάλλης, Στέλλα Καλαιτζόγλου, Όλγα Γέρου, Ιωάννα Βαλλίνα, και Χρήστος Σταθέλλης.
ΔΡΑΣΕΙΣ:
Στις 31.12.09 Πολυπληθής αντιπροσωπεία μελών μας διένειμε το ημερολόγιο μας στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης και έδωσε ευχές στους συμπολίτες μας (όπως κάθε χρόνο). Στον κουμπαρά μας συγκεντρώθηκε το ποσό των 800 ευρώ, που πρόσφεραν οι διερχόμενοι για τους σκοπούς μας. Απ’ το ποσό που συγκεντρώθηκε διατέθηκαν στην UNICEF  300 ευρώ για τους σεισμόπληκτους της Αϊτής.
Στις 23.1.10 Αντιπροσωπεία μελών μας (Παυλής, Χατζηδάκη, Κομνηνάκας, Πόθας, Φράγκου κ.α.) μετέβησαν στο Κέντρο ανηλίκων μεταναστών της Αγιάσου και παρέδωσαν εφόδια που είχαν ανάγκη (ραπτομηχανή, μπάλες κλπ).
Στις 24.1.10 Διοργανώθηκε εκδρομή από μέλη και φίλους μας στην Κων/λη και πήραμε μέρος στις εκδηλώσεις του Ιδρύματος LOZAN VAKFI MUBADILLERI σε ανάμνηση της Συνθήκης της Λοζάνης.
Τέλος Γενάρη Έγινε με πρωτοβουλία της Συνύπαρξης η πρώτη συνάντηση φορέων της πόλης (Εφορία Νεωτέρων Μνημείων, Φωτογραφική Εταιρεία, Σύλλογος φίλων Βυζαντινού Μουσείου, Εφορία Βυζαντινών κ.α.) για διοργάνωση διημερίδας με αντικείμενο: «Τα Χριστιανικά και Μουσουλμανικά μνημεία στις δύο όχθες του Αιγαίου – η περίπτωση Μυτιλήνης- Αϊβαλί». Συντάσσεται από κοινού το πρόγραμμα για να προταθεί και στη τουρκική πλευρά.
Στις 4.2.10 Ύστερα από ενημέρωση που είχαμε από την κα. Αφροδίτη Αλ Σαλέχ (Σύμβουλος Υφυπουργού Βούγια) εκδώσαμε Δ.Τ. για την αναγκαιότητα να προχωρήσουν οι διαδικασίες λειτουργίας Κέντρου μεταναστών στην Ουτζά Μυτιλήνης.
Στις 22.2.10 Με πρωτοβουλία μας συντάχθηκε υπόμνημα στον Πρωθυπουργό για το θέμα της βίζας των τούρκων πολιτών που επισκέπτονται τα νησιά και στάλθηκε για κοινή υπογραφή σε αρμόδιους φορείς Νομαρχίες – ΤΕΔΚ, Επιμελητήρια, Συλλόγους κλπ.
Στις 8.3.10 Αντιπροσωπεία μας (Πόθας, Παπαπορφυρίου, Σίμος, Σταθέλλης), μεταβαίνει στο Αιβαλί και συναντάται με Έπαρχο, Δήμαρχο και εκπρόσωπο αρχιτεκτόνων για περαιτέρω συνεννοήσεις με τη διημερίδα. Εκεί οι τούρκοι συμφωνούν και δεσμεύτηκαν να μας απαντήσουν. Παράλληλα έβαλαν θέμα τι γίνεται με τις γιορτές «Ημέρες Μυτιλήνης στο Αιβαλί» και την συμμετοχή τους στην Έκθεση Παραγωγικής Φυσιογνωμίας (Τέντα) τον προσεχή Μάιο όπως κάθε χρόνο.
Στις 10.3.10 Αφού συνεννοηθήκαμε με τις εδώ Αρχές, απαντήσαμε ότι λόγω οικονομικής κρίσης και επικείμενων Δημοτικών Εκλογών, διαβλέπουμε απροθυμία για τις «Ημέρες Αιβαλιού στη Μυτιλήνη» και μεταφέραμε επίσης την απόφαση των διοργανωτών να μην πάρουν φέτος Τούρκοι εκθέτες στην Έκθεση (τέντα). (Φαίνεται ότι αυτό ενόχλησε τους απέναντι και από τότε ως σήμερα δεν δόθηκε ουσιαστικά απάντηση στη πρότασή μας για την διημερίδα). Τελευταία (Αύγουστος 2010) σε συνάντηση μελών μας με τον Δήμαρχο Αιβαλιού, ειπώθηκε να γίνουν οι εκλογές και βλέπουμε για αρχές Δεκεμβρίου (αορίστως).
Στις 27.3.10 ως 2/4/10 Πολυμελής αντιπροσωπεία μας πήρε μέρος στην εκδρομή Τραπεζούντα  - Κερασούντα, όπου τα εντεταλμένα μέλη μας συμμετείχαν στην συνάντηση του προγράμματος BRIGDE
Στις 20.4.10 Πολυμελής αντιπροσωπεία μας μετέβη στο Δικελί και συμμετείχε στην τιμητική εκδήλωση του Δήμου προς την ελληνίδα Γεν. Πρόξενο Σμύρνης κ. Χαρά Σκουλαρίκου.
Στις 22.4.10 Αναρτήθηκε στο INTERNET με φροντίδα της Φατός Λαζαρή η πρόσκλησή μας για διοργάνωση θερινού σχολείου στις κατασκηνώσεις Νεάπολης Μυτιλήνης, από 19/8/10 έως 2/9/10.
Στις 4.6.10 προβλήθηκε στο θέατρο ΦΟΜ «ο Θεόφιλος»  η ταινία του σμυρνιού φίλου μας ΤΑΧΣΙΝ ΙΣΜΠΙΛΕΝ «Η ξύλινη βαλίτσα που ξέβρασε η θάλασσα» που αφορά στους μετανάστες. Σύμπραξη με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Στις 11.5.10 Πραγματοποιήθηκε από την επιτροπή που ορίσαμε (Φατός, Εριφύλλη, Παπαπορφυρίου, Αθανάσης) η επιλογή των ενδιαφερομένων να παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικής και τουρκικής γλώσσας στη κατασκήνωση Νεάπολης (θερινό σχολείο).
Στις 14.5.10 Λάβαμε απάντηση από τον Υφυπουργό κ. Δρούτσα για το κοινό υπόμνημά μας για τη βίζα. Κοινοποιήσαμε την απάντηση σε όλο το Αιγαίο και εκδώσαμε σχετικό Δ.Τ.
Στις 17.5.10 Αντιπροσωπεία εργαζόμενων στο Κέντρο ανηλίκων μεταναστών Αγιάσου “VILLA AZADI” μας ενημέρωσε στα γραφεία μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τον κίνδυνο να κλείσει το κέντρο. Ακολούθησε επιστολή μας στην Υφυπουργό κα. Γεννηματά και στις λοιπές Αρχές, καθώς και έκδοση σχετικού Δελτίου Τύπου.
Στις 31.5.10 Αντιπροσωπεία μελών μας πήρε μέρος στην διαδήλωση στην Πλατεία Σαπφούς (Μυτιλήνη) ενάντια στην επέμβαση των Ισραηλινών αρχών στη Γάζα.
Στις 7-14 Ιουνίου 2010 Αντιπρόσωπος της Συνύπαρξης (Κομνηνάκας) συμμετείχε στο Φεστιβάλ Περγάμου.
Στις 7-10 Ιουνίου 2010 Συμμετοχή δύο αντιπροσώπων (Χατζιδάκη, Παπαδημητρίου) της Συνύπαρξης στην τελευταία συνάντηση του προγράμματος BRIDGE στο Limerick της Ιρλανδίας
Στις 7.7.10 Αντιπροσωπεία μελών και φίλων μας παρακολούθησε την παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» με τον θίασο του Δ.Θ ΠΕΙΡΑΙΑ (Μάριος Φραγκούλης) και είχε επαφές με την Γενική Πρόξενο,  Δημάρχους και φίλους στην Πέργαμο.
Στις 16.7.10 στο Πολιτιστικό κέντρο «Γεωργιάδη» διοργανώσαμε με την «Εθελοντική εργασία Αθήνας» εκδήλωση με προβολή της ταινίας «Κλωτσιά στη Φτώχια» (Μουντιάλ των αστέγων).
Από 19-8 έως 2/9/10 Λειτούργησε με ευθύνη και πρωτοβουλία της Συνύπαρξης το Θερινό Σχολείο εκμάθησης ελληνικής και τουρκικής γλώσσας στη κατασκήνωση της Ν.Α. Λέσβου στην Νεάπολης Μυτιλήνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα σημείωσε τεράστια επιτυχία
Στις 12.8.10 Εκδώσαμε Δ.Τ. για την εφαρμογή του μέτρου εξαίρεσης από τη βίζα των κατόχων πράσινων διαβατηρίων τούρκων πολιτών.
Στις 26.9.10 Πολυμελής αντιπροσωπεία μας, μαζί με φίλους τούρκους δημάρχους (Μπουλέντ Τανίκ, Δήμαρχο Τσάνκαγια-Άγκυρας και Οσμάν Οζγκιουβέν, Δήμαρχο Δικελί), τον Νομάρχη Λέσβου Παύλο Βογιατζή και ακτιβιστές από την Πέργαμο και την Σμύρνη, μετέβη στον αρχαιολογικό χώρο των ΑΛΛΙΑΝΩΝ Περγάμου για να διαμαρτυρηθεί για την επικείμενη επικάλυψη του απ’ τα νερά του φράγματος.
  ΕΠΙΛΟΓΟΣ: Πρέπει να επισημανθεί ότι κατά τη διάρκεια αυτού του Δ.Σ. καταγράφηκαν δύο πολύ σοβαρές εξελίξεις σε θέματα που για χρόνια η «Συνύπαρξη» προσπαθούσε να προωθήσει:
Α) Στο θέμα των παιδιών των μεταναστών, προκειμένου αυτά να εγγράφονται στα δημοτολόγια και
Β)  Στο θέμα της ρύθμισης των κατόχων πράσινων διαβατηρίων τούρκων πολιτών για να έρχονται χωρίς βίζα στο νησί μας.
Απολογισμός 2009
ΝΟΕ. 09:
--Αποφασίστηκε η συμμετοχή μας με εκπρόσωπό μας την Αναστασία Ζήση στην προκαταρκτική συνάντηση των εταίρων του προγράμματος BRIDGE (Διά βίου μάθηση) που συμμετέχουμε μαζί με φορείς από Ιρλανδία, Αγγλία, Σουηδία, Εσθονία και Τουρκία, που πραγματοποιήθηκε στην Στοκχόλμη.
ΔΕΚ. 09:
--Έκδοση Δ.Τ. με τον προβληματισμό μας για τον ρόλο των Βρετανών Αξ/κών της FRONTEX στο κέντρο της Παγανής.
--Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις: Συμμετοχή μας με δικό μας σπιτάκι στο χωριό που διοργάνωσε ο Δήμος Μυτιλήνης στο Πάρκο Αγ. Ειρήνης με προσφορά φαγητού σε μετανάστες και συγκέντρωση υποδημάτων και ιματισμού για την Παγανή.
-- Διανομή του ημερολογίου μας στη Κεντρική αγορά παραμονή πρωτοχρονιάς, συγκέντρωση χρημάτων απ τους πολίτες (σύνολο 820 ευρώ) εκ των οποίων τα 200 στείλαμε συμβολικά στον λογαριασμό της Βουλγάρας καθαρίστριας – συνδικαλίστριας Κων/νας Κούνεβα και τα υπόλοιπα για εφόδια στους μετανάστες της Παγανής.
ΙΑΝ. 09:
-- Παράδοση στη Ζωή Λειβαδίτου (Ομάδα Διάσωσης στα Υπόγεια Νομαρχίας) υλικού που αγοράσαμε για την Παλαιστίνη (βρεφικά γάλατα φάρμακα κλπ) καθώς και του ιματισμού – υπόδησης για κέντρο Παγανής.
-- Έκδοση Δ.Τ. (11.1.09) για αποτελέσματα συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία μας (Πόθας – Σταθέλλλης) με εκπροσώπους φορέων στο Αλι – Αγά της Τουρκίας ενάντια στην ίδρυση μεγάλου θερμοηλεκτρικού εργοστασίου ηλ. Ρεύματος, στην οποία παρέστη και ο Νομάρχης Λέσβου.
-- Μετάβαση αντιπροσωπείας μας ( Πόθας , Κρικλάνης, Σταθέλλης) στην Κων/λη (31.1.09)όπου συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις του Ιδρύματος ανταλλαγέντων της Λωζάνης (Lozan Vakfi).
-- Αντιπροσωπεία μας (Πόθας Χατζηδάκη, Παυλής, Μπουρνούς) συμμετείχε στον Μόλυβο (24.1.09) στη συνάντηση πολιτών για ίδρυση συλλόγου συμπαράστασης στους μετανάστες.
ΦΕΒ. 09:
-- Ξεκίνησαν στο χώρο των γραφείων μας τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες, κάθε Σάββατο και Τετάρτη. Υπέυθυνοι ορίσθηκαν τα μέλη μας εκπαιδευτικοί Παπαπορφυρίου , Αθανάσης, Καββαθά.
ΜΑΡ. 09
-- Ως συνδιοργανωτές με την Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης συμμετείχαμε στην ελληνοτουρκική έκθεση «Καίκι». (30.3.09)
-- Αντιπροσωπεία μας συμμετείχε στις εκδηλώσεις του Δήμου Ευεργέτουλα, Κεραμειά για την παγκόσμια ημέρα (21.3.09) κατά του ρατσισμού.
-- Με πρωτοβουλία μας συντάχθηκε (24.3.09)  υπόμνημα που συνυπέγραψαν και οι άλλοι σχετικοί φορείς του Νομού για το θέμα της Βίζας των τούρκων πολιτών – επισκεπτών, το οποίο ο Νομάρχης παρέδωσε στην Υπουργό Εξωτερικών κατά την επίσκεψή της στη Λέσβο.
ΑΠΡ. 09:
-- Πραγματοποιήσαμε (2.4.09) στο θέατρο ΦΟΜ  εκδήλωση με θέμα: «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Πρόσφυγες: Μια κριτική ανάλυση της σχέσης» με ομιλητές τους φοιτητές του τμήματος Κοινωνιολογίας, Αλίκη Απορέλλη και Σπύρο Ρουμελιώτη.
-- Συντάξαμε την πρόταση για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων «Μερες Μυτιλήνης στο Αιβαλί» και την παραδώσαμε στους εμπλεκόμενους φορείς της πόλης Νομάρχη Δήμαρχο Επιμελητήριο κλπ. Πήραμε μέρος στην πρώτη συνάντηση που έγινε στη Νομαρχία και στείλαμε σχετική πρόταση στον Δήμο Αιβαλί.
-- Με την ευκαιρία του Πάσχα επισκεφθήκαμε (29.4.09) το κέντρο της Παγανής και παραδώσαμε (στην Ζωή Λειβαδίτου ) εφόδια (τηλεκάρτες τσιγάρα παντόφλες γλυκά κ.α.).
-- Συμμετοχή μας (23.4.09) αντιπροσώπου μας (Αναστασία Ζήση) στην συνάντηση του προγράμματος BRIDGE  στο Μπίρμιγχαμ της Αγγλίας
ΜΑΙ. 09:
-- Οργανώσαμε σε συνεννόηση με ποδηλάτες της Μυτιλήνης (Ιατρέλλης, Γιαννούλης, Βουλγαράκης Σαραιδάρης κ.α.) την όλη παρουσία, αγωνιστική δράση και παραμονή στη πόλη μας των 70 ποδηλατών του Συλλόγου Ποδηλατών Σμύρνης. (15-17.5.09).
-- Αντιπροσωπεία μας (Πόθας, Σαχπάλογλου, Σταθελλης, και εκπρόσωποι άλλων φορέων της Μυτιλήνης) μετέβησαν στο Αιβαλί για συνεννοήσεις σχετικά με τις επικείμενες εκδηλώσεις.
-- Συμμετοχή μας (Φατός – Κωφοπούλου κ.α.)στο Φεστιβάλ του Dursunbey (κοντά στο Μπαλίκεσίρ Τουρκία).
ΙΟΥΝ. 09
-- Συμμετοχή αντιπροσωπείας μας (Βαίτη – Παντελάρα) στη συνάντηση του προγράμματος BRIDGE στο Ταλίν της Εσθονίας.
-- 14.6.09 Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος μετέβησαν στο κέντρο ανηλίκων μεταναστών Αγιάσου και πρόσφεραν φαγητά στους τρόφιμους.
-- Συμμετοχή αντιπροσωπείας μας (Παυλής – Χατζηδάκη) στην Εκδήλωση στη Σμύρνη για την ταινία για τους μετανάστες των Ταχσίν Ιζμπιλέν – Ισίν Τουργκούτ και συμμετοχή σε ανάλογες εκδηλώσεις (20.6.09).
-- 19.20.21/6/2009 διοργάνωση εκδηλώσεων «Μέρες Μυτιλήνης στο Αιβαλί» μετάβαση εκεί πολυμελούς αντιπροσωπείας μας, γενικός συντονισμός από Συνύπαρξη. Έκδοση και διανομή ειδικού εντύπου στην τουρκική γλώσσα με τη δράση και τους στόχους της Κίνησής μας.
ΙΟΥΛ. 09
-- Συνυπογράψαμε μαζί με άλλες ανάλογες οργανώσεις από όλη τη χώρα κείμενο για τα τεράστια προβλήματα των μεταναστών στα κέντρα κράτησής τους.
-- 29.7.09 πολυμελής αντιπροσωπεία μας πήρε μέρος σε συνάντηση που έγινε στο πάρκο Χατζηδήμου φορέων και πολιτών για το πρόβλημα του κέντρου Παγανής.
ΑΥΓ.09
-- 13.8.09 Πολυμελής αντιπροσωπεία μας επισκέφθηκε το κέντρο Παγανής και έδωσε εφόδια  (τσιγάρα τηλεκάρτες εμφιαλωμένα νερά) ακολούθως πολλά μέλη μας πήραν μέρος στην συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους μετανάστες που έγινε στην Κ.Αγορά Μυτιλήνης.
-- 14.8.09 συντάξαμε και αποστείλαμε στις εμπλεκόμενες αρχές (Εισαγγελέα- Νομάρχη,   Αστυν Δ/ντή) επιστολή με την οποία ζητάμε να απομακρυνθούν απ την Παγανή που ασφυκτιά, οι 300 περίπου ανήλικοι μετανάστες που κρατούνται εκεί κατά παράβαση των διεθνών κανόνων.  Η πρότασή μας αυτή, δηλαδή όλοι οι ανήλικοι να μένουν ελεύθεροι έστω σε σκηνές  προβλήθηκε από τον τοπικό και Αθηναικό τύπο.
-- Τέλος Αυγούστου με την ευκαιρία της κατασκήνωσης στη Λέσβο της οργάνωσης NO BORDER τα μέλη μας συναντήθηκαν με πολλούς εκπροσώπους οργανώσεων, πήραν μέρος στη σύσκεψη στη Νομαρχία με την ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες του ΟΗΕ  καθώς και στη μεγάλη μαζική πορεία διαμαρτυρίας για το κλείσιμο του κέντρου, που έγινε απ τη Παγανή στη Προκυμαία.
ΣΕΠΤ. 09
-- 1.9.09 στο φεστιβάλ Ειρήνης του ΤΣΑΝΑΚΑΛΕ συμμετείχε και φέτος  ως εκπρόσωπός μας η Ειρήνη Δρακούλα.
-- Λόγω των εκλογών που προκηρύχθηκαν εκτάκτως αποφασίστηκε η ματαίωση της «Γιορτής Εθνοτήτων» που είχαμε προγραμματίσει για 23, 24 /9.09.
-- 22/23/24/25.9.09 πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη η συνάντηση των εκπροσώπων των οργανώσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα BRIDGE,από Αγγλία, Σουηδία, Εσθονία, Ιρλανδία. Οι Τούρκοι εταίροι δεν μπόρεσαν να έλθουν. Τους καλωσορίσαμε με τοπικά δώρα και με δείπνο που παραθέσαμε στο Φανάρι.Οι εκπρόσωποι παρακολούθησαν το σχολείο εκμάθησης ελληνικής γλώσσας στα γραφεία μας, πήραν μέρος σε ενημερωτική συνάντηση που διοργανώσαμε με το τμήμα Κοινωνιολογίας,
πήγαν εκδρομή με μέλη μας στο Μόλυβο κ.α.
ΟΚΤ. 09
-- Εκπρόσωπός μας (Όλγα Σαχπάλογλου) πήρε μέρος στο 11 Ευρωπαικό συνέδριο για το Άσυλο που έγινε στη Μάλτα (5 έως 10.10.09)
-- Αντιπροσωπεία μας (Πρόεδρος – Παντελάρα- Βαίτη – Παπαπορφυρίου - Αθανάσης) συνόδεψαν στο Συρίντζε της Τουρκίας το χορευτικό συγκρότημα από τη Συκούντα και λάβαμε όλοι μέρος στο εκεί πολιτιστικό φεστιβάλ.
-- 20.10.09 εκδώσαμε δελτίο τύπου για τη συμμετοχή μας στο συνέδριο της Μάλτας, επισημάναμε για πολλοστή φορά τα προβλήματα στο κέντρο Παγανής με τις συχνές εξεγέρσεις  και καλέσαμε τις αρχές εφόσον δεν μπορεί να κλείσει άμεσα στο εξής να χρησιμοποιείται ως χώρος διαμονής των μεταναστών χωρίς κλειδαριές και κάγκελα.
-- 27.10.09 Κατάθεση επιστολής-υπομνήματος στον υφ.Προστασίας του Πολίτη, Σπύρο Βούγια που επισκέφθηκε την Παγανή, με τις απόψεις και προτάσεις μας για το θέμα.
ΝΟΕ. 09
-- Αποφασίσαμε ύστερα απ τη συμμετοχή εκπροσώπου μας (Χατζηδάκη) σε σύσκεψη στο Δήμο να πάρουμε μέρος και στο φετινό χριστουγεννιάτικο χωριό στο πάρκο Αγ. -- Ειρήνης και να εκδώσουμε ημερολόγιο κατά τη παράδοσή μας.
Αποφασίσαμε να γίνουν οι εκλογές για ανάδειξη νέου Δ.Σ. στις 30.11.09.
Απολογισμός 2008
21 Ιαν.08 Αντιπροσωπεία μας συναντήθηκε με το Νομάρχη για ζητήματα του κέντρου Παγανής.
22 Ιαν.08 Έκδοση Δελτίου Τύπου για την κοινή διακήρυξη των Δημάχων του Αδραμυτινού Κόλπου σχετική με τα περιβαλλοντικά προβλήματα από την λειτουργία εργοστασίων χρυσού στο βουνό Καζντάγ.
2 Φεβ.08 Διανομή εφοδίων στο Κέντρο Προσφύγων Παγανής.
28 Φεβ.08 Μετάβαση αντιπροσωπείας μας στο Αϊβαλί, συνάντηση με Δήμο και λοιπούς φορείς για την προετοιμασία της διοργάνωσης των εκδηλώσεων «Μέρες Αϊβαλιού στη Μυτιλήνη» που θα γίνουν την άνοιξη.
9 Μαρ. 08 Διανομή εφοδίων (κάλτσες, ρούχα και τσιγάρα) στο Κέντρο Προσφύγων Παγανής.
24 Μαρ.08 δεκαήμερη εκδρομή μελών μας στο Μαρόκο.
21 Μαρ.08 συμμετοχή αντιπροσωπείας μας στη Γιορτή για τους μετανάστες του Δήμου Ευεργέτουλα.
8 Απρ. 08 Έκδοση Δ.Τ. με αφορμή την ημέρα του πρόσφυγα, για τα παιδιά των οικ. Μεταναστών στην Ελλάδα (ρατσισμός από κουνια) και τα προβλήματα ένταξής τους στην κοινωνία με τη μη εγγραφή τους στα δημοτολόγια.
16 Απρ.08 Εκδήλωση στο Επιμελητήριο Μυτιλήνης, με πρόσκληση πέντε δημάρχων, Αϊβαλί, Δικελί, Μπουρχάνια, Αλτίνολουκ και του πρώην Περγάμου για την επαπειλούμενη οικολογική καταστροφή από την λειτουργία των χρυσορυχείων στο έναντι της Λέσβου βουνό της Ίδης (Καζντάγ)
10-11 Μαίου 08 «Μέρες Αϊβαλιού στη Μυτιλήνη» , συνδιοργάνωση με Νομαρχία, Δήμο και άλλους φορείς εκδηλώσεων με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πλήθους κόσμου καθώς και επισκεπτών από την Τουρκία.
27 Μαι.08 Έκδοση Δ.Τ. για τα ζητήματα περίθαλψης προσφύγων στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, σε απάντηση ανακοίνωσης της διοίκησής του.
28 Μαι.08 Διοργάνωση στο καφέ «Εμπυρίες» συνάντησης φοιτητών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τις τοπικές αρχές για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μετάβαση φοιτητών και στο Αϊβαλί με συνοδεία μελών μας, συνάντηση με Δήμαρχο και τοπικές αρχές.
5 Ιουν.08 Έκδοση κοινού Δ.Τ. με Νομαρχία, Δήμο κ αι άλλους φορείς για τα εργοστάσια χρυσού στο Καζντάγ με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.
21 Ιουν.08 Εκδρομή μελών μας στο Κουτσούκουγιού, γάμος Σοζέν, επαφές με δημάρχους.
27 Ιουν.08 Συμμετοχή αντιπροσωπείας μας στη σύσκεψη που εγινε στη Νομαρχία παρουσία του Υπουργού Τουρισμού κ. Σπηλιωτόπουλου, εισήγησή μας για το ζήτημα βίζας των Τούρκων επισκεπτών.
30 Ιουν.08 Έκδοση Δ.Τ. για την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας των ανήλικων ασυνόδευτων Προσφύγων. Πρόταση για ίδρυση ειδικού Κέντρου στο Αιγαίο.
Ιούλιος 08 Συναντήσεις αντιπροσωπειών μας με: Τούρκους κεραμίστες στην έκθεση του Μανταμάδου, με αποστολή (δήμαρχος και άλλοι φορείς) από Καράμπουρούν και αντιπρόεδρο του Ιδρύματος Λωζάνης της Πόλης.
1 Αυγ. 08 Έκδοση Δ.Τ. για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Προσφύγων Παγανής.
1 Σεπτ.08 Μετάβαση αντιπροσωπείας μας στα Δίδυμα και στο Δικελί, συμμετοχή μας στα τοπικά Φεστιβάλ Ειρήνης.
5 Σεπτ.08 Εγκρίθηκε η συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα BRIDGE με αντικείμενο την Εκπαίδευση ενηλίκων στις διαπολιτισμικές σχέσεις και πάρτνερς από Αγγλία, Ιρλανδία, Εσθονία, Σουηδία και Τουρκία.
17-24 Σεπτ. 08 Συνδιοργάνωση με Ευαγγελική Εκκλησία Ρηνανίας και άλλες Ευρωπαϊκές οργανώσεις του 11ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για το Άσυλο, ξενοδ. «Lesvos inn».
29 Σεπτ.08 Τετραήμερη εκδρομή μελών μας στις Σάρδεις, Ιεράπολη (Παμούκκαλε), Αφροδισιάδα, Σμύρνη.
7 Οκτ. 08 Μετάβαση εκπροσώπου μας (δικηγόρος Α.Κομνηνάκας) στο Δικελί μαζί με Νομάρχη, για συμπαράσταση στον δικαζόμενο Δήμαρχο Οσμάν Οζγκιουβέν.
25 Οκτ.08 Προβολή στο Πολύκεντρο Μανταμάδου της ταινίας «Μικρά Ασία…πάλι» των τούρκων σκηνοθετών Ταχσίν Ιζμπιλέν-Ισίν Τουργκούτ, που ήταν παρόντες. Παροχή ουσιαστικής βοήθειας στους σκηνοθέτες για το γύρισμα του καινούργιου τους Ντοκυμαντέρ με θέμα τους πρόσφυγες.
7 Νοε. 08 Με πρωτοβουλία μας υποβάλλεται στην ΥΠΕΞ κα Μπακογιάννη (με αφορμή την επίσκεψή της στη Λέσβο), κοινό υπόμνημα των φορέων της πόλης για τη βίζα των τούρκων επισκεπτών.
8-10 Νοε. 08 Συμμετοχή μελών μας στο σεμινάριο ΑΙΓΑΙΑΣ που διοργάνωσε στη Μυτιλήνη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Απολογισμός 2007
2 Φεβ.07 Συγχαρητήρια επιστολή στον Γ. Νταλάρα, Πρέσβυ ΟΗΕ για Πρόσφυγες
9 Φεβ.07 Παρουσίαση του βιβλίου «Μικρό ημερολόγιο συνόρων» του Γκασμέντ Καπλάνι, παρουσία του συγγραφέα, με εισηγητή τον καθ.Πανεπ.Αιγαίου Μιχάλη Ψημίτη, στο ΦΟΜ
16-19 Φεβ. 07 Εκδρομή μελών και φίλων στην Κωνσταντινούπολη, συνάντηση με φίλους από το Ιρυμα Λωζάνης, υπογραφή κοινής πρότασης υπαγωγής σε Ευρ.Πρόγραμμα.
27 Φεβ.07 Επιστολή στον Υπ. Εσωτερικών για την Ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών που γεννιούνται και σπουδάζουν στη χώρα μας, με την ευκαιρία της συζήτησης στη Βουλή του νέου Μεταναστευτικού Νόμου.
1 Μαρ.07 Κοινή, με το Νομάρχη Λέσβου επιστολή-πρότασή μας στη Γ.Γ. Νέας Γενιάς για Διοργάνωση Βαλκανικής Παιδικής Κατασκήνωσης στη Νεάπολη Μυτιλήνης (τελικά η απάντηση ήταν αρνητική για οικον.κάλυψη της διοργάνωσης)
21 Μαρ.07 Συμμετοχή πολυμελούς αντιπροσωπείας μας στην εκδήλωση για τα παιδιά Μεταναστών του Δήμου Ευεργέτουλα (Γυμνάσιο Ιππείου).
31 Μαρ.07 Συμβολική κατάθεση 100 Ευρώ στον τηλεμαραθώνιο τοπικών ΜΜΕ για παιδιά της ΚΥΨΕΛΗΣ Μυτιλήνης.
19 Απρ.07 Μετάβαση πολυμελούς αντιπροσωπείας μας στο Αϊβαλί, συζήτηση με φορείς (Δήμος, Επιμελητήριο, Σύλλογος Ενοικ.Δωματίων) της πόλης, για περαιτέρω Συνεργασία, απόφαση για διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων.
21 Απρ.07 Συμμετοχή μας (Πόθας, Σταθέλλης) στην Ελληνοτουρκική συνάντηση στα Δίδυμα.
16 Μαι.07 Ελευση αντιπροσωπείας από Αϊβαλί, συνάντηση ελληνικών και τουρκικών φορέων στο παλιό Δημαρχείο. Απόφαση για κοινή διοργάνωση εκδηλώσεων στις δύο πόλεις.
18 Μαι.07 Συμμετοχή μας (πρόεδρος Πόθας) στην εκδήλωση στο Επιμελητήριο με Υπουργό κ. Παυλόπουλο, παρέμβαση για θέματα βίζας και μεταναστών.
25 – 28 Μαίου 07 Εκδρομή μελών και φίλων στη Σμύρνη, Βουρλά, χερσόνησο Ερυθραίας.
26 Μαι.07 Διοργάνωση στα Βουρλά τιμητικής εκδήλωσης για τους λογοτέχνες Γιώργο Σεφέρη και Νετζατί Τζουμαλί. Ομιλητές, ΄Ανθη Καρρά και Ισμαήλ Μέρτ Μπασάτ. Με την υποστήριξη της ΕΛΜΕ Λέσβου, του Lozan Vakfi και της Ege Baris Iletisim.
27 Μια.07 Συμμετοχή μας με πολυμελή αντιπροσωπία στην Ελληνοτουρκική συνάντηση Αιγαίου στο Palm Hotel της Σμύρνης.
15 Ιουν.-19 Ιουν.07 Συμμετοχή και συντονισμός στις εκδηλώσεις «Μέρες Μυτιλήνης στο Αϊβαλί», με δικό μας περίπτερο κλπ.
19 Ιουν.07 Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας Προσφύγων, μήνυμα της Συνύπαρξης επικεντρωμένο στο ζήτημα ιθαγένειας των παιδιών οικον. Μεταναστών.
13 Ιουλ.07 Θερινή συνεστίασή μας στο ΖΑΙΡΑ με το μουσικό συγκρότημα της Μιχαλέλλη.
18 – 22 Ιουλ.07 Συμμετοχή μας με δικό μας περίπτερο (παρουσίαση δράσης μας) στις γιορτές «Αιολικής Γής» του Δήμου Μυτιλήνης στα Τσαμάκια. Συλλογή υπογραφών για το θέμα της θαγένειας στα παιδιά οικον.μεταναστών. Επιστολή στις 24-7-07 στον Υπουργό κ. Παυλόπουλο, με καταστάσεις υπογραφών πολιτών.
18 Ιουλ.07 Συμμετοχή μας (Α.Ζήση) σε συνάντηση της ΄Υπατης Αρμοστείας Προσφύγων, Πρόγραμμα EQUAL (Νομαρχία Λέσβου)
19 Ιουλ.07 Επιστολή υποστήριξης της πρόσκλησης του Δημάρχου Δικελί στον προεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να επισκεφθεί το Δικελί την 1-9-07
29 Αυγ.07 Ο πρόεδρος παρέστη στα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης Ιδρύματος Κοτς στα Μοσχονήσια. (εκδήλωση με Οικ. Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο).
1 Σεπτ. 07 Συμμετοχή αντιπροσωπείας μας (Πάλλης, Γούναρη, Χατζηδάκη, Κομνηνάκας, Παντελάρα Καλαϊτζόγλου) στο Φεστιβάλ Ειρήνης Δικελί.
24 Σεπτ.07 Συγχαρητήρια επιστολή μας στον Φώτη Ξύδα, νέο πρεσβευτή μας στην ΄Αγκυρα.
28 Σεπτ.07 Υποστήριξή μας στους τούρκους σκηνοθέτες Isin Turgut και Tahsin Izbilen για το γύρισμα του ντοκιμαντέρ «Μικρά Ασία….πάλι», συνεντεύξεις με ηλικιωμένους αντιστασιακούς.
1 Οκτ. 07 Επιστολή-πρότασή μας στο Νομάρχη και Δήμαρχο Μυτιλήνης για τις εκδηλώσεις «Μέρες Αϊβαλιού στη Μυτιλήνη». ΄Υστερα από συνενοήσεις, συμφωνήθηκε οι Γιορτές αυτές να γίνουν στις 12-13 Μαϊου 2008.
3 Οκτ. 07 Συμμετοχή (Πόθας, Χατζηδάκη, Γούναρη) στη συνάντηση με ΄Υπατη Αρμοστεία για Πρόσφυγες (Νομαρχία Λέσβου), κατάθεση απόψεών μας για τις συνθήκες διαβίωσης και θέματα Ασύλου. ΄Εκδοση Δελτίου Τύπου για το Κέντρο της Σάμου και την αδράνεια των υπευθύνων (Υπ.Αιγαίου) για το πρόγραμμα «ΑΡΓΩ».
22 Οκτ. 07 Προβολή της ταινίας «ΑΚΑΜΑΣ» του Κύπριου σκηνοθέτη Παννίκου Χρυσάνθου με την παρουσία του σκηνοθέτη (ΦΟΜ).
12 Νοε. 07 Αντιπροσωπεία μας, σε συνάντηση με τον δήμαρχο Αλτινολούκ Ισμαήλ Αινούρ, ενημερώθηκε για τα σχέδια κατασκευής εργοστασίου χρυσού στο Καζ-ντάγ.
5-9 Δεκ.07 Εκπρόσωπός μας (Κώστας Πίκουλος) παρακολούθησε σεμινάριο για Ευρωπαϊκά Προγράμματα, στην Τουλούζ της Γαλλίας.
21 Δεκ.07 Ημέρα του Μπαϊράμ, επίσκεψη μελών μας στο Κέντρο προσφύγων Παγανής, διανομή Εφοδίων (βραστήρες, πεσέτες, παντόφλες, κάλτσες, είδη υγιεινής κλπ)
31 Δεκ. 07 Διανομή του ημερολογίου μας στην αγορά της Μυτιλήνης με ταυτόχρονη συλλογή προσφορών των πολιτών για τους πρόσφυγες της Παγανής. Θέμα του ημερολογίου, η απαίτηση για εγγραφή στα δημοτολόγια των παιδιών των μεταναστών.
Απολογισμός 2006
- Διανομή του ημερολογίου της Συνύπαρξης στην αγορά της Μυτιλήνης, συγκέντρωση χρημάτων (500€) και διάθεσή τους για ανάγκες των προσφύγων στον καταυλισμό.
- Διοργάνωση εκδήλωσης (3/2 στον ΦΟΜ) με αφορμή την επέτειο 83 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης. Αναφορά στο ιστορικό από τον καθηγητή κ. Κώστα Ζώρα και προβολή της ταινίας «Καγιά Κιόϊ» της τουρκάλας σκηνοθέτιδας Μιχριμπάν Τανίκ.
- Συνδιοργάνωση με το Θεατρικό Εργαστήρι της ΔΕΠΤΑΜ της θεατρικής παράστασης «Η Βρωμιά» του Ρόμπερτ Σνάϊντερ.
- Οικονομική ενίσχυση της οικογένειας του νεαρού Αλβανού που δολοφονήθηκε στο Ρέθυμνο.
- Συμμετοχή αντιπροσωπείας μας και του δημάρχου Δικελί Οσμάν Οζγκιουβέν στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης με την προβολή του DVD από το Νεανικό Φεστιβάλ Λέσβος-Δικελί 2005, στην Αθήνα.
- Εκδήλωση (24/3 στον ΦΟΜ) «Γυναίκα και μετανάστευση: Ιστορίες ζωής». Ομιλία από την καθηγήτρια του Παν.Αιγαίου κ. Αναστασία Ζήση, μουσική από μετανάστες και προβολή ταινίας μικρού μήκους «Όχι πια ιστορίες αγάπης» της Στρ. Θεοδωράτου.
- Πρωτοβουλία για το θέμα της βίζας και ειδικότερα για τα πράσινα διαβατήρια των Τούρκων πολιτών, σύσκεψη και κοινό διάβημα προς το Υπουργείο Εξωτερικών με φορείς του τόπου (Επιμελητήριο, ΄Ενωση Ξενοδόχων, Τουριστικοί Πράκτορες, Εμπορικός Σύλλογος κλπ).
- Εκδρομή στην Τουρκία, Μούγλα, Φετιέ, Κάς, Δίδυμα, συνάντηση με την ΄Ενωση για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο, στην Σμύρνη.
- Γιορτή Συνύπαρξης (31/8 τούρκικο Λουτρό) με την 25μελή χορωδία του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων Λωζάνης από την Κωνσταντινούπολη και προβολή της ταινίας από το Νεανικό Φεστιβάλ Λέσβος -Δικελί 2005. Συνδιοργάνωση με τον Εξωρ. Σύλλογο Επάνω Σκάλας.
- Εξόρμηση στην αγορά, συγκέντρωση χρημάτων για λογαριασμό των Γιατρών του Κόσμου για τον Λίβανο.
- Συμμετοχή αντιπροσώπων μας σε εκδηλώσεις ειρήνης στο Δικελί και Τσανάκαλε.
- Δημόσια παρέμβαση ενάντια σε επαναπροώθηση προσφύγων.
- Διοργάνωση συναυλίας Σωτηρίας Λεονάρδου, Δημοτ.Θέατρο Μυτιλήνης
- Συμμετοχή εκπροσώπου μας (Παπαπορφυρίου) σε συνάντηση με ΄Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, στη Σάμο Πρόσφυγες, στη Σάμο
- Αντίστοιχη συνάντηση στη Νομαρχία Λέσβου (Αναστασία Ζήση)
- Συμμετοχή μας στην Ετήσια Συνέλευση της τουρκικής «Συνύπαρξης» (Ege Baris Iletisim) στη Σμύρνη (Πόθας, Γούναρη, Σταθέλλης)
- Παραμονή πρωτοχρονιάς, διανομή ημερολογίου μας στην κεντρική Αγορά Μυτιλήνης
Απολογισμός 2005
- Εκδοση ατζέντας, διάθεση στην αγορά παραμονή πρωτοχρονιάς, τα έσοδα στα θύματα του τσουνάμι και στον καταυλισμό προσφύγων.
- Εκδήλωση με θέμα «Η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. και οι εξελίξεις στις σχέσεις των δύο λαών» με ομιλητές τον Σουλεϊμάν Γιεντσέλ και Παύλο Τσίμα και παρουσία των δημάρχων Αϊβαλί και Δικελί.
- Υποβολή προγράμματος στο ΥΠΕΞ για την διοργάνωση κατασκήνωσης ειρήνης με παιδιά από Λέσβο και Δικελί σε συνεργασία με το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης, τη Νομαρχία Λέσβου και το Δήμο Δικελί.
- Βραδυά Μεσογειακής μουσικής με την Λάμια Μπεντιούϊ στο Υμέτερον.
- Εκπαίδευση εκπαιδευτών για την κατασκήνωση τον Μάϊο στη Μυτιλήνη με συμμετοχή εκπαιδευτών από Λέσβο και Δικελί.
- Παρέμβαση στο ΥΠΕΞ για κατάργηση βίζας για πράσινα διαβατήρια Τουρκίας (χωρίς ανταπόκριση).
- Καλοκαιρινή συνεστίαση στα «Βότσαλα».
- Ιούνιος 18-25 πρώτο μέρος του «Νεανικού Φεστιβάλ Λέσβος-Δικελί 2005» στις κατασκηνώσεις ΠΙΚΠΑ στη Νεάπολη. Συμμετέχουν 15 παιδιά από Δικελί και 15 από Δημοτικό Σχολείο Λουτρών μαζί με τους εκπαιδευτές τους.
- Ιούλιος 9-16, δεύτερο μέρος του Φεστιβάλ, σε κατασκήνωση στο Δικελί.
- Συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Δήμου Δικελί με περίπτερο.
- Συμμετοχή στο Φεστιβάλ ειρήνης της ΄Ασσου με το μουσικό συγκρότημα του Αναγνωστηρίου Αγιάσου.
- Τιμητική εκδήλωση για τη Διδώ Σωτηρίου στο Σιρίντζε (Κιρκιντζέ) και συνάντηση εκπαιδευτικών στο Δικελί.
- Προβολή της ταινίας της Λουκίας Ρικάκη, «Ο άλλος».
- Στη διάρκεια του χρόνου έγιναν δύο κοινές συνεδριάσεις με την Ενωση για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο, της Τουρκίας.
- Δημόσια ανακοίνωση για την ψήφο των μεταναστών στις Αυτοδιοικητικές εκλογές.
Επισκέψεις στον καταυλισμό προσφύγων και προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης
Απολογισμός 2004
- Διάλεξη του πανεπιστημιακού Αλέξη Ηρακλείδη με θέμα «Η επινόηση του εχθρού στις ελληνοτουρκικές σχέσεις»
- Συνδιοργάνωση με το ελληνοτουρκικό σωματείο «Δάφνη» και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου διήμερου πολιτιστικών εκδηλώσεων στη Μυτιλήνη με θέμα «Γέφυρες και Τείχη»
- Διοργάνωση μαθημάτων εκμάθησης ελληνικής γλώσσας για αλλοδαπούς που κατοικούν στη Λέσβο. Τα μαθήματα έγιναν στα γραφεία της Κίνησης, χάρη στην εθελοντική προσφορά εκπαιδευτικών μελών της Συνύπαρξης.
- Εκδήλωση βράβευσης των αριστούχων μαθητών παιδιών μεταναστών που κατοικούν στη Λέσβο και συζήτηση για ένα πολυπολιτισμικό σχολείο.
- Υποβολή πρότασης για ένταξη σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα από κοινού της Συνύπαρξης και αντίστοιχης οργάνωσης της Τουρκίας με στόχο τη δημιουργία σε Μυτιλήνη και Αϊβαλί κοινού «Μουσείου Προσφυγιάς».
- Διαρκής ενασχόληση με τα προβλήματα των προσφύγων του Κέντρου Υποδοχής Μυτιλήνης. Παροχή βοήθειας με εθελοντική προσφορά μελών, εφόδια, ρούχα κλπ.
- Διοργάνωση παραστάσεων κουκλοθεάτρου στη Μυτιλήνη, Αγιάσο, Μανταμάδο και Αγία Παρασκευή με το πολυπολιτισμικό «Πολύχρωμο Παραμύθι» της Ιρίνας Μπόϊκο.
- Συνδιοργάνωση εκδήλωσης με θέμα Ο «άλλος» στον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία, του συμπατριώτη μας λογοτέχνη και σκηνοθέτη Χρήστου Βούπουρα.
Απολογισμός 2003
11 Ιαν. 03 Αντιπροσωπεία της Κίνησης μεταβαίνει στο Αλτινολούκ και σε συνενόηση μετούρκους φίλους αποφασίζεται η διοργάνωση στη Μυτιλήνη, 3 και 4 Μαίου 03 ανοιχτού Ελληνοτουρκικού Συνεδρίου με θέμα «Οι πολίτες του Αιγαίου, ΄Ελληνες και Τούρκοι, συζητούν για το σήμερα και το αύριο».
15 Φεβ.03 Εκδήλωση στην αγορά κατά του πολέμου στο Ιράκ, συλλογή υπογραφών
7 Μαρ.03 Συμμετοχή μας στην πρωτοβουλία INITIATIVE FOR PEACE κατά του πολέμου μαζί με οργανώσεις όπως οι Γιατροί του Κόσμου, Αρσις, Greenpeace, Attack, Συμβούλιο για τους πρόσφυγες, Μεσόγειος SOS, WWF Ελλάς, κ.ά. ΄Ολο αυτό το διάστημα από Ιανουάριο μέχρι Μάϊο, προετοιμασία της Ελληνοτουρκικής Συνάντησης
3-4 Μαι.03 Ελληνοτουρκική Συνάντηση στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης με συμμετοχή περίπου 100 Συνέδρων, Ελλήνων και Τούρκων
3 Σεπτ. 03 Η Κίνησή μας συμμετέχει ως partner σε τρείς προτάσεις για ένταξη στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Τουρκοελληνικός Διάλογος» που έχουν υποβάλλει: 1.    Το Πανεπιστήμιο Βοσπόρου 2. Η ΄Ενωση για την υποστήριξη της σύγχρονης Ζωής και 3. Η κίνηση «Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο»
18 Οκτ.03 Εκδήλωση στο ΦΟΜ με θέμα «Η ζωή των μεταναστατριών στη χώρα μας». Προβολή των ταινιών «΄Ενας λαμπερός ήλιος» του Βασίλη Λουλέ και «Υπάρχουν λιοντάρια στην Ελλάδα;» της Ιρίνα Μπόϊκο με την παρουσία των σκηνοθετών.
Σε όλο αυτό το διάστημα, πραγματοποιήθηκαν πολλές εκπισκέψεις σε υπευθύνους για το θέμα τοων προσφύγων και των συνθηκών κράτησής τους στον καταυλισμό.
Απολογισμός 2002
10 Ιαν.02 Επιστολή στον Υπουργό Αιγαίου για εφοδιασμό κρατητηρίων Αστυνομίας σ’ όλα τα νησιά του Αιγαίου με κουβέρτες για τους λαθρομετανάστες.
16 Φεβ.02 Ενημερωτική εκδήλωση (ΦΟΜ) για τα αδιέξοδα του νέου μεταναστευτικού Νόμου, ομιλήτρια η δικηγόρος κ. Κούρτοβικ
10 Μαρ.02 Επετειακή εκδήλωση στο ΦΟΜ για την ημέρα της Γυναίκας αφιερωμένη στη Γυναίκα πρόσφυγα-μετανάστρια
20 Μαρ.02 Συμμετοχή μας με άλλους φορείς στην εκδήλωση για ειρήνη στην Παλαιστίνη
21 Μαρ.02 Εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα κατά του Ρατσισμού στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης με ομιλητή τον Μουσταφά Ελ Αζούλ γραμματέα Τύπου της Διπλ. Αντ/πείας της Παλαιστίνης στην Αθήνα
22 Απρ.02 Συμμετοχή αντιπροσωπείας μας στο Φεστιβάλ Ζεϊτενλί Τουρκίας (εκδηλώσεις για τη νεολαία)
25 Απρ.02 Εκδήλωση στο δρόμο για τους δοκιμαζόμενους Παλαιστινίους, συμμετοχή στην Καμπάνια «΄Ένα ευρώ για την Παλαιστίνη», συγκέντρωση χρημάτων
23 & 24 Ιολ 02 ΓΙΟΡΤΗ ΕΘΝΟΤΗΤΩΝ στο πάρκο Καραπαναγιώτη στη Μυτιλήνη. Με συμμετοχή αντιπροσωπείας απ’ τον Δήμο Ζεϊτενλί της Τουρκίας, έθνικ συγκροτημάτων (Μορελεόν, φίλων και οικον. Μεταναστών), γευσιγνωσία, παιδότοπο κλπ.
Αυγ. 02 Συμμετοχή μας στην κινητοποίηση των συναφών οργανώσεων της Μυτιλήνης (Διεθνής Αμνηστία, Ομάδα Διάσωσης, Ελλην.Συμβ. για τους πρόσφυγες κ.α.) για τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων λαθρομεταναστών (Φυλακές Λαγκάδας). Αποστολή κοινού γραπτού υπομνήματος στις αρχές.
20 Σεπ.02 Εκδήλωση για το καλοσώρισμα της νέας χειμερινής σαιζόν στα Τσαμάκια (πλαζ) Μυτιλήνης. Συγκέντρωση χρημάτων για παιδιά οικον.μεταναστών.
2 Οκτ. 02 Επίσκεψη στο 2ο και 14ο Δημ. Σχολεία Μυτιλήνης και προσφορά σχολικών ειδών στα παιδιά των οικον.μεταναστών που φοιτούν στις τάξεις υποδοχής.
3 Οκτ. 02 Εκδήλωση στην Κεντρική Αγορά Μυτιλήνης με θέμα: «STOP στον πόλεμο στο Ιράκ» και συγκέντρωση υπογραφών
25 Οκτ.02 Διοργάνωση Ενημερωτικής Ημερίδας σε συνεργασία με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, τη Διεθνή Αμνηστία και το Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης με θέμα «Οι νομοθετικές εξελίξεις στην Ευρ. ΄Ενωση για θέματα ασύλου και η Ελληνική πραγματικότητα»
27 Οκτ.02 Αποστολή των καταστάσεων των συγκεντρωθέντων υπογραφών στην Κυβέρνηση και στις πρεσβείες στην Αθήνα (ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ, Μ.Βρετανία)
30 Οκτ.02 Αποστολή πρότασής μας στον Προϊστάμενο Α΄βάθμιας Εκπ/σης για διαγωνισμό εκθεσης μεταξύ των παιδιών των οικον. Μεταναστών. Προετοιμασία Χριστουγεννιάτικης γιορτής
15 Νοε.02 Διοργάνωση εκδήλωσης στο ΦΟΜ παρουσίαση του βιβλίου του Ηρακλή Μήλα «ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ»
20 Δεκ.02 Χριστουγεννιάτικη Γιορτή για «παιδιά του κόσμου» στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης. Βράβευση μαθητών, δώρα, μουσικές και τραγούδια απ’ όλο τον κόσμο.
31 Δεκ.02 Ανοιχτή εκδήλωση στην αγορά της Μυτιλήνης, διανομή ημερολογίου 2003.
Σ’ ολη τη διάρκεια του 2003 λειτούργησε το «σχολείο» εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας στα γραφεία μας για ξένους από εθελοντές εκπαιδευτικούς.
Απολογισμός 2001
30 Ιαν.01 Συμμετοχή εκπροσώπου μας (Σ.Βαϊτη), ύστερα από πρόσκληση από ΓΓΝΓ στην εκδήλωση ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ 2004 στην Αθήνα.
2 Φεβ.01 Παρουσίαση στη Μυτιλήνη (ΦΟΜ) του συγγραφέα κ. Γιάννη Γιανουλόπουλου και του βιβλίου του «Η ευγενής μας τύφλωσις…». Ομιλητές: η καθηγ.Νομικής Αθηνών κ. Λένα Διβάνη και ο δημοσιογράφος κ. Περικλής Κοροβέσης
17 Φεβ. 01 Εκδήλωση ενημέρωσης και προβληματισμού για το νέο υπο ψήφιση μεταναστευτικό νόμο, σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα. Εισηγητής ο κ. Γιαννόπουλος
Φεβ-Μαρ Λειτουργία κάθε Τετάρτη στα γραφεία της Κίνησης «Σχολείου» για τους μετανάστες πρόσφυγες, μαθήματα ιστορίας, πολιτισμού, παράδοσης κλπ.
Μαρ. 01 Ανθρωπιστική υποστήριξη (φαγητό-ρούχα) σε Αφγανούς κρατούμενους λαθρομετανάστες που φθάνουν παράνομα στο νησί και συλλαμβάνονται. Συντονισμός περαιτέρω ενεργειών για την τύχη τους με Ελλην. Αρχές και UNHCR.
29 Μαρ01 Δημόσια καταγγελία ρατσιστικής συμπεριφοράς καταστηματαρχών της Μυτιλήνης προς οικον. μετανάστες-φαντάρους-φοιτητές.
11 Απρ.01 Δημόσια καταγγελία αναίτιου ξυλοδαρμού Αλβανού οικον. Μετανάστη μέσα στην Αστυνομία Μυτιλήνης
27 Απρ.01 Διοργάνωση διήμερων εκδηλώσεων (ΦΟΜ) για το ΚΥΠΡΙΑΚΟ. Ομιλία του Καθηγητή κ. Χρήστου Ροζάκη
28 Απρ.01 Προβολή ταινίας «ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΜΑΣ» για τη διχοτομημένη Κύπρο με ομιλητές τους σκηνοθέτες-συντελεστές Πανίκο Χρυσάνθου και Νιάζι Κιζίλγιουρέκ
Απρ. 01 Μετάβαση αντιπροσωπείας μελών μας στο Ζειτενλί, ύστερα από πρόσκληση του Δήμου, με ομάδα παιδιών από Μυτιλήνη και μικρή ορχήστρα για να πάρουμε μέρος στις εκδηλώσεις ειρήνης και το πέταγμα του Χαρταετού
7 Μαϊ. 01 Επιστολή μας προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Αιγαίου για το ζήτημα «εθνικής προξενικής θεώρησης (VISA)» που ισχύει για τους Τούρκους πολίτες που έρχονται στην Ελλάδα χωρίς διανυκτέρευση
16 Μαϊ.01 Δημόσια διαμαρτυρία στους Υπουργούς Εσωτερικών και Δημ.Τάξης για τις μαζικές συλλήψεις και απελάσεις οικον.μεταναστών, λίγες μέρες πριν την έναρξη ισχύος του νέου Μεταναστευτικού Νόμου
8 Ιουν.01 Διοργάνωση στο ΦΟΜ ενημερωτικής εκδήλωσης για τους οικον.μετανάστες με την ψήφιση και εφαρμογή του νέου μεταναστευτικού νόμου.
1 Αυγ. 01 Εκπρόσωπός μας (Κ.Ζώρας) κλήθηκε και έλαβε μέρος στη σύσκεψη ΜΚΟ που έγινε στο Υπ.Εξωτερικών για εκλογή της αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ κατά του Ρατσισμού στο Ντέρμπαν, Ν. Αφρικής
6 Αυγ. 01 Συμμετοχή αντιπροσωπείας μας (Α. Κομνηνάκας) στο φεστιβάλ ειρήνης του ΤΣΑΝΑΚ-ΚΑΛΕ με συνοδεία χορευτικού λεσβιακού συγκροτήματος
7 Αυγ. 01 Δημοσιοποίηση ανακοίνωσής μας, καταγγελία για τα γεγονότα στα Λουτρά Μυτιλήνης (διώξιμο Αλβανών, οικον. Μεταναστών)
17 Αυγ.01 Επίσκεψη αντιπροσωπείας μας (Σ.Πάλλης) στο Δήμο Μυτιλήνης, συζήτηση με Δήμαρχο για τις απελάσεις στα Λουτρά, κατάθεση σχετικής επιστολής μας στο Δημ. Συμβούλιο Μυτιλήνης.
31/8 –7/9/01 Συμμετοχή Κίνησής μας (Ν. Χατζηδάκη) στο Φόρουμ των ΜΚΟ που συνέρχεται στο Ντέρμπαν της Ν. Αφρικής, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΗΕ κατά του Ρατσισμού
28 Σεπ.01 Διοργάνωση δημόσιας συζήτησης στο ΦΟΜ με θέμα: «ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» με ομιλητές τους: Πέτρο Τατούλη (Βουλευτή ΝΔ), Στέλλα Αλφιέρη (τ. Βουλευτή ΣΥΝ) και ΄Αννα Καραμάνου (Ευρωβουλευτή ΠΑΣΟΚ)
31 Δεκ.01 Εκδήλωση στην Κεντρική Αγορά Μυτιλήνης, διανομή ημερολογίου Κίνησης στους πολίτες, συγκέντρωση χρημάτων για τους κρατούμενους οικονομικιύς μετανάστες. Επίσκεψη μελών μας στα κρατηρήρια, διανομή φαγητού και εφοδίων.
Απολογισμός 2000
20 Ιαν.00 Επίσκεψη αντιπροσωπείας μας στο Υπουργείο Αιγαίου, κατάθεση υπομνήματος για ενέργειες που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
25 Φεβ.00 Διοργάνωση ημερίδας στα Κεντρικά Λύκεια με θέμα: «Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ», ομιλητές οι: Ντόρα Μπακογιάννη, Γιάννης Νικολάου, Νίκος Μπίστης.
2 Μαρ.00 Επίσκεψη αντιπροσωπείας μας στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κατάθεση προτάσεων του Παν/μίου της Σμύρνης για εκπαιδευτική συνεργασία των δύο Ιδρυμάτων.
20 Απρ.00 Συμμετοχή αντιπροσωπείας μας στο Φεστιβάλ Ελαιολάδου του ΑΛΤΙΝΟΛΟΥΚ Τουρκίας, βράβευση της Κίνησής μας απ’ τον ομώνυμο Δήμο για την προσπάθειά μας της παγίωσης της Ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών.
6 Ιουν.00 Προβολή του τουρκικού ντοκυμαντέρ της Μιχριμπάν Τανίκ «ΚΑΓΙΑ ΚΙΟΙ» (Ελληνικό Λεβίσι) στο Μόλυβο, στο πλαίσιο της πολιτιστικής εβδομάδας Ελλήνων και Τούρκων φοιτητών. Διοργάνωση Φοιτ.Σύλλογοι Παν/μίου Αιγαίου
21 Ιουν.00 Δημόσια τοποθέτηση της κίνησης για το ζήτημα των νέων Αστυνομικών Ταυτοτήτων και τον θόρυβο που προκαλείται από την Εκκλησία
28-29Αυγ.00 ΓΙΟΡΤΗ ΕΘΝΟΤΗΤΩΝ 2000 (Τσαμάκια Μυτιλήνης) Με μετακλήσεις Τουρκικού και Αλβανικού μουσικού συγκροτήματος καθώς και της Μαρίας Φαραντούρη, περίπτερα Εθνοτήτων, χάπενινγκς και διοργάνωση συζήτησης για τις σχέσεις Πολιτισμού Ελλάδας-Τουρκίας. Ομιλητές η σκηνοθέτης Μιχριμπάν Τανίκ, ο δημοσιογράφος Νικήτας Λιοναράκης και ο καθηγητής του Παν/μίου Αιγαίου Κώστας Ζώρας.
01-03 Σεπτ.00 Μετάβαση αντιπροσωπείας μας και συμμετοχή μας στο Φεστιβάλ Ειρήνης του Αλί-Αγά, συνοδεύοντας τη Μαρία Φαραντούρη και το συγκρότημά της. Στη συνέχεια διοργάνωση εκδρομής στην Καππαδοκία. Επαφές της Κίνησης με την Τ.Α. του Ουργκούπ (Προκόπι) και Γκέλμπερι (Καρβάλη).
Οκτ. 00 Υποβολή στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση (δια της Περιφέρειας Βορ.Αιγαίου) πρότασής μας για ένταξη στο πρόγραμμα INTEREG III, σε συνεργασία με φορείς απ’ την Τουρκία (Δήμος ΑΛΤΙΝΟΛΟΥΚ και Σύλλογος Ανταλλαγέντων Λωζάνης). Η πρόταση αφοράσε κοινές εκδόσεις.
23 Νοε.00 Επίσκεψη αντιπροσωπείας μας στην Περιφερειάρχη κ. Μαρία Σκέμπερη, υποβολή υπομνήματος για βελτίωση συνθηκών στα κρατηρήρια της Αστυνομίας Μυτιλήνης και άλλων ζητημάτων αρμοδιότητάς της
4 Δεκ.00 Βράβευση της Κίνησής μας για την εθελοντική, κοινωνική δράση των μελών μας απ’ τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη (Αθήνα Ξεν/χείο Μεγάλη Βρετανία)
17 Δεκ.00 Διοργάνωση στη Μυτιλήνη εκδήλωσης γνωριμίας με το δίκτυο γυναικών WINPEACE. Ομιλήτριες: η Πρόεδρος του Δικτύου κ. Μαργαρίτα Παπανδρέου και η αρχισυντάκτης της MILLIET κ. Zeynep Oral.
19 Δεκ.00 Επιστολή διαμαρτυρίας μας στον Τούρκο Υπουργό Δικαιοσύνης για την απάνθρωπη καταστολή των εξεγέρσεων των κρατουμένων στις Τουρκικές φυλακές
22 Δεκ.00 Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, Διανομή δώρων με δαπάνη του Δήμου Μυτιλήνης.
Δεκ.00 Διάθεση φαγητού και ρουχισμού σε κρατούμενους προς απέλαση πρόσφυγες στα κρατητήρια Μυτιλήνης
27 Δεκ.00 Εγγραφη διαμαρτυρία μας στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης για τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στην Αστυνομία Μυτιλήνης
12 Ιαν.00 Ανακοίνωση – καταγγελία για τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου που χρησιμοποιήθηκαν σε Κόσσοβο και Σερβία
Απολογισμός 1999
5 Ιαν.99 Διανομή ρουχισμού απ’ την Κίνηση σε Οικον. Μετανάστες
27 Ιαν.99 Παρουσίαση βιβλίου «ΤΑΜΑΜΑ» του Γ. Ανδρεαδη και ομιλία για: «Σχέσεις Πολιτισμού Ελλάδας-Τουρκίας»
14 Μαρ.99 Ανοιχτή εκδήλωση για τη Γυναίκα πρόσφυγα, τη γυναίκα οικονομική Μετανάστρια (Κομνηνακειο – Παν/μιο Αιγαίου)
7 Απρ.99 1η Εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Αγορά της Μυτιλήνης ενάντια στον πόλεμο στα Βαλκάνια
9 Απρ.99 (Μεγάλη Παρασκευή) Σιωπηλή διαμαρτυρία, συγκέντρωση 1000 υπογραφών πολιτών της Μυτιλήνης ενάντια στον πόλεμο, αποστολή στον Πρεσβευτή των ΗΠΑ κ. Μπερνς
27 Απρ.99 2η Εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον συνεχιζόμενο πόλεμο
13 Μαι. 99 Συμμετοχή μας στην Εμπορική Έκθεση Αιγαίου με περίπτερο αντιπολεμικού Υλικού
16 Ιουν.99 Διοργάνωση παράστασης κουκλοθέατρου στη Μυτιλήνη με θέμα τα δεινά του πολέμου
28 Ιουν.99 Διοργάνωση ανοιχτής εκδήλωσης στον Κήπο Μυτιλήνης με ομιλητή τον δημοσιογράφο Στέλιο Κουλογλου με θέμα: «Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ»
5 Ιουλ.99 Εκδήλωση με τους ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, μετάκληση αντιπροσωπείας της Οργάνωσης και γνωριμία με το κοινό της Μυτιλήνης
10 Ιουλ.99 Παράσταση Κουκλοθέατρου με αντιπολεμικό μήνυμα στη Γέρα
17 Αυγ.99 Η Κίνηση πρώτη απ’ τους φορείς της Λέσβου, καλεί για συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας
3 Σεπτ.99 Συμμετοχή αντιπροσωπείας μας στη Λεσβιακή αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γιαλοβα της Τουρκίας. Ματαίωση ΓΙΟΡΤΗΣ ΕΘΝΟΤΗΤΩΝ 1999 Διάθεση ποσού στους σεισμόπληκτους
20 Σεπτ.99 Με πρωτοβουλία της Κίνησης και της Μητρόπολης Μυτιλήνης, φεύγει και δεύτερη αποστολή βοήθειας στην Τουρκία και ετοιμάζεται Τρίτη
29 Σεπτ.99 Ενίσχυση σεισμόπληκτων της Αθήνας
Οκτ. 99 Ενημέρωση για τη Νομοθεσία (υποχρεώσεις-δικαιώματα των οικον. Μεταναστών στην Ελλάδα). Εισηγήτρια η δικηγόρος κ. Γιάννα Κούρτοβικ.
7-9 Νοε.99 Προβολή στη Μυτιλήνη και Καλλονή της Ισπανικής ταινίας «TAXI» αφιέρωμα στην Ξενοφοβία.
27 Νοε.99 Διοργάνωση Ελληνοτουρκικής Συνάντησης στη Μυτιλήνη με θέμα: «Οι καθημενές σχέσεις των ανθρώπων στις δύο ακτές του Αιγαίου»
22 Δεκ.99 Διοργάνωση Χριστουγεννιάτικης γιορτής και διανομή δώρων στα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών που ζουν στη Μυτιλήνη (6ο Δημοτ.Σχολείο)
Απολογισμός 1998
28 Ιαν.98 Ξεκίνημα πρωτοβουλίας, ιδρυτική συνάντηση Φεβ.98 Προβολή ταινίας LAMERICA (ΦΟΜ), συζήτηση
Φεβ.98 Προβολή ταινίας LAMERICA (ΦΟΜ), συζήτηση
5 Φεβ.98 Συμμετοχή εκπροσώπων μας στη συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων Δημοσιογράφων στη Σμύρνη
2 Μαρ.98 Επίσκεψη αντιπροσωπείας μας στον Δήμαρχο, υποβολή προτάσεων Βελτίωσης συνθηκών καταυλισμού Τσιγγάνων. Με συνδρομή μας δημιουργείται Δημοτικός χώρος παραμονής Λαθρομεταναστών στις εργατικές κατοικίες Ακαδημίας
11 Απρ.98 Εκδήλωση «Ξένοι μετανάστες στην Ελλάδα, προβλήματα-προοπτικές» Ομιλητής Γκασμεντ Καπλανι, Πρόεδρος Φόρουμ Αλβανών μεταναστών ΦΟΜ, συζήτηση
20 Μαι.98 Επίσκεψη μας στο Νομάρχη Λέσβου, συζήτηση για Κέντρο Υποδοχής Λαθρομεταναστων στο παλιό Σχολείο Πυργιού
29 Μαι.98 Ημερίδα «Διεθνες Εμπαργκο στο Ιρακ και η ανθρωπινη διασταση του προβληματος» (ΦΟΜ). Ομιλητές οι βουλευτές Παρασκευοπουλος και Δανελης καθώς και ο Δ/ντης του ΑΠΕ κ. Βουλελλης
27/28 Ιουλ. ΓΙΟΡΤΗ ΕΘΝΟΤΗΤΩΝ στο Πάρκο Αγ. Ειρήνης με περίπτερα από 17 χώρες, μουσικά συγκροτήματα κλπ.
2 Αυγ.98 Διοργάνωση εκδρομής στην Πέργαμο και Φώκαια, επαφές με ανάλογους φορείς της Τ.Α. στην Τουρκία
23 Οκτ.98 Επιστολή μας σε Περιφερειάρχη, Νομάρχη, Δήμαρχο για να εισάγονται σε Παιδικούς Σταθμούς, νήπια Οικονομικών Μεταναστών
21 Νοε.98 Συμμετοχή αντιπροσωπείας μας στο Α Οικον. Συνέδριο Επιμελητηρίων Τουρκ. Παραλίων και Ελλην. Νησιών (κτίριο ΤΕΛ)
6 Δεκ.98 Συμμετοχή εκπροσώπου μας στη συνέλευση του «Δικτύου για τα ανθρώπινα και Πολιτικά δικαιώματα» (Αθήνα)
9 Δεκ.98 Εκδήλωση «ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΗ στη Λέσβο και Οικονομικοί Μετανάστες»
13 Δεκ.98 Συμμετοχή αντιπροσωπείας μας στην εκδήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας για την παγκόσμια ημέρα ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ (Μυτιλήνη)
25 Δεκ.98 Παράθεση Χριστουγεννιάτικου Γεύματος σε Οικονομικούς Μετανάστες, Πρόσφυγες κλπ. (Φοιτητική Λέσχη)